Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS


Indicacions i Normativa

Recomanacions

1.- Davant el dubte, NO L'Agafeu. Si no esteu segur que és comestible, deixi'l o si l'ha agafat llenci'l.
2.- Si no el coneix, Deixi'l. No l'espatlli, donant-li una puntada o trencant-lo, pot venir darrere de vostè algú que sí el conegui, i a més tots tenen alguna missió en la natura.
3.- No recol·lecteu tots. Deixeu sempre alguns per tal de dispersar les seves espores, i en els pròxims anys segueixi havent bolets.
4.- Tallar els bolets amb navalla. No arrencar-los per a no espatllar el miceli subterrani que en la pròxima recol·lecció donarà mes bolets i no tacarà els altres en la cistella.
5.- No usar recipients tancats. Utilitzar galledes o cistelles de vímet obertes (si tenen forats millor). Per tal de que no fermentin ràpidament i resultin indigestes. Mai utilitzeu boses de plàstic.
6.- No fer cas de tradicions pel que fa al reconeixement dels bolets. Estudiar bé el bolet i si no està segur de no ser verinòs no el consumiu. No es fiï de tradicions com que ennegreixen la cullera de plata o la moneda, o els menjars per animals, vinagre,...
7.- Si de cas deixeu una mostra en el frigorífic de cada espècie que consumiu. En cas d'intoxicació el metge podrà actuar mes ràpidament.
8.- NO RECOL·LECTEU els bolets que vegi amb làmines blanques, anell, volva, i barret blanc-groguenc o verdós, poden ser Amanites, els més verinosos de tots.
9.- NO CONSUMEIXI els bolets fermentats, fins i tot els comestibles, podrien ser indigestos.
10.- EN CAS D'INTOXICACIÓ ANAR RÀPID AL METGE (si pot ser amb una mostra dels bolets que ha consumit) i (a Espanya) trucar a l'INSTITUT NACIONAL DE TOXICOLOGIA de Madrid (915620420)Normativa i Legislació en la recol.lecció de fongs

En la localització de bolets i altres fongs queden prohibides les següents pràctiques:

1. Remoure el sòl de manera que s'alteri la placa vegetal superficial ja sigui manualment o utilitzant qualsevol tipus d'eina, excepció feta quant als fongs hipogeus, on podrà usar-se el matxet trufer o assimilat.
2. Portar i/o usar qualsevol eina apta per a l'aixecament indiscriminat de mantells, tals com falçs, rastells, escarills, aixades i altres eines similars.
3. Es recolliran els bolets o fongs que hagin arribat a la seva grandària normal de maduresa, deixant en el lloc, sense deteriorar, els exemplars que es vegin passats, trencats o alterats i aquells que no siguin motiu de recol·lecció.
4. Queda prohibit l'arrencada d'exemplars, llevat quan existeixin dubtes per a la seva identificació que s'agafarà un bolet o fong amb peu complet, retornant-lo al seu lloc en cas de no ser el desitjat.
5. S'utilitzarà exclusivament navalla o similar la fulla de la qual no excedeixi de 11 centímetres de longitud.
6. Es tallaran els exemplars adults per la seva base, deixant el miceli en el seu lloc.
7. A fi d'afavorir la dispersió de les espores d'aquestes espècies, el transport es realitzarà en cistelles de vímet, palla, canya o similars, que per la seva estructura permetin l'expansió de espores.Vedats micológics

Algunes Comunitats Autònomes compten amb regulació pròpia sobre aprofitament de bolets i regulació dels vedats micológics. Entre elles Catalunya.

Es determina que en el cas que la forest sigui d'utilitat pública, i propietat d'un ajuntament, entitat local menor o comunitat autònoma, haurien de procedir a senyalitzar la zona fitada amb cartells que indiquin «Aprofitament de bolets, prohibit recol·lectar sense autorització». En aquest cas, la recol·lecció de bolets que no estigués subjecta a la llicència d'aprofitament, podria constituir una infracció penal.

Pel que fa a les forests privades pertanyents a un únic propietari, la normativa específica determina que el propietari podrà permetre la recol·lecció lliure, consentir tàcitament la recollida consuetudinària o episódica, sotmetre la recollida a autorització, prohibir la recollida o crear un vedat i cedir, si escau, els aprofitaments a un tercer.

La constitució d'un vedat comportarà la certificació de la propietat i senyalització adequada amb tablilles de la zona vedada, entre altres requisits. Sens dubte, l'avís informatiu informarà a tercers de que els bolets «tenen amo», evitant consequències jurídiques no desitjades.BOLETS COMESTIBLES:

BOLETS TÒXICS:

PARTS D'UN BOLET
INDICACIONS
I NORMATIVA
CALENDARI
DE RECOL.LECCIÓ

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.