Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Chercher:    
CATALOGNE
LES VIGUERIES HISTOIRE DE LA CATALOGNE L'ART EN CATALOGNE GÉOGRAPHIE ET CARTES GASTRONOMIE FÊTE ET FOLKLORE
SERVICES
HÔTELS ET PENSIONS APPARTEMENTS GITES RURAUX CAMPINGS RESTAURANTS AUBERGES ET REFUGES COLONIES DE VACANCES SPORTS D'AVENTURE STATIONS THERMALES CAVES
TOURISME
MINI GUIDES GRATUITS VISITES ITINÉRAIRES REPORTAGES PANORAMIQUES 360º VIDEOS CHERCHEUR D'ITINÉRAIRES
MONOGRAPHIQUES
PONTS MÉDIÉVAUX CHÂTEAUX DE CATALOGNE MYCOLOGIE EN CATALOGNE PERSONNES CÉLÈBRES ARTICLES
RENSEIGNEMENTS UTILES
INFORMATIONS LE TEMPS
TERRITOIRES
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Talamanca. Una passejada per la història

Texte: Viquipèdia

Version pour imprimer Envoyer à un ami
Talamanca és un municipi de la comarca del Bages. Poble antic, amb carrers estrets i en pendent, i cases velles ben restaurades. Situat dalt d'un turó a 552 m d'alçada i al vell mig de la serra del Rossinyol a la carretera de Navarcles a Terrassa.


Història
Tot i que s'han trobat restes d'un jaciment ibèric, la primera notícia documentada es de l'any 960 quan el compte Sala, fundador del monestir de Sant Benet de Bages, fa donació d'unes terres, cases i terrenys en el lloc anomenat terme del Castell de Talamanca.

 
Vista parcial de l’església Torre del castell


Amb les invasions sarraïnes (711-715), el Bages s'havia despoblat quasi totalment, i no fou fins a les repoblacions fetes pel Borrell d'Osona (799-820) i per Guifré el Pelós (878-897) quan camperols provinents del nord s'instal·laren al voltant de castells i esglésies buscant la doble protecció militar i espiritual.

Aquesta devia ser també la funció del castell de Talamanca i l'església de Santa Maria de Talamanca que és esmentada ja al 1038. Entre l'església i el castell s'edificaren cases que passarien a formar el poble de Talamanca.

A finals del segle XII el domini feudal del castell de Talamanca passà a mans dels Talamanca, nissaga que va lligada a la història del poble durant tota l'Edat Mitjana i que començà amb Bernat de Talamanca i la seva muller Dolça (1186-1209). Els Talamanca foren amos i senyors de tot el terme. Compraren, vengueren, atorgaren masos i alous com a senyors, no només de la terra sinó també dels homes que eren venuts tots en un mateix lot.

Més tard començaren a establir relacions amb la petita noblesa bagenca i les castlanies dels voltants, així s'emparentaren amb els Santa Coloma o els Llavinera. Un exemple del prototipus de senyor i cavaller feudal fou Berenguer de Talamanca. Aquest concedí honors, feu donacions i participà en actes de violència contra Guillem de Calders en que fins i tot hi hagué d'intervenir el rei Jaume II. La seva muller Blanca li erigí un sarcòfag que encara ara podem observar en l'interior de l'església de Santa Maria (1325). El mausoleu té un cavaller jacent, vestit de cota de malla amb un gos als peus i una inscripció funerària entre sis escuts del llinatge, format per rombes o losanges. En aquells anys la família Calders entrà en crisi i el 1336 es vengué el castell de Calders a la família Talamanca.

A partir del segle XIV comença la decadència coincidint amb els estralls que causà la pesta negra i els mals usos al camp. Els Talamanca s'entroncaran llavors amb d'altres famílies com els Planella (1675), els Aymerich i finalment al segle XVIII el castell passarà a mans dels marquesos de Castellbell.


Les cases de la plaça de l’església són molt evocadores


L’església
L'església de Santa Maria de Talamanca és un edifici romànic de finals del segle XII ja esmentat el 1038 i consagrat el 1183, any en que també es documenta una donació de cent sous per la dedicació del temple.

Originàriament era d'una sola nau amb planta de creu llatina que s'amplià amb dues capelles laterals de base rectangular. Un absis semicircular tanca la construcció pel costat est. La nau principal està coberta amb volta de canó reforçada amb arcs torals i l'absis amb volta de quart d'esfera.

A l'interior es conserva el sarcòfag de Berenguer de Talamanca, que morí l'any 1325. L'aparell és obrat amb carreus regulars col·locats en filades. En els laterals de l'edifici hi ha contraforts els quals contribueixen a donar solidesa a l'església. El campanar és de tipus torre tot i que originàriament era d'espadanya. Apart del fris dentat hi ha poca decoració exterior. Cal destacar la portalada amb arquivolta flanquejada per dos capitells corintis amb motius florals.

