Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Chercher:    
CATALOGNE
LES VIGUERIES HISTOIRE DE LA CATALOGNE L'ART EN CATALOGNE GÉOGRAPHIE ET CARTES GASTRONOMIE FÊTE ET FOLKLORE
SERVICES
HÔTELS ET PENSIONS APPARTEMENTS GITES RURAUX CAMPINGS RESTAURANTS AUBERGES ET REFUGES COLONIES DE VACANCES SPORTS D'AVENTURE STATIONS THERMALES CAVES
TOURISME
MINI GUIDES GRATUITS VISITES ITINÉRAIRES REPORTAGES PANORAMIQUES 360º VIDEOS CHERCHEUR D'ITINÉRAIRES
MONOGRAPHIQUES
PONTS MÉDIÉVAUX CHÂTEAUX DE CATALOGNE MYCOLOGIE EN CATALOGNE PERSONNES CÉLÈBRES ARTICLES
RENSEIGNEMENTS UTILES
INFORMATIONS LE TEMPS
TERRITOIRES
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Visita a la ciutat de Cardona

Texte: Ajuntament de Cardona

Version pour imprimer Envoyer à un ami
El castell (1)
El castell va ser construït a l’any 886 per Guifré el Pilós. D’estil romànic i gòtic amb finestrons del segle XI i XII, el castell inclou l’anomenada “Sala Daurada” i la “Sala dels Entresols”, on l’any 1534 es va resoldre el plet entre el capellà de Sant Miquel i l’abat de Sant Vicenç.

Durant el segle XV, els Cardona van ser la nissaga més important de la corona catalanoaragonesa tot just darrera, és clar, de la Casa Reial. Així mateix, la fortalesa va ser un del últims indrets que es lliurà a les tropes borbòniques de Felip V, el 1714, després d’una cruel guerra que va malmetre en bona part les muralles del castell.

Té una extensió de 62.000 m2 i es comunica amb la vila mitjançant una seguit de camins estrets que passen per diversos portals. La seva joia és la torre de la Minyona, de 15 metres d’alçada i més de 10 metres de diàmetre.


Castell de Cardona

 • El claustre
  D’estil gòtic, actualment està molt restaurat. Presenta un final de 10 arcs ogivals, construïts amb perfils de ferro, i la resta d’arcs són de mig punt i estan fets de maons i encalcinats.

 • La col.legiata
  La Col·legiata de Sant Vicenç es troba al bell mig del castell. És un temple erigit l’any 1040 d’estil romànic llombard. Destaca per les seves grans dimensions i la llum natural que entra a través de grans finestrals. La seva planta és de creu llatina i consta de tres naus amb els corresponents absis cadascuna. L’any 1572 la canònica fou convertida en col·legiata.

  Durant la Guerra de Successió (1705-1714) va servir de magatzem i caserna per a les tropes. No cal dir que les conseqüències d’aquesta guerra foren desastroses per a la col·legiata: la major part dels disset altars quedaren reduïts a runa. A més, amb les pedres i les làpides dels sepulcres, hom va construir un magatzem per a les armes i la pólvora. Un cop acabada la guerra, els canonges van refer la vida al castell fins el 1794.

  El 3 de juny de 1931 la Col·legiata i la resta del castell van ser declarats monument d’interès nacional, i això féu que comencessin les obres de restauració que van durar diversos anys. Durant la Guerra Civil (1936-39) va servir de refugi per als militars i, acabada la guerra, va estar tancada durant molts anys. Durant el període 1940-1948, va sofrir una segona restauració. En l'any 1952 la Direcció General de Belles Arts comença les obres de restauració. Finalment, l’any 1976, el castell fou convertit en Parador Nacional de Turisme.

 • La cripta
  Al subterrani de la Col·legiata de Sant Vicenç, sota el presbiteri, hi ha una esplèndida cripta de tres naus que data del segle XI. La cripta és coneguda com la Capella de les Relíquies, ja que durant un cert temps custodià les restes de Sant Sebastià, Santa Úrsula i Santa Agnès. Actualment aquestes relíquies són a la catedral de Santa Maria de Solsona.

