Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Visita a la vila de Banyeres del Penedès

Text: Ajuntament de Banyeres

Versió per imprimir Enviar a un amic
Història
L'any 1960 fou descoberta, en els terrenys de Mas Canyís, una Necròpolis dels segles VI-V a.C. Podem dir, doncs, que el poblament del terme de Banyeres data d'aquella època. També en altres indrets s'han trobat restes íberoromanes.

L'any 1998, arran de la construcció d'una bassa a les Masies de St. Miquel, es descobreix un jaciment ibèric, del segle III a.C., catalogat com a Bé Cultural d'Interés Nacional, ja que es creu que és el centre neuràlgic de la Cossetània Oriental.

 
Església parroquial Carrer a Banyeres


El primer document que esmenta el terme data de l'any 938 en una confirmació de les possesions del Monestir de Sant Cugat del Vallès a càrrec del rei franc Lluís Ultramarí.

La torre de la Guàrdia de Banyeres surt esmentada en altres documents posteriors que ratifiquen els drets del Monestir (986, 1002, 1007).
L'any 1032, Guadalt, bisbe de la Seu de Barcelona, donà el castell i el terme en feu a Mir Llop Sanç. Els Banyeres eixamplaren els seus dominis (L'Albornar, Tomoví, Albinyana) que obtingueren en feu de Sant Cugat durant el s. XI.
Durant anys hi hagué diversos enfrontaments entre els Banyeres i l'Església barcelonina sobre els drets de cadascun, però el domini de la Seu de Barcelona sobre Banyeres es mantigué sense interrupcions.
L'any 1172, Santa Maria de Banyeres era priorat de Ripoll. Les primeres notícies que es tenen del Priorat de Banyeres daten del segle XIII. Un document datat el 1574 fa referència al priorat com a Monestir de Santa Maria de Banyeres, del qual en resta l'església, una bella mostra de l'arquitectura romànica.

L'any 1592, l'església del Priorat i els seus béns foren units al Col·legi de Benets de Lleida i, més tard, al de Sant Pau del Camp (congregació claustral benedictina). Ja feia temps que el monestir no tenia comunitat, ni tan sols un prior titular. Actualment depèn del Monestir de Montserrat.


Indrets d’interès
Són d'interès les restes del Castell de Banyeres, encara que actualment només queda en peu una torre mig enderrocada, de planta circular amb carreus irregulars, d'uns dotze metres d'alçada. Anomenada ja l'any 938 com la torre de la Guàrdia de Banyeres, en el document de confirmació de les possesions de Lluís d'Ultramar. Hi tingué drets el Monestir de Sant Cugat.

 
Restes de la torre del castell Portada de l’ermita de Santa Maria


L'ermita de Santa Maria del Priorat. La construcció tingué primitivament una sola nau d'estil romànic, a la qual s'afegí posteriorment una altra nau amb absis, en època de transició al gòtic. A l'interior cal destacar un sarcòfag de pedra, construït en diferents estils des del preromànic fins al gòtic. A l'interior hi ha restes que podrien pertànyer als antics priors. El sagrari és d'estil gòtic. Són interessants el cadiratge de pedra i les rajoles de terra. L'ermita és l'última resta de l'antic priorat benedictí situat en aquest indret.

L'església parroquial de Santa Eulàlia, construïda a finals del segle XVII, en substitució de l'antiga, situada a prop del castell, s'esmenta per primera vegada l'any 1054.

Hi ha també diverses masies notables, disseminades pel terme: La Garita Vella, Mas Roig, Casa Roja, Corral d'en Beina, Casa Murada, Can Canyís,...
Si es parla de Banyeres, hom no pot menys que parlar de l'Om, arbre centenari, situat a la plaça, a la qual dóna nom. Actualment, al costat de l'Om es fan sardanes i castells per la Festa Major i s'engalana per les festes nadalenques.

    Càmpings Camping Francas

SERVEIS
RUTES TURÍSTIQUES
    Castell-Monestir de Sant Miquel d'Escornalbou
    Denominació d'Origen del Penedès. L'aroma d'una terra.
    El Museu del vi Els Cups de Montbrió del Camp
    El Pessebre Vivent de Corbera del Llobregat
    El santuari de Montserrat de Montferri
    El silenci de Llaberia
    Els Templaris de la Segarra
    Farena i el riu Brugent
    La Calçotada: Festa i tradició d'hivern
    La ermita de l’Abellera de Prades
    La ermita de la Roca de Mont-Roig
    La llegenda de Sant Jordi i la relació amb Montblanc
    La Ruta del Cister
    La vila i el castell de Rocafort de Queralt
    La vila romana de la Llosa de Cambrils
    Montblanc - Ermita de Sant Joan
    Passeig cultural per Pratdip
    Passeig per la Tarragona Medieval
    Passejada per Falset, porta del Priorat
    Recordant la Mussara
    Recorregut pel Montblanc Medieval
    Recorregut pel terme municipal de Figuerola del Camp
    Ruta de les barraques de pedra seca del Pla de Santa Maria
    Ruta del Xató
    Ruta dels Castells del Gaià
    Ruta dels Cellers modernistes
    Ruta dels ibers de Calafell
    Ruta dels Olis de Cabacès
    Ruta dels vins del Priorat
    Ruta modernista de Reus
    Ruta per la Tarraco Romana
    Ruta per Margalef
    TURISME PER RODA DE BARÀ
    Un passeig per Salou
    Una passejada pel Pla de Santa Maria
    Visita a la Cartoixa d'Escaladei
    Visita a la Catedral de Tarragona
    Visita a la pedrera del Mèdol
    Visita a la vila de Banyeres del Penedès
    Visita a la vila de Prades
    Visita a la Vila Romana i Mausoleu de Centcelles
    Visita al castell de Castellet
    Visita al castell de Saburella
    Visita al Fòrum Romà de Tarragona
    Visita al Monestir de Poblet
    Visita al Monestir de Santes Creus
    Visita al nucli històric de Siurana
    Visita al nucli medieval de Santa Coloma Queralt
    Visita al Parc Samà
SITUACIÓ
Vegueria de Camp de Tarragona
COMARQUES
DE CAMP DE TARRAGONA
   » Alt Camp
   » Baix Camp
   » Baix Penedès
   » Conca de Barberà
   » Priorat
   » Tarragonès
MAPA DE TERRITORIS
Mapa de vegueries

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.