Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

04/10/2006

Penedès. Manifestos a favor d’una vegueria pròpia.


Manifest a favor d’una vegueria pròpia 2005

Els sotasignants manifestem públicament davant del poble català, del Govern de la Generalitat i del Parlament de Catalunya, la nostra ferma voluntat de constituir una vegueria pròpia que abasti les comarques de l’Anoia, l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf, en el marc de la nova divisió territorial del nostre país. Considerem que cal aprofitar l’oportunitat històrica, única i irrepetible que se’ns presenta, per a debatre i decidir sobre el nostre futur comunitari i el nostre encaix dins l’organització territorial de Catalunya. És l’hora de fer realitat les nostres demandes d’unitat i d’autonomia.

Valorem el fet que l’organització en vegueries ha de satisfer millor les aspiracions i les necessitats, alhora que ha de simplificar l’administració del país en tres nivells: Generalitat, Vegueries i Municipis. Pensem que cal que la nova organització territorial de Catalunya recuperi la unitat del nostre territori i que en reconegui la identitat creant una vegueria pròpia. Històricament, el Penedès abastava des de l’Arc de Barà al pont del Diable, i des de la serra d’Ancosa a la Mediterrània, és a dir, l’Alt i el Baix Penedès, el Garraf, la part meridional de l’Anoia i les parts orientals del Tarragonès i de l’Alt Camp.

Afirmem que les nostres arrels històriques es remunten al segle XIV amb la “Vegueria de Vilafranca” i que, tot i les retallades successives que ha patit el territori, no ha estat fins la divisió del 1833 que s’inicia el procés d’esquarterament. Malgrat tot, el Penedès ha constituït des del segle XIV una unitat geogràfica, social i econòmica.

Subratllem que una vegueria pròpia no és tant sols desitjable, sinó també perfectament possible, amb una superfície d’uns 2.000 km2 i una població actual d’unes 400.000 persones. Però, a més, també és necessària perquè equilibraria el territori i la població del país, i respectaria una zona agrícola, marítima i natural entres les dues grans àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona.

Defensem que el sector de la vinya i del vi, al capdavant de molts altres com el turisme o la pesca, ha de continuar sent el moll de l’os i un dels motors del nostre territori, i que una vegueria pròpia crearia i recolzaria estratègies que ens enfortirien.

La recuperació d’una vegueria pròpia comportaria avantatges molt importants:
· Refermaria la nostra capacitat de decisió a l’hora de definir les grans línies estratègiques del nostre territori, que, per la situació geogràfica que té, pateix les pressions metropolitanes.
· Permetria gestionar millor els serveis públics i les infraestructures, així com l’ús dels recursos públics en general, en apropar la gestió a la ciutadania.
· Ens donaria força i sobirania a l’hora de participar en les decisions de futur del país, en poder disposar d’una veu pròpia i deixaríem de ser un mer receptacle de decisions preses en instàncies foranes.
· Reforçaria els llaços socials i culturals que han anat forjant la nostra identitat, contribuint a una millor qualitat de vida.

Per tant, els sotasignants demanem que el Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya creïn una vegueria pròpia per a les comarques de l’Anoia + l’Alt Penedès + el Baix Penedès + el Garraf.Manifest a favor de la Vegueria Penedès 2006

Els integrants de La Plataforma per una Vegueria Pròpia, que representa un amplíssim sector de la població de les comarques del Garraf, del Baix i l’Alt Penedès i l’Anoia, ens adrecem a totes i a cada una de les forces polítiques que composareu el nou Parlament de Catalunya:

1. En l’inici d’aquesta legislatura, preveiem que una de les tasques urgents del nou Govern de la Generalitat serà, sens dubte, la revisió de la divisió territorial de Catalunya en Àmbits de Planificació, mesura que ja havia d’haver-se dut a terme el 2005. És per això que volem fer-vos arribar, d’avançada, en coherència amb la nostra acció, la convicció unànime que en el nostre territori es donen amb escreix les condicions exigibles : “un marc geogràfic amb entitat demogràfica, identitat pròpia, cohesió social i funcional i amb relacions de tot ordre entre comarques. Disposa de centres urbans rectors consolidats i dinàmics, d’amplis sectors rurals i forestals de gran valor paisatgístic; d'activitats econòmiques compartides i/o complementàries i de realitats i problemàtiques comunes

