Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Chercher:    
CATALOGNE
LES VIGUERIES HISTOIRE DE LA CATALOGNE L'ART EN CATALOGNE GÉOGRAPHIE ET CARTES GASTRONOMIE FÊTE ET FOLKLORE
SERVICES
HÔTELS ET PENSIONS APPARTEMENTS GITES RURAUX CAMPINGS RESTAURANTS AUBERGES ET REFUGES COLONIES DE VACANCES SPORTS D'AVENTURE STATIONS THERMALES CAVES
TOURISME
MINI GUIDES GRATUITS VISITES ITINÉRAIRES REPORTAGES PANORAMIQUES 360º VIDEOS CHERCHEUR D'ITINÉRAIRES
MONOGRAPHIQUES
PONTS MÉDIÉVAUX CHÂTEAUX DE CATALOGNE MYCOLOGIE EN CATALOGNE PERSONNES CÉLÈBRES ARTICLES
RENSEIGNEMENTS UTILES
INFORMATIONS LE TEMPS
TERRITOIRES
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

El nucli antic d'Igualada

Texte: Ajuntament d'Igualada

Version pour imprimer Envoyer à un ami
La plaça de Pius XII (1)
En aquest indret on, segons la tradició, hi havia la cruïlla de camins que unien Barcelona amb Aragó i la Catalunya Nova amb la Catalunya Vella, va néixer la vila d'Igualada al voltant de l'any mil. Així es fa constar en una làpida situada a terra, al peu de l'esglesia de Santa Maria. Igualada va tenir tres recintes murallats; el definitiu, que configura l'actual nucli antic, és del segle XV. A la plaça de Pius XII destacarem l'edifici modernista de Cal Barrab, amb una singular torre en el xamfrà, obra de l'arquitecte Isidre Gili i Moncunill i les dues de les capelletes exteriors de la basílica, dedicades a Sant Francesc d'Assís i a la Mare de Déu de la O.

 
Cal Ratés al carrer de Santa Maria Carrer de l'Argent des de la plaça


Passatge de Sant Miquel (2)
Es tracta d'un dels elements més antics de l'urbanisme igualadí. El carreró, situat dins l'àrea del primer recinte emmurallat, manté el traçat original. El passatge, al qual s'entra a través d'un portalapuntat, porta fins a la plaça de Sant Miquel, o bé fins a un carreró que dóna al carrer de Custiol.

Travessia de Sant Roc (3)
Coneguda també com la Plaça Vella, és possiblement la primera plaça que va tenir Igualada. Està documentada des del segle XIII. El conjunt consta d'uns porxos que cobreixen les voreres i un portal sostingut per arcs escarsers.

Els portals de la muralla (4)
Igualada conserva al passeig de les Cabres dos dels set portals del tercer recinte de muralles de l'antiga vila, que van ser construïdes al segle XV i van subsistir fins al XVIII. Es tracta dels portals d'en Vives i de Gràcia (o de la Font Major). Damunt el primer hi ha una capelleta amb la imatge de Santa Anna. La capelleta del segon és dedicada a la Mare de Déu de Gràcia.


Plaça del Rei


Plaça de l'Ajuntament (5)
És el resultat de la fusió de dues antigues places, que eren separades per una illa de cases situada al mig. L'espai és presidit per l'edifici de l'Ajuntament, una construcció d'estil neoclàssic inaugurada el 1883, que és obra d'Antoni Rovira. Altres elements d'interès d'aquest espai són els edificis de Cal Rovira, Cal Puig de la Plaça, Cal Roure i Cal Riera, a més d'uns porxos de columnes i arcades i una capelleta dedicada a Sant Raimon de Penyafort.

Plaça del Rei (6)
És presidida per la font de Neptú, inaugurada el 1830. L'estàtua, d'estil neoclàssic, és obra de Camià Campeny i simbolitza l'esforç que va representar per a Igualada portar l'aigua des de l'Espelt. L'escultura representa el déu Neptu amb trident i corona, motiu pel qual l'espai es coneix com la plaça del Rei. També hi destaca l'Escola d'Adoberia, un edifici que per les dimensions i les formes, respon a l'estètica pròpia de la postguerra.

