Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Els Comtes i Vescomtes: poders i funcions


Tracte entre els comtes Ermengol III d'Urgell i Ramón I de Cerdanya. Liber Feudorum Ceritaniae. Arxiu de la Corona d'Aragó - Barcelona. Des de que els carolingis van iniciar la conquesta de terres catalanes (començant an l'any 785 amb el lliurament de l'Urgell i Girona a Carlemany), van utilitzar per a governar-les a mandataris hispano-gots de confiança i a nobles francs que, actuaven amb el títol de comtes.

Fins el 820 els principals comtats van ser governats per terratenens indígenes, sent substituïts per francs, quan el rei Lluís el Piadós va tractar de consolidar l'unitat del seu imperi.

Va ser d'aquesta manera com tots els comtats de l'anomenada Catalunya Vella van quedar governats per comtes francs fins al 870, sent representants dels reis francs.

A partir de la ruptura, a l'any 986, del comte Borrel II de Barcelona amb el domini franc de Lluís V, es va aconseguir una autonomia plena, reconeguda oficialment al 1258 amb el Tractat de Corbeil.


Dintre de la jerarquia política de les institucions comtals, després dels comtes venien els vescomtes (representants del comte en una demarcació) que exercien les funcions diplomàtiques, militars i judicials.

Els noms originals dels vescomtes eren missus comitis, vice-dominus i vice-comes, imposant-se finalment aquest últim.

A partir del segle X els vescomtes tenien el poder de convertir el seu títol en hereditari, encara que sempre depenents de la figura del comte.
Pàgina del còdex denominat "Llibre Verd" que conté els "Usatges", les "Constitucions de Catalunya" i els privilegis de la ciutat de Barcelona". Segle XIV. Arxiu Històric de la Ciutat - Barcelona.ORIGENS
(segle IX - 1.716)
ALTRES DIVISIONS
(1.716 - 1.931)
DIVISIONS DEL S. XX
(1.931 - 2.000)
EL TERRITORI AL S.XXI
ACTUALITAT
Retalls de premsa

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.