Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

La dictadura franquista (1939 - 1975)


Portada del diari La Vanguardia publicat el 2 d'Abril de 1939. A partir de 1940 sorgeixen a Catalunya els primers moviments clandestins d'oposició al nou règim: el PSUC, el maquis i el Front Nacional de Catalunya, on tota manifestació de nacionalisme i ús de la llengua catalana són reprimits severament.

La policia alemanya (Gestapo) fa presoner a Lluís Companys (President de la Generalitat) a França i el lliura al govern espanyol, sent afusellat al castell de Montjuïc.

El conflicte bèl·lic de la Segona Guerra Mundial acaba el 1945 amb la divisió del territori alemany, i es crea l'ONU com a organisme de garantia de pau que condemna el règim polític espanyol i li nega l'ingrés a l'organització, començant per a Espanya un llarg període d'aïllament polític.

Durante el període de dictadura, la Generalitat continua a l'exili nomenant president a Josep Tarradelles al 1954.

També apareixen en aquests anys diferents manifestacions i protestes col·lectives contra el règim i diversos canvis internacionals, que influeixen en una necessitat del dictador de presentar una imatge més democràtica.
Bitllets de la Segona República emesos el 1937 i bitllet del règim franquista emès el 1938. Col·lecció particular.

El 1964, al barri de Sants de Barcelona, es constitueix el sindicat clandestí Comissions Obreres per lluitar contra el sindicalisme vertical imposat pel règim.

Altres moviments assemblearis van sorgint en els anys següents amb la debilitació del règim, i encara que reprimits per la policia, van guanyant adeptes en la societat.

El 1973, l'organització terrorista ETA assassina a Madrid al president del govern Luís Carrero Blanco, possible successor del general Franco que ja patia una llarga malaltia.

El 20 de novembre de 1975 mor Franco a Madrid i Joan Carles de Borbó és proclamat rei d'Espanya en un ambient de gran espectació política.PREHISTÒRIA
(1.200.000 - segle V a.C.)
EDAT ANTIGA
(segle V a.C. - 711)
EDAT MITJANA
(711 - 1.492)
EDAT MODERNA
(1.492 - 1.808)
EDAT CONTEMPORÀNEA
(1.808 - 2.005)
ANNEXOS I LLISTATS

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.