Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

El Romanç del Comte de Barcelona
Ramón Berenguer el Gran


L'emperadriu Matilde d'Alemanya, esposa de l'emperador Enric, va ser acusada per uns cortesans de mantenir relacions amb un altre cavaller. Això comportava la deshonra del país i un càstig rigorosíssim.

La justícia va decidir sotmetre-la a un "judici de Déu" i va fixar el termini d'un any i un dia per veure si apareixia algun cavaller que defensés en torneig l'honor de la dama. Si ningú demostrava l'innocència, seria cremada a la plaça per perjura i dona dolenta. Estàtua de Ramón Berenguer III el Gran, per Josep Llimona (1891)

No va haver ànima vivent, a part del seu joglar, que l'ajudés, sortint aquest a córrer món per a pregonar el cas de la dama, fins a arribar a Barcelona.

El comte Berenguer estava a la finestra i li va escoltar, i tan aviat el joglar va acabar la cançó, va llençar a la plaça una gorra amb una unça d'or que va caure als peus del joglar. Aquest va veure que venia del palau i que, per ésser d'or devia pertànyer a algú important.

El comte li esperava. Ja solament faltava un mes i un dia per a complir-se l'any. Al matí al trencar a l'alba, el comte va partir amb el joglar. A tot galop van arribar just a la vigília del dia assenyalat, i després de moltes peripècies va arribar el moment del combat.

Combatien dos cavallers contra ell, els acusadors, frescs i descansats, al contrari que el comte. En el primer embat, un cavaller va posar la llança contra el pit del comte i se li va trencar en mil trossos. L'altre acusador va fugir, i aquell va confessar que l'acusació era falsa: Matilde era innocent.

La foguera, ja encesa, va ser apagada i l'emperadriu deslligada del pal. El comte es va anar al seu hostal i després va tornar a Barcelona.

Tot el poble ho va celebrar i l'emperador va demanar referències d'aquell cavaller que amb tanta gallardia l'havia defensat. Va anar a l'hostal, però el comte ja no estava.

L'emperadriu li va dir (ella ja havia pogut parlar anteriorment amb el comte, disfressat de frare) que era el comte de Barcelona.

L'emperador va decidir visitar-lo amb tota la cort per agrair i reconèixer la gesta del comte per defensar l'honor de l'emperadriu Matilde.

Van venir a Barcelona, i el comte per a obsequiar-los va fer preparar una taula de més de tres llegües de llarg, des del peu del Turó de Montcada fins a la muralla de la ciutat, repleta de menjars delicats, carns de ploma, dolços i bons vins. Tots van tenir dret a menjar, nobles, cavallers, gent del poble, etc. L'emperador d'Alemanya es van dur un grat record.LES FESTES

  Comarca:

  Mes:


TRADICIONS

   » Els Castells
   » La Sardana
   » La Diada
   » Sant Jordi
   » Els Segadors
   » Les Caramelles

LLEGENDES

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.