Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

El Decret de Nova Planta


Amb l'episodi del 11 de setembre de 1714, va acabar la resistència catalana als exèrcits borbònics amb la entronizació de Felip V. Les tropes del monarca es van establir a Catalunya com exèrcit d'ocupació, per a imposar un model polític i administratiu diferent del que havia estat vigent fins a llavors.

Sota l'esperit reflectit a les paraules de Felip V en: "En el modo de gobernarse los reinos y pueblos no puede haber diferencia de estilo.", deixava clar l'ideal polític del despotisme il·lustrat que seguiria el monarca.

Precipitadament es va decretar l'extinció del Consell de Cent i de la Generalitat, imposant els instruments de govern propi castellans, i al 1716 es va aplicar el Decret de Nova Planta que a més, anul·lava les lleis, autogovern, llibertats i l'ús de la llengua. També el rei va manar construir una Ciutadella a Barcelona per tenir controlada la ciutat.

Per elaborar el Decret de Nova Planta, Felip V es va servir dels assessors Patiño i Ametller, que van redactar informes decisius:

"(...) el Principado de Cataluña, por su obstinada rebeldía y resistencia ha perdido sus leyes, constituciones, privilegios y prerrogativas. (...) Son apasionados a su patria, con tal exceso que les hace trastornar el uso de la razón (...) Con menores motivos de los que concurren en Cataluña, se establecieron chancillerías en Aragón y Valencia, con tanta felicidad, que fue admiración ver la brevedad con que en ambos reinos se recibieron y entendieron, y gusto con que abrazaron las leyes de Castilla.".

En el moment de l'aplicació del Decret, el territori de Catalunya estava dividit en 24 vegueries i subvegueries, passant llavors a dividir-se en 12 Corregiments i un districte (Val d'Aran) per la nova llei el 1718.

Les 12 demarcacions establertes tenien com capitals Barcelona, Mataró, Tarragona, Lleida, Cervera, Vilafranca del Penedés, Manresa, Vic, Puigcerdá, Girona, Tortosa i Talarn, governades cadascuna per un càrrec d'origen castellà: el corregidor.Divisió en Corregiments de Catalunya el 1716, després del Decret de Nova PlantaORIGENS
(segle IX - 1.716)
ALTRES DIVISIONS
(1.716 - 1.931)
DIVISIONS DEL S. XX
(1.931 - 2.000)
EL TERRITORI AL S.XXI
ACTUALITAT
Retalls de premsa

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.