Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Construcció de Torres i CastellsInicialment els castells començaren a bastir-se sobre turons acinglerats, molt alts i de petita superfície, envoltant amb una muralla de pedra la corona del cingle de manera que s'adaptés al perímetre accidentat del mateix.


La seva ubicació en tan destacada altura es convertia en un valor militar no-res menyspreable, era prou amb deixar rodar troncs o pedres per la dura pendent per a avortar la majoria dels atacs.

La torre, sens dubte és l'element més cridaner i més tàcticament situat del conjunt. Ens trobem torres quadrades, hexagonals, rectangulars amb arestes arrodonides, i circulars o cilíndriques. Aquestes últimes presentaven una alternativa sense cantons que poguessin ser minats pels atacants i murs arrodonits que desviaven els projectils. A més, les torres circulars permetien als defensors disparar cap a totes direccions.

Els murs de torres i muralles es confeccionaven treballant-se les cares interna i externa amb bon cadirat unit per morter de calç en la majoria dels casos, emplenant el nucli amb una barreja d'enderrocs, pedernal i maons vells, tot això unit amb argamassa.

Una figura fonamental en la construcció d'un castell era el mestre d'obres, que feia les funcions d'arquitecte, aparellador i director de projecte. El mestre d'obra tenia al seu càrrec tot un seguit de persones desenvolupant els diferents oficis, molts d'ells ja perduts actualment, en un treball artesanal entre picapedrers, paletes, mamposters, fusters, ferrers, enlluïdors, etc.


Donat l'emplaçament de la majoria dels castells i torres del país, en poques ocasions es cavava una rasa per a fer la fossa, sent aquest natural gràcies a congosts o al propi cingle en ocasions, i innecessari en la majoria.

Davant un previsible setge era necessari garantir aigua tant a soldats com a refugiats dels llogarets veïns. Per a això s'habilitaven aljubs d'obra en l'interior dels recintes o en la planta baixa de les torres. Es tractava d'espais excavats sota terra o en la roca i recrescuts amb parets de pedra revestides aquestes de barreja d'argamassa. En ocasions existien canals entre els murs que conduïen l'aigua de pluja cap a aquestes cisternes.CASTELLS TROBATS:

MAPA INTERACTIU
DELS CASTELLS


CASTELLS PER COMARCA:

TORRE DEFENSIVA
CASTELL ROQUER
CASTELL-PALAU
CASTELL FORTALESA
CONSTRUCCIÓ

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.