Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

La Catalunya autònoma (1975 - 2005)


En el període de "Transició" entre la mort de Franco el 1975 i l'aprovació de la Constitució de 1978, el rei Joan Carles I va designar com president a Adolfo Suárez, obligant a dimitir a Arias Navarro (president del govern franquista), en clar intent de forçar la reforma política de l'estat. Portada del primer número del diari 'Avui', primer diari publicat en català després del règim franquista. 1976

També van succeir multitud de mítings i manifestacions populars, i el 1976 el govern d'Adolfo Suárez proposa la constitució d'un govern per a Catalunya en forma de Consell Regional que no acaba de prosperar. Alguns dies després, Suárez presenta a les Corts un projecte de reforma política per a una transició democràtica sense traumes, que és aprovat per majoria i sotmès a referèndum popular on es produeix una clara victòria del "sí".

En els dos anys següents es legalitzen sindicats i partits polítics d'esquerres, es reclama públicament un Estatut d'Autonomia per a Catalunya i se celebren eleccions democràtiques, reconeixent la Generalitat al president Suárez de nou elegit.

En 1977 torna a Catalunya el president Tarradelles i es constitueix el govern de la Generalitat. Un any després s'aprova la Constitució Espanyola que garanteix l'autonomia política de totes les nacionalitats i regions de l'estat, aprovant el 1979 l'Estatut d'Autonomia per a Catalunya.

El 1980 es convoquen eleccions al Parlament autonòmic sent elegit president de la Generalitat Jordi Pujol.

El 1982, després d'un intent de cop d'estat al Congrés de Madrid, es convoquen eleccions a Espanya proclamant president del govern el socialista Felipe González.

Quatre anys després Espanya ingressa a la Comunitat Econòmica Europea i s'inicia un període d'adaptació de l'economia al mercat únic. Aquell mateix any, Barcelona és escollida com a seu de l'olimpíada de 1992, iniciant-se un programa de grans reformes urbanístiques a la ciutat.

El 1988 se celebra la commemoració del Mil·lenari de l'independència de Catalunya (988 -1988), amb un acte al palau de la Generalitat i l'assistència dels reis Joan Carles i Sofia. Els gratacels de la Vila Olímpica de Barcelona. Identifiquen l'àrea urbana transformada amb motiu dels Jocs Olímpics de 1992.

La celebració del 1992 de les olimpíades de Barcelona, va suposar per a la ciutat un important augment de les infraestructures i un rellançament i projecció internacional de la mateixa i de Catalunya.

Les eleccions de 1996, posen fi a 14 anys de govern socialista, mancat de popularitat pels escàndols polítics dels últims tres anys, arribant a president el conservador José María Aznar amb el suport del partit català Convergència i Unió.

A l'any 2002 Espanya va entrar a l'Unió Monetària Europea canviant la seva moneda per l'euro i participant en el lliure mercat europeu amb ple dret.

Tras 23 anys de presidència en la Generalitat, el partit de Jordi Pujol dóna el relleu al socialista Pasqual Maragall després de ser investit aquest com a nou president l'any 2003.

La política del govern espanyol, amb la participació a la guerra contra Iraq, va provocar un descontent popular que, sumat als greus atemptats islamistes de març de 2004 a Madrid, van decantar les eleccions a favor del socialista José Luís Rodríguez Zapatero, que va ser investit president de l'estat el 16 d'abril del mateix any.

La negociació i posterior aprovació del nou Estatut d'Autonomia de Catalunya l'any 2006, va suposar un fort desgast pel govern de la Generalitat, que va convocar eleccions al novembre del mateix any, resultant investit president el socialista José Montilla el 25 del mateix mes.PREHISTÒRIA
(1.200.000 - segle V a.C.)
EDAT ANTIGA
(segle V a.C. - 711)
EDAT MITJANA
(711 - 1.492)
EDAT MODERNA
(1.492 - 1.808)
EDAT CONTEMPORÀNEA
(1.808 - 2.005)
ANNEXOS I LLISTATS

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.