Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Les Caramelles


Les caramelles són unes cançons populars que es canten per Pasqua o Pasqua Florida. El grup de cantaires es planta al peu del balcó dels amics i d'altra gent del poble i canta unes cançons. La cistella, lligada al capdamunt d'una llarga vara i tota adornada de cintes, arriba fins al balcó de l'homenatjat el qual, en correspondència, hi deixa el seu donatiu.
El Cant més antic de les Caramelles ha estat els Goigs del Roser o de les Botifarres.

Les Caramelles
Caramelles a la ciutat segons un gravat del segle XIX


En el seu origen, els caramellaires recorrien els diversos masos anunciant la bona nova de la Resurrecció de Crist. Era una clara referència a la resurrecció de la naturalesa, a la Primavera, a la fertilitat de la terra, els seus camps, les flors, els mossos i les mosses, etc... A canvi de la notícia, se'ls obsequiava amb ous, botifarres i menges greixoses, cosa que indicava que la Quaresma s'havia acabat. Així, el simbolisme de l'ou de les mones és el principi de la vida.

Sembla ser que l'origen de les Caramelles va estar a la comarca de la Garrotxa fa més de quatre-cents anys (oficialment el 1590). la tradició ha estat coneguda també com "Anar a cantar els Goigs", y el nom de les Caramelles, ha tingut d'altres com Camalleres, Camilleres o Camarelles.

tanmateix, l'ús com a instrument musical de la caramella amb que s'acompanyaven els caramellaires per cantar les Caramelles va donar nom a la tradició.

La tradidició popular de les Caramelles, a través de la música, agermana dos aspectes fonamentals: el caràcter profà d'anar de ronda i el caràcter religiòs: els cants a la Mare de Déu, els Goigs. Ambdós aspectes es poden veure reflectits en le lletres.


FALAGUERA NIT DE PASCUA

Falaguera nit de Pascua,
nit de bones il-lusions,
pel mar corren armonies,
per l'espai les coples d'or.

Avui tot el mon celebra
amb festiva devoció
la gran joia de la Pascua
qu'es la Festa del Senyor.

Deixeu, donzelletas,
deixeu vostre llit,
obriu la finestra,
qu'es clare la nit,
ompliu la cistella
dels nostres afanys,
salut, donzelletes,
salut per molts anys.
     

I que el cor de les fadrines
tingui sempre bon humor
en el día de la Pascua
qu'es la Festa del Senyor.

Som cantaires molt alegres,
nostre cor es ideal,
Pascua Florida es nostra testa
per aixó cantarém ben alt.

Deixeu, donzelletas,
deixeu vostre llit,
obriu la finestra,
qu'es clare la nit,
ompliu la cistella
dels nostres afanys,
salut, donzelletes,
salut per molts anys.


LES FESTES

  Comarca:

  Mes:


TRADICIONS

   » Els Castells
   » La Sardana
   » La Diada
   » Sant Jordi
   » Els Segadors
   » Les Caramelles

LLEGENDES

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.