Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Els Castells


"Els castells" són espectaculars torres humanes, on homes i dones es pugen uns sobre uns altres fins a aconseguir diversos pisos d'alçada en una complexa arquitectura de tècnica, força i equilibri.

Les persones més fortes constitueixen la base, les més joves van grimpant per a configurar els pisos superiors, i els més petits coronen el "castell" (el petit que corona el castell alçant la mà es diu "enxaneta", i el que ho aixeca es diu "aixecador"). Castell de 3 de 10 amb folre i manilles

Envoltant la base del "castell" se situa la "pinya", formada per la resta de la colla castellera i part del públic, per a sostenir la construcció, l'expressió catalana fer pinya s'utilitza també en altres contextos, com referència a sostenir-se o donar-se suport mútuament.

Al llarg dels anys els "castells" han anat evolucionant fins a construir espectaculars formacions de 8, 9 i 10 pisos, fent necessària, en ocasions, la formació d'una segona pinya en el segon pis anomenada folre, i fins una tercera, en el tercer pis anomenada manilles.

L'organització del "castell" corre a càrrec del "cap de colla", i les construccions tenen diverses formes: el pilar (d'un element), la torre (de dos elements), i el "castell" (de tres o més elements per pis).

Els "castells" es van alçant al so de la música, i les "colles" competeixen per a fer "castells" més vistosos i complicats.

La tradició data des del segle XVIII, proliferant per tot el territori, i formant-se multitud de "colles", entre les quals destaquen: la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Jove dels Xiquets de Valls, els Castellers de Vilafranca, els Nens del Vendrell, els Xiquets de Tarragona, els Minyons de Terrassa, etc.


LES FESTES

  Comarca:

  Mes:


TRADICIONS

   » Els Castells
   » La Sardana
   » La Diada
   » Sant Jordi
   » Els Segadors
   » Les Caramelles

LLEGENDES

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.