Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Otger Cataló i els 9 Barons de la Fama


Otger Cataló és un símbol mític de la resistència del país a la dominació sarraïna, i el seu valor col·lectiu equival al de la llegenda de Pelayo a Castella, la Chanson de Roland a França o els Cavallers de la Taula Rodona a Anglaterra.

El protagonista, anomenat també el senyor del Castell de Cataló, nom relacionat amb els Camps Catalàunics, apareix ja en una narració de l'any 1418. En una segona versió de 1431 apareix com un gran capità arribat de França. Gravat romàntic que representa a Otger Cataló

Diu la llegenda que la gesta d'Otger Cataló va ser possible gràcies als anomenats "els 9 Barons de la Fama", aquests van ser Alemany, Anglasola, Cervelló, Cervera, Erill, Mataplana, Montcada, Pinós i Ribelles, que es van conjurar en Santa Maria de Montgrony.

Els nou Barons van lluitar juntament amb Cataló per a recuperar la terra als invasors sarraïns, aconseguint la victòria, i Otger va ser l'únic ferit de mort.

Abans de morir, va ordenar que el seu escut dugués com adorn el símbol del Galg, en record del seu fidel lebrel que li acompanyava sempre.

Per altra banda s'ha formulat l'hipòtesi segons la qual el nom de Catalunya deriva precisament d'aquest cognom del personatge èpic. El fet és que els habitants de l'actual Catalunya eren coneguts com godos, i Gòtia era el país que habitaven. El nom de "catalans" apareix per primera vegada en uns cognoms d'un document de Carcasona del temps de Ramón Bereguer (1093 - 1131).

En un poema referent a la conquesta de Mallorca escrit sobre l'any 1115 es parla de Catalania, Catalanicus i Catalanenses.

En quant a l'origen de les propostes són diverses: Català vindria de got-godolà, o del castrum Catalaunum o camps Catalàunics prop de Tolosa...

També es diu que l'abundància de castells hauria donat lloc a castllans o catlans, o potser vindria de laketans, poblat ibèric de la Catalunya central.

Recentment, en un document sarraí almerienc de mitjans del segle XI, apareix un nom de lloc situat entre Lleida i Osca, anomenat Talunya o Taluniya.

Malgrat tot no es tenen dades definitives, i encara no se sap amb seguretat la procedència del topònim.LES FESTES

  Comarca:

  Mes:


TRADICIONS

   » Els Castells
   » La Sardana
   » La Diada
   » Sant Jordi
   » Els Segadors
   » Les Caramelles

LLEGENDES

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.