Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Chercher:    
CATALOGNE
LES VIGUERIES HISTOIRE DE LA CATALOGNE L'ART EN CATALOGNE GÉOGRAPHIE ET CARTES GASTRONOMIE FÊTE ET FOLKLORE
SERVICES
HÔTELS ET PENSIONS APPARTEMENTS GITES RURAUX CAMPINGS RESTAURANTS AUBERGES ET REFUGES COLONIES DE VACANCES SPORTS D'AVENTURE STATIONS THERMALES CAVES
TOURISME
MINI GUIDES GRATUITS VISITES ITINÉRAIRES REPORTAGES PANORAMIQUES 360º VIDEOS CHERCHEUR D'ITINÉRAIRES
MONOGRAPHIQUES
PONTS MÉDIÉVAUX CHÂTEAUX DE CATALOGNE MYCOLOGIE EN CATALOGNE PERSONNES CÉLÈBRES ARTICLES
RENSEIGNEMENTS UTILES
INFORMATIONS LE TEMPS
TERRITOIRES
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Recorregut pel nucli històric de Lleida

Texte: Cèsar Espona

Version pour imprimer Envoyer à un ami


Des de l'estampa característica de la ciutat a la dreta del riu Segre sobre la qual s'eleva la seva Catedral ens endinsarem creuant el Pont Nou, si venim des de Tarragona o Barcelona, trobant el Castell de Gardeny (1), conjunt monumental templer de la segona meitat del segle XII, encara que amb profundes modificacions dels segles XVII i XVIII, del que destaquen la torre-habitació de dues plantes i l'església romànica de Santa Maria de Gardeny.

 
Vista de Lleida i del riu Segre Campanar de la Seu Vella


Al carrer Lluís Companys trobarem el anomenat Espai Escorxador (2), edifici modernista rehabilitat per l'Ajuntament per a equipaments teatrals. Des de la Rambla Aragó accedirem als edificis del Antic Seminari (3) i del Palau Episcopal (4), al costat de l'Església de Sant Llorenç (5), iniciada en el segle XII. És un interessant temple romànic de tres naus amb sengles àbsis (dos d'ells gòtics del segle XIV), i un campanar octogonal gòtic del segle XV. En el seu interior es conserven importants retaules de pedra i sepulcres de famílies nobles.

Dintre del nucli antic trobem l'edifici de el Institut d’Estudis Ilerdencs (6), que era l'Antic Hospital de Santa María, gòtic del segle XV, amb el destacable pati central, la Sala d’Arqueologia i la Sala Gòtica. També acull l'Arxiu Municipal.

Enfront de l'antic hospital s'alça la Catedral Nova (7), anomenada també Seu Nova, del segle XVIII i estil neoclàssic amb tres naus i gran quantitat d'ornaments.

Al carrer Cavallers, l'antic convent dels dominics alberga en l'actualitat el Museu d’Art Jaume Morera (8). És un edifici barroc que exposa l'obra de gran quantitat d'artistes lleidatans de totes les èpoques.

El Carrer Major ens conduirà fins al Palau de la Paeria (9), seu de l'Ajuntament de Lleida. Aquest palau del segle XIII, construït pels senyors de Les Borges Blanques sobre l'anterior estructura romana, alberga al seu soterrani el Museu de la Paeria. El terme Paeria es deu al nom donat per Jaume I al segle XIII a la institució que substituïa el consulat d'origen romà per a governar la ciutat els regidors o homes de pau (paers).

 
Església de Sant Llorenç Església de Sant Martí


Molt a prop trobem el anomenat Arc del Pont (10), que resulta l'única porta d'entrada a la ciutat que sobreviu de l'antic recinte emmurallat. És d'estil neoclàssic, encara que originalment gòtic del segle XV. És més que destacable l'estàtua en homenatge als cabdills ilergets Indíbil i Mandoni (veure secció d'història de Catalunya) caiguts en la conquesta romana.

Si pujem després pel carrer Sant Martí en direcció a l'antiga catedral ens trobarem l'església romànica de Sant Martí (11) i el Museu Diocesà de Lleida. Aquest temple, adossat a l'antiga muralla és del segle XII i d'una sola nau. Acull al seu interior el Museu Diocesà amb importants peces d'escultura medieval dels segles XIV i XV.

El recinte emmurallat que reuneix l'antiga catedral i el castell és el més espectacular i emblemàtic de la ciutat. En un entorn molt bé cuidat (jardins d'Enric Granados) podrem apreciar l'extensa muralla (12), unes magnífiques panoràmiques de la ciutat i del riu Segre i el castell reial o Castell de la Suda (13). La primitiva fortalesa musulmana es va construir després de caure Lleida en poder sarraí al segle IX. Avui ens queden restes d'aquesta fortalesa àrab i del castell medieval que va ser testimoni del transcendental enllaç entre el comte de Barcelona Ramón Berenguer IV i Peronella d'Aragó.

El més impressionant del conjunt és la Seu Vella o Catedral de Santa Maria (14). El bisbe Guillem de Montcada va consagrar en l'any 1287 aquest temple romànic de tres naus. Posteriors ampliacions d'estil gòtic van anar conformant la majestuositat de l'edifici, juntament amb la gran quantitat d'ornaments. El seu singular claustre i, sobretot, el seu enorme i esvelt campanar (el més alt de Catalunya) completen un conjunt que ens situa i transporta a la grandesa de la ciutat del Segre.

Veure el mapa del recorregut pel centre històric de Lleida »


    Gites ruraux Casa Olivé
    Gites ruraux Cal Puro

SERVICES
ITINÉRAIRES TOURISTIQUES
SITUATION
Viguerie de Lleida
RÉGIONS
DE LLEIDA
   » Garrigues
   » Noguera
   » Pla d'Urgell
   » Segarra
   » Segrià
   » Urgell
CARTE DES TERRITOIRES
Carte de vigueries

Faites un lien  |  Votre page de début  | 

Cette page a été réalisée par NetCom2 Internet, S.L.. Pour de plus amples informations vous pouvez utiliser notre email de Contact. Pour des questions techniques concernant ce site Web, vous pouvez vous adresser par email à: webmaster@vegueries.com. La page a été mise à jour pour la dernière fois le 02/12/2016. La résolution optimale est de 1024 pixels et 16 bits de couleur.

Veuillez lire SVP notre Vente de photographies et cartes, Politique de vie privée et Conditions d'Utilisation et Remarque légale.