Plaça de la Creu (7)
Ocupa l'espai on hi havia l'antiga Capdevila. El recinte és presidit per una font-brollador construïda el 1952, que reprodueix l'estètica barroca del retaule de l'esglesia de Santa Maria. Una altra font, situada el començament del carrer de l'Argent i guarnida amb una escultura de forja, recorda l'antiga capella de la Mare de Déu de la Guia. D'entre els edificis que s'hi han conservat destaca Cal Maco, una construcció modernista de J.Pascuas, que data de 1914. Una de les plantes de l'edifici acull l'Arxiu Històric Comarcal d'Igualada.

 
Cal Barrab a la plaça Pius XII Interior de la parroquial de Santa Maria


Església del Roser (8)
És el lloc on s'hauria produït el prodigi de la suor de sang del Sant Crist d'Igualada, el 1590. L'actual església, construïda en començar el segle XIX, te un portal d'estil neoclàssic amb una capelleta amb la marededéu del Roser i una rosassa amb vidrieres policromades de disseny contemporani. L'interior consta d'una nau única i vuit altars laterals i és cobert per un cimbori a la part del creuer. Al fons del segon altar de la dreta hi ha una pintura i una creu situada a terra, que recorden el lloc de la suor de sang.

Cal Ratés (9)
Situat al carrer de Santa Maria i projectat per Isidre Gili, és un dels edificis modernistes més representatius d'Igualada, construït al començament de segle. La façana principal presenta una barreja d'elements gotitzants. Els capitells de la galeria del primer pis mostren l'evolució d'un roser. En un dels costats l'edifici té una torre-tribuna culminada amb formes de ceràmica groga i vermella. A la façana posterior, a la plaça de Sant Miquel, predomina el maó vist, una bona representació del totxisme modernista.


   Veure el mapa del recorregut pel nucli antic d'Igualada »


    Gites ruraux Can Casellas

SERVICES
ITINÉRAIRES TOURISTIQUES
    Camí dels Bons Homes: Rere la Petja dels Càtars
    El monestir de Sant Pere de Casserres
    El municipi de Rajadell
    El nucli antic de Bagà
    El nucli antic d'Igualada
    El Romànic de l’Alt Berguedà
    El romànic d'Oló
    Els Tres Monts
    Història i cultura de les Valls del Montcau
    La Burricleta pel Lluçanès
    La Vall d'Ora
    La vila de Santpedor
    L'Anoia: Terra de frontera, terra de castells
    Lleure i cultura a Món Sant Benet
    L'Observatori
    Monestir de Santa Maria de l'Estany
    Montnegre i el Corredor
    Parc Natural Cadí-Moixeró
    Passeig per Berga
    Petit recorregut pel Lluçanès
    Recorregut medieval i modernista per Manresa
    Ruta de la Ribera Salada
    Ruta de la Vall de Lord
    Ruta de la Vall d'Ora
    Ruta de l'Abat Oliba
    Ruta de les esglésies del Berguedà
    Ruta de Pinell de Solsonès i Castellar de la Ribera
    Ruta de Pinós i el centre de Catalunya
    Ruta del camí de Sant Jaume
    Ruta dels 3 Monts
    Ruta pel Moianès. Comarca natural
    Ruta pels castells del Bages
    Ruta per Collsacabra
    Ruta per la Costa Catalana
    Ruta per la Serra de Rubió
    Ruta per Saldes
    Ruta per Sallent
    Ruta per Sant Jaume de Frontanyà
    Talamanca. Una passejada per la història
    Un dia al pantà de Sau
    Una passejada per Moià
    Una passejada per Roda de Ter
    Via Ferrada de Centelles
    Visita a Granera
    Visita a la ciutat de Cardona
    Visita a la ciutat de Solsona
    Visita a Rupit
    Visita a Vidrà
    Visita al centre històric de Vic
    Visita al Monestir de Montserrat
    Visita al Santuari del Miracle
SITUATION
Viguerie de Catalunya Central
RÉGIONS
DE CATALUNYA CENTRAL
   » Anoia
   » Bages
   » Berguedà
   » Osona
   » Solsonès
CARTE DES TERRITOIRES
Carte de vigueries

Faites un lien  |  Votre page de début  | 

Cette page a été réalisée par NetCom2 Internet, S.L.. Pour de plus amples informations vous pouvez utiliser notre email de Contact. Pour des questions techniques concernant ce site Web, vous pouvez vous adresser par email à: webmaster@vegueries.com. La page a été mise à jour pour la dernière fois le 02/12/2016. La résolution optimale est de 1024 pixels et 16 bits de couleur.

Veuillez lire SVP notre Vente de photographies et cartes, Politique de vie privée et Conditions d'Utilisation et Remarque légale.