Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Chercher:    
CATALOGNE
LES VIGUERIES HISTOIRE DE LA CATALOGNE L'ART EN CATALOGNE GÉOGRAPHIE ET CARTES GASTRONOMIE FÊTE ET FOLKLORE
SERVICES
HÔTELS ET PENSIONS APPARTEMENTS GITES RURAUX CAMPINGS RESTAURANTS AUBERGES ET REFUGES COLONIES DE VACANCES SPORTS D'AVENTURE STATIONS THERMALES CAVES
TOURISME
MINI GUIDES GRATUITS VISITES ITINÉRAIRES REPORTAGES PANORAMIQUES 360º VIDEOS CHERCHEUR D'ITINÉRAIRES
MONOGRAPHIQUES
PONTS MÉDIÉVAUX CHÂTEAUX DE CATALOGNE MYCOLOGIE EN CATALOGNE PERSONNES CÉLÈBRES ARTICLES
RENSEIGNEMENTS UTILES
INFORMATIONS LE TEMPS
TERRITOIRES
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Montnegre i el Corredor

Texte: Vikipèdia.cat

Version pour imprimer Envoyer à un ami
El Parc del Montnegre i el Corredor, està situat a la Serralada litoral catalana, entre les comarques del Maresme i del Vallès Oriental, té una extenció aproximada de 15.000 ha. Les rieres de Vallgorguina i d’Arenys de Munt determinen la partió entre els massissos del Corredor i del Montnegre, que tenen els seus punts culminants al Santuari del Corredor, a 657 m. d’altitud i al Turó Gros, a 773 m.


La Mediterrànea i la depressió vallesana el limiten longitudinalment i la riera d’Argentona i la de Tordera ho fan transversalment.

Els massissos del Montnegre i el Corredor, són dues unitats de relleu ben definides que disposen alineades en paral.lel a la costa, formant part de la Serralada litoral i constituint una barrera natural entre la plana litoral del Maresme i la depressió del Vallès i la Selva.

El substrat geològic dels dos conjunts muntanyosos és bàsicament format per un gran cos granític travessat per roques filonianes. No obstant això, a la part alta del Montnegre hi destaca una taca de material metamòrfil més resistent a l’erosió. El granit, en canvi, per l’efecte de la humitat ambiental i les temperatures benignes, es disgrega amb relativa facilitat, formant-se el típic sauló i determinant el relleu més suau i arrodonit del Corredor. D’acord amb la pluviometria mediterrànea d’aquesta zona, els rius i rieres són de règim majoritàriament esporàdic o estacional. El curs principal d’aigua és la Tordera que recull les aigües d’importants rieres de la vessant vallesana del Montnegre, com les de Vallgorguina, Olzinelles, Montnegre, Fuirosos i Ramió. Les conques del Maresme solen ser més curtes i de cabal sobtat, de vegades violent. Les més extenses són les d’Argentona, Arenys de Munt, Sant Pol i Pineda.

El Paisatge:

El Montnegre i el Corredor, consitueixen un conjunt muntanyent compacte i continu de relleu més aviat suau amb un paisatge remodelat per l’activitat humana i cobert de boscos mediterranis exuberants.
Els dos massissos són, però ben diferents. El Montnegre, més gran i abrupte, és també més salvatge i impenetrable. El Corredor, en canvi, mostra un relleu més amable i suau, de formes arrodonides per l’erosió, que n’han afavorit l’ocupació agrícola de, fins i tot les àrees centrals.

Més del 95% de la superficie del parc, és de caràcter forestal

Història:

L’home s’ha establert des de molt antic en aquestes serres. L’excepcional situació geogràfica i la riquesa dels recursos naturals ja que van ser apreciats a la darreria del neolític, com ho evidencien el dolmen de la Pedra Gentil i el de la Pedra Arca.

Els pobles ibers, concretament els laietans, es van instal.lar, seguint els seus costums, a les zones d’alçària mitjana, com el Turó del Vent i el Puig del Castell en què s’observen les restes del seus assentaments. L’ocupació romana els va forçar a baixar a les planes on van aparèixer nombroses vil.les agrícoles.

A l’època medieval, la població s’agrupa en petits nuclis, més abundants en les zones baixes que en les altes. La importància de la religió a l’època es fa palesa en els nombrosos edificis religiosos disseminats pel parc natural.

La colonització agrícola posterior es reflecteix en els més de dos-cents masos que s’hi troben, d’entre els quals sobresurten Can Pradell de la Serra, Can Bosc, i Ca l’Oller de Fuirosos, i també en un paisatge que és el resultat de l’alternança de boscos i de conreus i en els qual l’activitat de l’home al llarg de la història té, en conseqüència, una importànica cabdal.
El Parc del Montnegre i el Corredor, proposa excursions per conèixer el parc, recomanades per a tots els públics:

Ruta 1:

L’excursió proposada per visitar el Dolen de Ca l’Arenes, té una distància de 9.237 m. i es pot fer en 3 hores i 45 minuts, La Ruta s’inicia a Can Bosc, un dels masos més importants del Corredor, per continuar cap al Pou del Glaç.

