Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Tècniques de construcció d'un pont medievalEl creixent interès pel patrimoni medieval s'ha estès no només a edificis religiosos sinó també als civils i militars. En aquest panorama cap esmentar l'important valor dels ponts medievals, des de molt diversos punts de vista: arquitectònic, històric, econòmic, simbòlic i per descomptat, estètic.

Molts d'aquells ponts construïts durant els segles medievals han perdut la seva utilitat primitiva, però segueixen sent una sorpresa visual de primer ordre per a qui es topa amb ells, sobretot si (com sol succeir) es troben en bells paratges rurals.

Al llarg dels segles romànics i amb el renéixer de la mobilitat de gents i mercaderies d'uns llocs a uns altres, al que no és aliè el tràfec de pelegrins es va fer necessària la construcció de nous ponts o de la reconstrucció dels que perduraven d'origen romà.

Existeixen característiques comunes dels ponts medievals d'aquests segles i els que es van anar erigint posteriorment al llarg de l'Edat Mitjana fins l'arribada del Renaixement.

La majoria té un nombre d'ulls o arcs imparell de tal manera que els laterals són els més petits creixent en diàmetre fins al central que és el major i coincideix amb el punt de major cabal del riu que travessen. Aquesta disposició d'arcs creixent cap a la meitat genera un perfil a dos vessants amb el característic "llom d'ase".

Els arcs dels ponts medievals poden ser de mig punt (en època romànica i al final de l'Edat Mitjana quan es torna a imposar l'arc semicircular amb motiu dels nous aires renaixentistes) o lleugerament apuntats en els segles gòtics.Aquests donen suport sobre mascles prismàtics que poden dur per damunt un arc de descàrrega. Adossats es van col·locar tallamars de planta angular orientats aigües dalt per a dividir el corrent i alleujar la pressió exercida.

Aquests ponts tenien muralleta i sovint es construïen torres en l'eix del pont o a la seva entrada. Aquestes construccions permetien tenir soldats que controlaven l'accés bé amb motius defensius o de cobrament de peatges i duanes.PONTS TROBATS:

MAPA INTERACTIU
DELS PONTS MEDIEVALS


ESTRUCTURA
CONSTRUCCIÓ
HISTÒRIA I SIMBOLISME

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.