Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Catalunya: Terra de castellsMirall dels antecedents del nostre país, els castells ens revelen, possiblement com cap altra mostra arquitectònica heretada, el patrimoni històric de la terra i de les gents, i són capaces de sintetitzar, en pocs metres de terreny, centenars d'anys d'evolució, llegats i sensacions no viscudes, però no per això freqüentment imaginades i traslladades a la nostra memòria.

Els castells, o fins i tot les solitàries ruïnes d'ells, ens parlen de contes d'honor, de relats de guerra, d'herència, de misèria i grandesa, de passat proper i, en aquests dies, d'ànsies d'identitat i pertinença.

Catalunya ens obsequia, a nadius i visitants, amb innombrables mostres de la història i retalls del nostre passat, en una impressionant fonoteca de sons de l'Edat Mitjana que, des dels alts rocs de la nostra geografia, ens relaten aquestes construccions de pedra que ens dominen i ens custodien quan recorrem les seves valls, de la mateixa manera, i amb la mateixa solemnitat que fa mil anys.

Torre de la Carrova. Montsià

Després de la primavera de l'any 711, els musulmans van obrir les portes de la península, sotmetent a l'islam a la seva població hispanovisigoda, les restes de la noblesa es van sumar als habitants de les terres del Pirineu, on la possibilitat de resistència era més viable.

Tenim doncs una petita comunitat pirinenca que sobreviu, amb l'acostumada vida agrícola i pastoril, a retaguardia d'una línia de defensa, a força de petits castros (castrum) roquers, emparada cultural i econòmicament entorn dels antiguíssims monestirs hereus de la tradició religiosa hispanovisigoda.

En la mesura que el concepte de "Reconquesta" anava cobrant força, s'anaven consolidant els comtats, i s'arravassaven a les musulmanes valls i territoris, els castros o castells anaven delimitant i protegint tots aquells enclavaments recuperats a l'islam.

Tenim doncs, en el territori, nombrosos vestigis en forma de torres i cases fortificades, castells i muralles que avui podem contemplar, amb major o menor esplendor, però sempre amb el brau sabor de les mans que els van alçar.

Una herència de pedra que, des de www.vegueries.com, volem apropar als nostres visitants.


Ressenya històrica:
El terme "castell" prové del llatí castrum (castro o campament fortificat) i del seu diminutiu castellum que fa referència a una posició fortificada. Els senyors d'aquests castellum eren anomenats castlans (castellans), paraula que pogué derivar en catalans i, donada la gran abundància de castells en el país, el territori fora anomenat Catalunya (o terra dels castlans).
De la mateixa manera que Castella va venir a significar "terra de castells", Catalunya significaria "terra de castlans".


Pròleg i textos: César EsponaCASTELLS TROBATS:

MAPA INTERACTIU
DELS CASTELLS


CASTELLS PER COMARCA:

TORRE DEFENSIVA
CASTELL ROQUER
CASTELL-PALAU
CASTELL FORTALESA
CONSTRUCCIÓ

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.