Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS


La Catalunya de les vegueries


La nova distribució de Catalunya en 7 vegueries, respon a la necessitat del Govern de la Generalitat d'establir unes unitats bàsiques de planificació i organització territorial, que signifiquin una descentralització administrativa contant, cadascuna d'elles, amb una delegació de la Generalitat.

Les vegueries passen a substituir l'organització provincial, per a organitzar i reflectir millor la realitat de cada territori de Catalunya, reemplaçant les 4 províncies establertes al 1833 des del govern central, i reformant també les diputacions provincials.

La nova organització territorial implica la desaparició de les 4 Diputacions per 7 Consells de Vegueria, i també la substitució dels Consells Comarcals per uns Consells d'Alcaldes formats per regidors electes dels diferents municipis que formen cada comarca, mantenint, en un nivell inferior, l'organització per comarques i municipis.

Parlament de Catalunya
Parlament de Catalunya. Barcelona.


La divisió de Catalunya en vegueries significa una simplificació de les estructures administratives, assumint les funcions d'administració local (situant-se els tràmits a les noves capitals), i unes circumscripcions electorals pròpies per al Congrés, Senat i per al Parlament de Catalunya.

Les 7 vegueries assumeixen doncs competències administratives, locals, de la Generalitat i de l'Estat, excepte en el règim electoral d'aquest últim, per a no alterar el nombre actual de diputats i senadors que es trien actualment a Catalunya.

La creació de les vegueries és possible legalment, perquè la Constitució Espanyola permet canviar la denominació i nombre d'òrgans de govern de les províncies a través d'una llei orgànica.

La distribució territorial en vegueries data de l'Edat Mitjana, i va ser el primer òrgan supralocal d'organització de Catalunya.

ORIGENS
(segle IX - 1.716)
ALTRES DIVISIONS
(1.716 - 1.931)
DIVISIONS DEL S. XX
(1.931 - 2.000)
EL TERRITORI AL S.XXI
ACTUALITAT
Retalls de premsa

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.