Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

La Guerra de Separació (1640 - 1700)


L'any 1640 no solament desapareix l'unitat peninsular, aquell gran somni dels reis Catòlics fet realitat per Felip II, sinó que a més (i en gran part a causa d'això), Espanya perd la seva condició de gran potència. Opuscle de la victòria contra el rei de Castella a Lleida. Biblioteca de Catalunya - Barcelona.

Les obligacions militars espanyoles a Europa (Guerra dels Trenta Anys) van forçar Olivares a reforçar el centralisme i augmentar els impostos.

Ja en la dècada dels trenta d'aquest segle s'havien reprimit petites commocions socials al País Basc i Portugal.

Durant la festa del Corpus de 1640 la població rural del principat català es va aixecar contra les tropes allà estacionades, cansada dels abusos d'aquestes, provocant l'anomenat "Corpus de Sang" en el qual va ser assassinat el virrei Dalmau de Queralt.

Els aixecaments es van estendre a Lleida, Tortosa, Girona, Balaguer, etc., intervenint els francesos a favor dels revoltats.

Se va proclamar la República Catalana amb Pau Claris com a president de la Generalitat, sota la promesa del cardenal francès Richelieu d'acollir Catalunya com una república lliure sota la seva protecció, en una hàbil maniobra diplomàtica que afavoria el monarca francès Lluís XIII, que a canvi serà nomenat comte de Barcelona.

El 1644 l'exèrcit espanyol pren Lleida el 1652, i Joan d'Àustria pren Barcelona, en estat de pesta, concloent la guerra, anomenada la Guerra dels Segadors.

La secessió portuguesa va esclatar a Lisboa el mateix any deposant la virreina Margarita i proclamant rei el duc de Braganza (Joan IV). Finalment després de diversos intents de reconquesta, Carles II, successor de Felip IV, reconeixerà l'independència de Portugal 1668. Gravat al coure de Pau Claris. Biblioteca de Catalunya - Barcelona

En aquest període van haver també altres moviments secessionistes frustrats a Andalusia (1641), a Aragó (1646) i a Navarra (1648).

La guerra de Felip IV contra els francesos durarà encara fins a 1659, any en el qual es firmarà la pau mitjançant el Tractat dels Pirineus i donarà a la França de Lluís XIV el Rosselló, el Conflent i els indrets de la Cerdanya al nord dels Pirineus, fixant la serralada com a frontera natural entre Espanya i França, no sense algunes revoltes que van exigir la reincorporació a la corona catalano-aragonesa el 1674 (Vilafranca de Conflent, Rosselló i Cerdanya).

En els últims anys del regnat de Carles II, Catalunya és envaïda en diverses ocasions per les tropes franceses a causa de la guerra de la Lliga dels Habsburg (1688 -1697), que enfrontava el monarca francès Lluís XIV contra diversos estats d'Europa.PREHISTÒRIA
(1.200.000 - segle V a.C.)
EDAT ANTIGA
(segle V a.C. - 711)
EDAT MITJANA
(711 - 1.492)
EDAT MODERNA
(1.492 - 1.808)
EDAT CONTEMPORÀNEA
(1.808 - 2.005)
ANNEXOS I LLISTATS

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.