 • La torre de la minyona
  Edifici romànic civil. Data del segle XI. Aquesta construcció circular, de la qual els anys només han respectat quinze metres d’alçada, guarda entre les seves pedres una bella historia d’amor i incomprensió. Explica la llegenda que pels volts del segle XI els senyors del castell, el vescomte Ramon Folc i la seva muller Engúncia, van recloure en aquesta torre la seva filla Abdalés acompanyada solament pel seu criat mut. El motiu no era cap altre que l’oposició dels pares als amors que la minyona havia iniciat amb un “moro” del castell veí de Maldà. Trista i desconsolada, Abdalés va morir al cap d’un any. No va servir de res que el seu enamorat musulmà renegués de la seva fe i fes aixecar amb pedres del riu Cardener una creu. Entrat el segle XVIII, la torre va ser escapçada fins a l’alçada actual per tal de posar-hi un canó.


 
Plaça de Sta. Eulàlia Carreró a Cardona


Església de Sant Miquel (2)
Les primeres notícies que tenim són de l'any 1013. A finals del s. XIII i a principi del s. XIV es va construir una altra església després de la destrucció del temple primitiu. D'aquella època roman una part de l'actual campanar. Les obres varen prolongar-se al llarg del s. XIV i l’església es va consagrar l’any 1397.

El resultat va ser una església d’estil gòtic, d’una nau única, amb absis poligonals de set costats de la mateixa amplada que la nau. En el seu interior s’hi venera la imatge de la Verge del Patrocini. Aquesta imatge va ser transportada des de Marsella fins a Cardona l’any 1423 per Ramon Folc I (segon Comte de Cardona). La imatge està feta d’ alabastre policromat i és d’estil gòtic francès. També destaquen del seu interior uns retaules del segle XV dedicats a Santa Úrsula i a Santa Anna.

Portal de Graells (3)
És l'únic dels tres portals majors conservats amb què contava la muralla medieval de la vila. Erigit el segle XIV, era una de les principals entrades a Cardona per a la gent que arribava des dels Pirineus i Pre-Pirineus. Es diu que en el segle XVI a l’entrada al portal hi havia una gàbia de ferro que contenia el cap de Samsó Fonts (un francès que no va obeir les ordres) condemnat a ser degollat a la Plaça de la Fira.

Plaça de la Fira (4)
La Plaça de La Fira està dividida en dues parts: La Fira de Dalt i La Fira de Baix. A la Fira de Dalt hi trobem l’església de Sant Miquel amb el seu portal gòtic inacabat. També hi trobem, al centre de la plaça, una font monumental amb una escultura de l’artista Campeny, que va ser construïda l’any 1914 amb motiu del Segon Centenari de la defensa de Cardona en la guerra de Successió.

A la Fira de Baix hi trobem l’edifici de l’Ajuntament que, al llarg dels anys, ha sofert diferents reformes fins que l’any 1941 Josep Maria Compte i Viladomat, industrial amb importants fàbriques a Cardona, va cedir 600.000 ptes per construir el nou Ajuntament. En els baixos de l’edifici hi trobem l’Arxiu Històric, on es pot veure, entre altres coses, la Carta de Repoblament de Borrell II (Comte de Barcelona). Al final de La Fira hi trobem l’escultura del Comte Borrell II, feta per Josep Maria Subirachs i inaugurada l’any 1986 amb ocasió del mil·lenari de la Carta de Repoblament.

Plaça del Mercat (5)
En aquesta plaça hi ha dos dels elements més representatius de Cardona: els pòrtics de la Plaça del Mercat i la segona de les portes de l’església de Sant Miquel.
Els pòrtics de la Plaça del Mercat estan formats per una galeria coberta d’edificis per on hi circul·la la gent i els mercaders. Són nou arcs, d’alçades i amplades diferents, que van des de l’apuntat (gòtic) fins al carpanel, predominant els de mig punt. Aquests edificis no coincideixen amb els arcs ja que s’han realitzat construccions i modificacions per etapes successives entre els segles XVIII - XIX – XX
Pont del diable sobre el Cardener


Capella de Santa Eulàlia (6)
Les primeres notícies que es tenen sobre aquesta capella són del s. XIV. Ha sofert diferents reformes que han modificat la seva estructura original. És d’estil gòtic i està situada al costat de l’edifici que va ser un hospital medieval dels pobres i peregrins i del qual queden les restes d’un passadís arquejat gòtic.
Adornada amb una preciosa imatge de Santa Eulàlia esculpida en alabastre, conté dos monumentals retaules.