Seguint el camí principal, s'arriba fins a la clariana de Can Miloca, on es pot gaudir d'una excel•lent panoràmica del Corredor i també del Montseny. Passada una hora de camí, s'arriba al Dolmen de Ca l'Arenes, un sepulcre megalític descobert l'any 1997. La ruta segueix cap a l'alzinar vell de Ca l'Arenes i, i tot resseguint l'altiplà boscos del Corredor, s'arriba al Santuari, per baixar després fins a les Roques de Mataró. Reprenen el GR avall, es passa pel Puig Aguilar, per tornar després a Can Bosc.
Ruta 2:

La ruta per la Vall d’Olzinelles, té una distància de 9.600 m. i una durada de 3 hores i 30 minuts..

L'inici de l'itinerari és a Can Draper de Sant Celoni, una casa pairal del 1860. L'excursió passa pel pont de Can Plana des d'on es pot veure una vall humida i fresca, i continua cap a la font del Rector, sobre la qual es troba el conjunt de la parròquia de Sant Esteve d'Olzinelles. Continuant l'itinerari, es podran descobrir els arbres monumentals d'Olzinelles, com ara el roure del Quintà. Se segueix després pel pla de les Mines i el sot de la Remor, molt a prop de Can Draper. 


Ruta 3:

L'excursió pel Montnegre carener, té una distància de 8.000 m. i una durada de 3 hores i 15 minuts.

La passejada comença a Sant Martí de Montnegre, per continuar fins al coll de Terra Negre. Més endavant, ens trobaren la roureda i els faigs d'en Preses. La ruta segueix cap al vaivé de la Casa Vella, on l'avellanosa cobreix la baga alterosa, i continua cap a la capella de Santa Maria de Montnegre. La pista segueix per la bagues de castanyers fins a l'alzina Grossa de Can Preses i des d'aquí, s'arribarà ja al punt d'inici, Sant Martí de Montnegre.

La documentació d'aquestes rutes es pot trobar a l'Oficina del Parc del Montnegre i el Corredor, i als Centres i Punts d'Informació del Parc.


    Sports d'aventure Jalpí Aventura
    Gites ruraux Can Marc
    Sports d'aventure Segway Aventura

SERVICES
ITINÉRAIRES TOURISTIQUES
    Camí dels Bons Homes: Rere la Petja dels Càtars
    El monestir de Sant Pere de Casserres
    El municipi de Rajadell
    El nucli antic de Bagà
    El nucli antic d'Igualada
    El Romànic de l’Alt Berguedà
    El romànic d'Oló
    Els Tres Monts
    Història i cultura de les Valls del Montcau
    La Burricleta pel Lluçanès
    La Vall d'Ora
    La vila de Santpedor
    L'Anoia: Terra de frontera, terra de castells
    Lleure i cultura a Món Sant Benet
    L'Observatori
    Monestir de Santa Maria de l'Estany
    Montnegre i el Corredor
    Parc Natural Cadí-Moixeró
    Passeig per Berga
    Petit recorregut pel Lluçanès
    Recorregut medieval i modernista per Manresa
    Ruta de la Ribera Salada
    Ruta de la Vall de Lord
    Ruta de la Vall d'Ora
    Ruta de l'Abat Oliba
    Ruta de les esglésies del Berguedà
    Ruta de Pinell de Solsonès i Castellar de la Ribera
    Ruta de Pinós i el centre de Catalunya
    Ruta del camí de Sant Jaume
    Ruta dels 3 Monts
    Ruta pel Moianès. Comarca natural
    Ruta pels castells del Bages
    Ruta per Collsacabra
    Ruta per la Costa Catalana
    Ruta per la Serra de Rubió
    Ruta per Saldes
    Ruta per Sallent
    Ruta per Sant Jaume de Frontanyà
    Talamanca. Una passejada per la història
    Un dia al pantà de Sau
    Una passejada per Moià
    Una passejada per Roda de Ter
    Via Ferrada de Centelles
    Visita a Granera
    Visita a la ciutat de Cardona
    Visita a la ciutat de Solsona
    Visita a Rupit
    Visita a Vidrà
    Visita al centre històric de Vic
    Visita al Monestir de Montserrat
    Visita al Santuari del Miracle
SITUATION
Viguerie de Catalunya Central
RÉGIONS
DE CATALUNYA CENTRAL
   » Anoia
   » Bages
   » Berguedà
   » Osona
   » Solsonès
CARTE DES TERRITOIRES
Carte de vigueries

Faites un lien  |  Votre page de début  | 

Cette page a été réalisée par NetCom2 Internet, S.L.. Pour de plus amples informations vous pouvez utiliser notre email de Contact. Pour des questions techniques concernant ce site Web, vous pouvez vous adresser par email à: webmaster@vegueries.com. La page a été mise à jour pour la dernière fois le 02/12/2016. La résolution optimale est de 1024 pixels et 16 bits de couleur.

Veuillez lire SVP notre Vente de photographies et cartes, Politique de vie privée et Conditions d'Utilisation et Remarque légale.