Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

La Guerra de Succesió (1700 - 1714)


L'atenció diplomàtica de Lluís XIV estava centrada en el problema successori d'Espanya, intervenint ja des del matrimoni de la seva neboda amb el monarca espanyol Carles II. Compilació de 'Constitucions i altres Drets de Catalunya', impresa a Barcelona el 1704. Arxiu Històric de la Ciutat - Barcelona.

A la mort sense hereus de Carles II el 1700, va quedar oberta la successió al tron d'Espanya. El monarca francès optava a la corona espanyola en virtut del seu matrimoni amb la infanta Maria Teresa d'Àustria i Borbó (filla de Felip IV).

L'hereu d'Espanya designat per Carles II anava a ser Josep Ferran de Baviera, encara que la seva mort el 1699 va deixar la qüestió successòria entre el duc Felip d'Anjou (Casa dels Borbons) i l'arxiduc Carles (besnét de Felip III de Castella). A la mort de Carles II, el consell d'Estat Espanyol va decidir que Lluís XIV era l'únic que podia garantir l'integritat territorial de la monarquia i va lliurar la successió a Felip d'Anjou (Felip V), nét del monarca francès (1701). Castella veia en el pretendent Borbó al defensor de la reforma unitària i la castellanització d'Espanya, la que no va poder culminar Olivares, davant l'Habsburg, imposat per la perifèria.

Felip d'Anjou arriba a Catalunya el mateix any per jurar les constitucions i autoritza un port franc i al comerç amb Amèrica sota determinades condicions, a canvi de 1.500.000 de lliures.

Les potències europees es van alinear per evitar l'hegemonia francesa i així el 1703, Carles, arxiduc d'Àustria és proclamat rei d'Espanya a Viena, desembarcant a Lisboa a l'any següent disposat a disputar el poder de Felip V. Detall d'un plafó del segle XVIII que representa els diferents oficis de l'època. Museu Episcopal de Vic.

El 1705 Catalunya va firmar el Pacte de Gènova, pel qual s'unia a la causa de l'arxiduc Carles, a canvi del respecte als seus privilegis i lleis. Així és proclamat rei a Barcelona amb el nom de Carles III, unint-se també Aragó, València i les Balears.
Comença així la Guerra de Successió, amb successives derrotes de les tropes proaustríaques (Almansa 1707, Villaviciosa i Brihuega 1710, etc.) després de les quals Felip V, recolzat per les tropes franceses conquesta València, Aragó, Lleida, Tortosa i Girona.

El 1713 es firma la pau entre els dos contendents a Utrech, reconeixent a Felip V com a rei d'Espanya i Amèrica, i passant la resta dels territoris als Habsburg, als Saboia (Sicilia) i a Anglaterra (Menorca i Gibraltar). Malgrat la firma del tractat, encara va continuar la guerra a Catalunya que va decidir continuar la lluita sola, sabedora que li anava a ser arrabassat el seu autogovern.

Felip V decideix girar llavors tot el seu exèrcit sobre Catalunya, en sortir els aliats de Barcelona, i la pren l'11 de setembre de 1714 després d'un setge prolongat.PREHISTÒRIA
(1.200.000 - segle V a.C.)
EDAT ANTIGA
(segle V a.C. - 711)
EDAT MITJANA
(711 - 1.492)
EDAT MODERNA
(1.492 - 1.808)
EDAT CONTEMPORÀNEA
(1.808 - 2.005)
ANNEXOS I LLISTATS

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.