Pont del diable sobre el Cardener (7)
La seva construcció és del s. XV, però no s’arribà a acabar. La finalitat del pont era fer més lleuger el pas dels pelegrins que des d’Europa arribaven al cor de Catalunya de camí cap a Montserrat, el Pilar (Saragossa) i Santiago de Compostel·la.

La Muntanya de la sal (8)
La Muntanya de Sal ja era explotada en temps dels romans, també va tenir una gran importància per al repoblament de Cardona durant el segle X.

Les instal·lacions que anys enrera es van utilitzar per a l’explotació del soterrament de Cardona han estat restaurades i s’han transformat en diversos locals del complex turístic “Món Sal”. Entre aquestes instal·lacions es poden trobar diferents sales d’exposicions de maquinària antiga, una sala de projeccions, un taller artesanal de figures de sal, servei de bar i cafeteria, la botiga de la Sal, serveis de transport, àrea de picnic, etc.

La Minilla és una galeria d’uns 400 metres que el visitant pot recórrer observant les formacions d’espectaculars estalactites i estalagmites de sal, així com les vetes dels diferents minerals. Poden observar-se forats impossibles, de fràgils agulles, de columnes d’un blanc immaculat. Un món d’insomni i sal.

Veure el mapa del recorregut per Cardona »


    Gites ruraux Torre Blanca
    Gites ruraux Casafont

SERVICES
ITINÉRAIRES TOURISTIQUES
    Camí dels Bons Homes: Rere la Petja dels Càtars
    El monestir de Sant Pere de Casserres
    El municipi de Rajadell
    El nucli antic de Bagà
    El nucli antic d'Igualada
    El Romànic de l’Alt Berguedà
    El romànic d'Oló
    Els Tres Monts
    Història i cultura de les Valls del Montcau
    La Burricleta pel Lluçanès
    La Vall d'Ora
    La vila de Santpedor
    L'Anoia: Terra de frontera, terra de castells
    Lleure i cultura a Món Sant Benet
    L'Observatori
    Monestir de Santa Maria de l'Estany
    Montnegre i el Corredor
    Parc Natural Cadí-Moixeró
    Passeig per Berga
    Petit recorregut pel Lluçanès
    Recorregut medieval i modernista per Manresa
    Ruta de la Ribera Salada
    Ruta de la Vall de Lord
    Ruta de la Vall d'Ora
    Ruta de l'Abat Oliba
    Ruta de les esglésies del Berguedà
    Ruta de Pinell de Solsonès i Castellar de la Ribera
    Ruta de Pinós i el centre de Catalunya
    Ruta del camí de Sant Jaume
    Ruta dels 3 Monts
    Ruta pel Moianès. Comarca natural
    Ruta pels castells del Bages
    Ruta per Collsacabra
    Ruta per la Costa Catalana
    Ruta per la Serra de Rubió
    Ruta per Saldes
    Ruta per Sallent
    Ruta per Sant Jaume de Frontanyà
    Talamanca. Una passejada per la història
    Un dia al pantà de Sau
    Una passejada per Moià
    Una passejada per Roda de Ter
    Via Ferrada de Centelles
    Visita a Granera
    Visita a la ciutat de Cardona
    Visita a la ciutat de Solsona
    Visita a Rupit
    Visita a Vidrà
    Visita al centre històric de Vic
    Visita al Monestir de Montserrat
    Visita al Santuari del Miracle
SITUATION
Viguerie de Catalunya Central
RÉGIONS
DE CATALUNYA CENTRAL
   » Anoia
   » Bages
   » Berguedà
   » Osona
   » Solsonès
CARTE DES TERRITOIRES
Carte de vigueries

Faites un lien  |  Votre page de début  | 

Cette page a été réalisée par NetCom2 Internet, S.L.. Pour de plus amples informations vous pouvez utiliser notre email de Contact. Pour des questions techniques concernant ce site Web, vous pouvez vous adresser par email à: webmaster@vegueries.com. La page a été mise à jour pour la dernière fois le 02/12/2016. La résolution optimale est de 1024 pixels et 16 bits de couleur.

Veuillez lire SVP notre Vente de photographies et cartes, Politique de vie privée et Conditions d'Utilisation et Remarque légale.