Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Chercher:    
CATALOGNE
LES VIGUERIES HISTOIRE DE LA CATALOGNE L'ART EN CATALOGNE GÉOGRAPHIE ET CARTES GASTRONOMIE FÊTE ET FOLKLORE
SERVICES
HÔTELS ET PENSIONS APPARTEMENTS GITES RURAUX CAMPINGS RESTAURANTS AUBERGES ET REFUGES COLONIES DE VACANCES SPORTS D'AVENTURE STATIONS THERMALES CAVES
TOURISME
MINI GUIDES GRATUITS VISITES ITINÉRAIRES REPORTAGES PANORAMIQUES 360º VIDEOS CHERCHEUR D'ITINÉRAIRES
MONOGRAPHIQUES
PONTS MÉDIÉVAUX CHÂTEAUX DE CATALOGNE MYCOLOGIE EN CATALOGNE PERSONNES CÉLÈBRES ARTICLES
RENSEIGNEMENTS UTILES
INFORMATIONS LE TEMPS
TERRITOIRES
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

La basílica paleocristiana del Bovalar

Texte: Cèsar Espona

Version pour imprimer Envoyer à un ami
En la comarca del Segrià, al terme municipal de Seròs, trobem la partida anomenada del Bovalar, uns 2 km. a l'est de la vila, situada a la part alta d'un turó que domina les aigües del Segre des del seu marge esquerre.


Restes dels pilars de la basílica


El jaciment consta d'un poblat d'època paleocristiana i visigòtica dels segles IV al VIII dC. amb una petita necròpoli i una església. Fou descobert en 1943 i començat a excavar en 1968 i resulta de gran interès arqueològic. És, possiblement, el jaciment d'època visigòtica més important de Catalunya.


La basílica
Als diversos elements de mobiliari litúrgic trobats en el jaciment, cal afegir la importància del conjunt eclesiàstic, composat per un edifici de planta basilical amb tres naus separades per columnes, capçalera tripartita i, en el costat contrari, un baptisteri compost de baldaquí sostingut per arcs de ferradura, reconstruït parcialment en el Museu d'Arqueologia de l’Institut d'Estudis Ilerdencs.

L'església compta amb dues portes d'accés, una d'elles comunica amb el poblat en el que fou una petita plaça, l'altra porta comunica amb un grup de sepulcres de pedra a manera de cripta, possiblement per a personatges rellevants.


El jaciment amb Seròs al fons


El poblat
Es tracta d'un poblat reduït, característic d'una zona rural. Es troba aglomerat al voltant de l'església i les seves cases responen a habitatges unifamiliars de diverses habitacions (dues o tres) i una única porta. L'activitat dels habitants era agrícola i ramadera com evidencien els utensilis trobats i el fet documentat de l'existència d'un molí d'oli. El conjunt va ser ocupat fins a principis del segle VIII.


Ubicació històrica (Museu d'Història de Catalunya)
El cristianisme és la religió creixent a la fi de l'imperi Romà. Durant el període visigòtic l'Església es converteix en un dels pilars de la societat. Viles rurals, com la del Bovalar, segles IV-VIII, disposen de basílica i de baptisteri. En les èpoques paleocristiana i visigòtica, el baptisteri és l'espai on s'administra el baptisme. Compta amb una piscina, on els candidats, generalment adults, es bategen mitjançant el ritu de la immersió. Quan es generalitza el baptisme dels nens, a partir del segle VII, els baptisteris donen pas a les piles baptismals.

El poblat pren el nom de la partida del Bovalar que antigament era el lloc on pasturaven els bous, un terreny no treballat i cobert de vegetació natural.

Sarcòfags monolítics a la cripta Reproducció del baptisteri al Museu d'Història de Catalunya


SERVICES
ITINÉRAIRES TOURISTIQUES
SITUATION
Viguerie de Lleida
RÉGIONS
DE LLEIDA
   » Garrigues
   » Noguera
   » Pla d'Urgell
   » Segarra
   » Segrià
   » Urgell
CARTE DES TERRITOIRES
Carte de vigueries

Faites un lien  |  Votre page de début  | 

Cette page a été réalisée par NetCom2 Internet, S.L.. Pour de plus amples informations vous pouvez utiliser notre email de Contact. Pour des questions techniques concernant ce site Web, vous pouvez vous adresser par email à: webmaster@vegueries.com. La page a été mise à jour pour la dernière fois le 02/12/2016. La résolution optimale est de 1024 pixels et 16 bits de couleur.

Veuillez lire SVP notre Vente de photographies et cartes, Politique de vie privée et Conditions d'Utilisation et Remarque légale.