2. A les condicions anteriors hi afegim una voluntat de pertinença explícita i qualificada en tots els nivells. En aquest sentit, donem fe del nombre creixent d’adhesions a la Vegueria: 43 ajuntaments; 3 consells comarcals; 7 associacions professionals, integrades per més de 1.300 empreses; 100 entitats ciutadanes, que representen més de 5.500 associats; i 11.500 signatures individuals. Per altra banda, com bé sabeu, la Comissió de Política Territorial del darrer Parlament de Catalunya va instar al Govern de la Generalitat que fes els passos tendents a la creació de l’àmbit de planificació territorial del Penedès (que inclouria les comarques de la futura Vegueria Penedès). Un compromís que reclama ser convertit en propòsit real per aquesta legislatura.

3. La nostra identitat territorial, sovint invocada en vistes a una futura Vegueria, es basa, doncs, en realitats concretes, identificables qualitativament i quantitativament. No és una simple especulació sinó quelcom que fonamenta el nostre dret a aconseguir l’Àmbit de Planificació que culminaria, en conseqüència, en la Vegueria per a les quatre comarques. Per a tots nosaltres aquesta seria una concreció política del principi de subsidiarietat: tot allò que pot fer la instància inferior no ho ha de fer la superior. Així ho accepta la doctrina política més comuna i comença a aplicar-se a la Unió Europea.

4. Per tot plegat creiem que cal obrir, al més aviat possible, el debat parlamentari que ha de determinar la futura divisió territorial de Catalunya en vegueries; un debat que tingui en compte les realitats naturals, històriques, econòmiques i socials del país i les demandes manifestades per territoris concrets; que reconegui, per tant, el dret a ser plenament participatius en una decisió que tant afecta la nostra identitat, tal com es contempla en l’article 29 de l’Estatut, el desplegament del qual serà una de les tasques bàsiques d’aquesta legislatura; que ofereixi un ventall equilibrat de possibilitats i garanties per a tots els territoris i els doni vies de funcionament descentralitzat, com també es preveu en el nou Estatut.

5. Mirant el futur immediat de la vostra acció política us demanem, doncs :

a) una voluntat ben definida per crear les condicions que facin que la democràcia parteixi cada cop més de la ciutadania, vagi dels ajuntaments-comarques a la Vegueria, com a primera instància natural, i s’adreci finalment, al govern de la Generalitat en un corrent viu d’intercanvi i de diàleg.

b) la necessària unitat entre les forces polítiques catalanes per a presentar el projecte de Vegueries a les instàncies estatals de forma coherent i amb visió de país, sense les divisions que tant ens dolen i tant de mal han fet;

c) que durant aquest debat s’aturi qualsevol planificació territorial que pugui posar dificultats al futur desenvolupament dels àmbits territorials i les Vegueries i en concret, en el nostre territori.

Demanem gestos clars i intel·ligibles. No us gireu d’esquena als ciutadans que potser us han votat i no volen de cap manera la desmembració i la possible desfiguració del nostre territori. Una resolució en favor de la Vegueria, donaria confiança i permetria incentivar l’interès pel que ens és comú: creació d’incentius econòmics, vies de comunicació, serveis, urbanisme, centres universitaris, serveis a les persones, identitat, protecció del territori...

Volem confiar en vosaltres.

Font: Plataforma Vegueria PenedèsORIGENS
(segle IX - 1.716)
ALTRES DIVISIONS
(1.716 - 1.931)
DIVISIONS DEL S. XX
(1.931 - 2.000)
EL TERRITORI AL S.XXI
ACTUALITAT
Retalls de premsa

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.