Al segle XVIII es feren ampliacions i l'església passà a tenir tres naus, encara que les laterals són més curtes, amb noves capelles i prenent un pla basilical.

 
Absis de l’església Carreró des de la plaça dels Saldones


Castell de Talamanca
El castell de Talamanca és esmentat per primera vegada l'any 967 i actualment en resta un tros de torre rodona amb merlets restaurada i modificada i restes de murs de defensa que envolten l'edifici principal, refet després de ser destruït el 1714, durant la guerra de Successió.

En el testament sacramental de l'any 1086 de Ramon Folc, vescomte de Cardona, apareix el castell de Talamancha com a propietat familiar.

En el segle XII ja consta en diversos documents l'existència de la família Talamanca, castlana del territori. Sembla ser que un tal Guillem de Talamanca es casà amb Dolça de Santa Coloma, inserint-se així aquest darrer cognom. El 1288, Berenguer de Talamanca n'era el senyor.

En els fogatges que van de 1365 a 1370 hi apareix el Castell de Talamancha, d'en Ramon de Talamanca, 30 focs. El 1406 Andrea de Talamanca es casà amb Joan Aymerich. En el mateix segle s'introdueix també per casament el cognom de Planella. El 1668 Maria Francesca es casà amb Joan d'Amat i Despalau, senyor de Castellbell, del matrimoni nasqué el fill que esdevingué el primer marquès de Castellbell. Al 1714 entraren al castell de Talamanca les tropes castellanes de Felip V capitanejades pel marquès de Poal.

El castell fou desmantellat gairebé del tot, i fou reconstruït en part encara que les seves pedres serviren per edificar el Casal conegut per "El castell" o "El castell del Marquès" (per al.lusió a la família marquesal dels Castellbell).SERVICES
ITINÉRAIRES TOURISTIQUES
    Camí dels Bons Homes: Rere la Petja dels Càtars
    El monestir de Sant Pere de Casserres
    El municipi de Rajadell
    El nucli antic de Bagà
    El nucli antic d'Igualada
    El Romànic de l’Alt Berguedà
    El romànic d'Oló
    Els Tres Monts
    Història i cultura de les Valls del Montcau
    La Burricleta pel Lluçanès
    La Vall d'Ora
    La vila de Santpedor
    L'Anoia: Terra de frontera, terra de castells
    Lleure i cultura a Món Sant Benet
    L'Observatori
    Monestir de Santa Maria de l'Estany
    Montnegre i el Corredor
    Parc Natural Cadí-Moixeró
    Passeig per Berga
    Petit recorregut pel Lluçanès
    Recorregut medieval i modernista per Manresa
    Ruta de la Ribera Salada
    Ruta de la Vall de Lord
    Ruta de la Vall d'Ora
    Ruta de l'Abat Oliba
    Ruta de les esglésies del Berguedà
    Ruta de Pinell de Solsonès i Castellar de la Ribera
    Ruta de Pinós i el centre de Catalunya
    Ruta del camí de Sant Jaume
    Ruta dels 3 Monts
    Ruta pel Moianès. Comarca natural
    Ruta pels castells del Bages
    Ruta per Collsacabra
    Ruta per la Costa Catalana
    Ruta per la Serra de Rubió
    Ruta per Saldes
    Ruta per Sallent
    Ruta per Sant Jaume de Frontanyà
    Talamanca. Una passejada per la història
    Un dia al pantà de Sau
    Una passejada per Moià
    Una passejada per Roda de Ter
    Via Ferrada de Centelles
    Visita a Granera
    Visita a la ciutat de Cardona
    Visita a la ciutat de Solsona
    Visita a Rupit
    Visita a Vidrà
    Visita al centre històric de Vic
    Visita al Monestir de Montserrat
    Visita al Santuari del Miracle
SITUATION
Viguerie de Catalunya Central
RÉGIONS
DE CATALUNYA CENTRAL
   » Anoia
   » Bages
   » Berguedà
   » Osona
   » Solsonès
CARTE DES TERRITOIRES
Carte de vigueries

Faites un lien  |  Votre page de début  | 

Cette page a été réalisée par NetCom2 Internet, S.L.. Pour de plus amples informations vous pouvez utiliser notre email de Contact. Pour des questions techniques concernant ce site Web, vous pouvez vous adresser par email à: webmaster@vegueries.com. La page a été mise à jour pour la dernière fois le 02/12/2016. La résolution optimale est de 1024 pixels et 16 bits de couleur.

Veuillez lire SVP notre Vente de photographies et cartes, Politique de vie privée et Conditions d'Utilisation et Remarque légale.