Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Poble d'Alcúdia i ciutat romana de Pollentia

Text: www.phistoria.net

Versió per imprimir Enviar a un amic
A l’any 903 els musulmans es van instal·lar a l’illa fins l’arribada a l’any 1229 de Jaume I el Conqueridor.

Isam Al-Jawlani va ser nombrat primer governador i es va encarregar de la reorganització de l’illa. La vida urbana es va centrar a la capital Medina Mayurqa, mentre la resta de l'illa s'organitzava en districtes poblats d'alqueries i rafals. Serà en aquest moment quan apareixerà per primera vegada el terme Al-Qudya associat al districte de Bullânsa, hereu de l'antic terme llatí de Pollentia.


No hi ha cap dubte de que Alcúdia és un dels pobles amb més encant de Mallorca. Antiga ciutat romana que rebia el nom de Pollentia de la qual es conserva un conjunt arqueològic de gran valor històric que pot ser visitat.

La ciutat va ser fundada a l’any 123 a.C i trobem quatre punts d’interès: El Fòrum, la Casa dels Dos Tresors, el Teatre Romà i el Museu Monogràfic de Pollentia.

Creuant la carretera fins la ciutat romana ens trobem amb la Casa dels Dos Tresors. La casa va ser descoberta durant l’excavació de la finca de la Portella a l’any 1959.

La particularitat d’aquesta casa es que encara conserva l’impluvium (estanc on es recollia l’aigua de la pluja), el triclinio (estança on es celebraven els sopars i on es reposava), un atrium (centre de la vida domèstica on exhibien les estàtues dels avantpassats), el cubiculum (dormitori) i el tablinum (una mena d’arxiu).

També es pot visitar la casa del Cap de Bronze i el Fòrum entre altres elements.

El Fòrum constituïa el centre cívic, religiós i comercial de la ciutat. En aquest espai trobem les restes del temple Capitolí, dedicat a Júpiter, Juno i Minerva. A l’est del temple capitolí es troben dos templets menors anomenats Templet I i Templet II. També compta amb una zona de tavernes que formaven la part comercial del fòrum.

A les afores de la ciutat de Pollentia es va construir al segle I d.C el Teatre Romà com a centre d’oci de la població. Excavat en roca, de forma semicircular, conserva part de la càvea o graderia, l’orquestra i l’escena. També es poden veure restes d’una necròpolis sobre l’estructura del teatre.


Al Museu Monogràfic ubicat al centre urbà d’Alcúdia es poden trobar gran part de les troballes de les excavacions de la ciutat.

Però el patrimoni del poble d’Alcúdia no està format només per les ruïnes romanes.
La seva església, fundada al segle XIV, es troba situada al costat de la muralla medieval. Amb aparença de fortificació, a la seva coberta hi tenien lloc les tasques de vigilància. Formava part de la muralla i la seva obertura es trobava cap a l’interior del poble. Va ser remodelada gairebé per complet al segle XIX. 


Al casc antic medieval es poden admirar els seus palaus i cases senyorials dels segles XIII-XVI, d’estil gòtic i renaixentista, encara es poden veure als seus finestrals els escuts de les famílies a les que van pertànyer.

Val la pena visitar el seu Ajuntament i admirar el seu rellotge, el seu penell amb forma de drac per marcar la direcció del vent, els seus finestrals i les escales de l’entrada principal. 


També es pot visitar La Torre Major d’Aucanada del segle XVII construïda amb la funció de punt de vigilància marítima.

Crida l’atenció l’Ermita de la Victòria del segle XVII situada en un entorn natural amb vistes de la Badia de Pollença.

SERVEIS


RUTES TURÍSTIQUES
COMARQUES
DE ILLES BALEARS
   » Eivissa
   » Formentera
   » Mallorca
   » Menorca
MAPA DE TERRITORIS
Mapa de vegueries

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.