Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Ruta del romànic de la Vall de Boí

Text: Cèsar Espona

Versió per imprimir Enviar a un amic
El conjunt romànic de la Vall de Boí està format per l'esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l’Assumpció de Cóll i l'ermita de Sant Quirze de Durro.

Una de les seves característiques principals és la seva uniformitat d'estil arquitectònic, sent construccions dels segles XI, XII i XIII, portades a terme per mestres lombards, i que es caracteritzen per les seves esveltes torres-campanar, la seva cura pel treball de la pedra i la seva decoració exterior a força de frisos d’arquets cecs i bandes lombardes.

Els conjunts de pintura mural d'algunes d'aquestes esglésies es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), així com les talles en fusta.

Aquest conjunt romànic constitueix un testimoniatge històric nacional de l'antic comtat representant el reflex artístic d'una societat estructurada entorn a les jerarquies eclesiàstiques i senyorials (Bisbat de Roda d’Isàvena i els Senyors d’Erill, ambdós promotors dels temples).

La concentració i l'estil evidència també la funció social que a la societat medieval tenien els temples, utilitzant les seves altes torres-campanar com elements de comunicació i vigilància. Merescudament, el 30 de novembre de l'any 2000, l’UNESCO va declarar aquest conjunt d'esglésies romàniques Patrimoni de la Humanitat.

En aquesta ruta visitarem aquests 9 temples, encara que en aquesta mateixa web pot accedir-se a descripcions i fotografies individuals de cadascun d'aquests llocs.


Església de Santa Maria de l’Assumpció de Coll
Datada entre els segles XII i XIII, amb aportacions gòtiques i posteriors, està situada a l'extrem sud del poble. Es tracta d'un edifici d'una sola nau amb capçalera d'absis semicircular i volta de creuer entre l'absis i la nau. Els braços estan formats per capelles de planta quadrada. El campanar, de 4 pisos d'alçada, està adossat al mur sud.

El portal està emmarcat per columnes dobles i tres arcs de mig punt, fris escacat i crismó sobre la porta. Els capitells estan esculpits. La decoració exterior està feta a força d’arquets cecs sobresortint del mur i envoltant tot el perímetre. Es conserven al Museu Diocesà de Lleida taules d'un retaule i una talla de fusta policromada ( s. XVI i XVII ).


Església de Santa Maria de Cardet
Datada a principis del segle XIII, va ser promoguda pel Monestir de Lavaix. Es tracta d'un edifici d'una sola nau amb capçalera d'absis semicircular, amb una cripta a nivell semi-sotsterrani. L'interior de la nau és de volta d'aresta, i la coberta és de pissarra.

Al mur nord es va afegir una capella de planta rectangular, i al mur sud la sagristia. El campanar és de espadanya amb arquejades a dos nivells.
El portal és d'arc rebaixat amb un petit porxo, i la decoració exterior està feta a força d’arquets cecs i lesenes a l'absis. El retaule és barroc del segle XVIII.

Es conserven al Museu d'Art de Catalunya una creu de fusta, el frontal de l'altar i una biga decorada ( totes del s.XIII ).

Església de Sant Climent de Taüll Església de Santa María de Taüll


Església de Sant Feliu de Barruera
Datada entre els segles XI i XII, a sofert moltes transformacions. Està situada fora del nucli urbà, i es tracta d'un edifici d'una nau, la capçalera de la qual és d'absis semicircular i la seva decoració exterior duu arquets i lesenes.

Al mur nord hi ha dues capelles de planta quadrada la coberta de la qual és de volta de canó, i el campanar és de planta quadrada i de quatre pisos.
El portal és d'arc dovellat de mig punt amb motllures i un porxo amb coberta de doble vessant.


Església de Santa Maria de la Nativitat de Durro
Datada al segle XII, ha sofert moltes modificacions. Situada a la part baixa del poble, és un edifici d'una sol nau i absis semicircular.
El campanar, de planta quadrada, té cinc pisos d'alçada, amb grans obertures d'arc apuntat als dos superiors. També són de planta quadrada les dues capelles amb coberta de volta de creueria gòtica ( s.XVII ) situades a la façana nord, amb retaules del segle XVII. La capella sud amb retaule del segle XVIII.

La coberta, sobreelevada, és de lloses de pissarres, i la portada és un arc de mig punt amb arquivoltes, columnes i capitells treballats, fris escacat i làpida amb crismó.
Al presbiteri guarda un retaule barroc del segle XVIII, i es conserven al museu, talles del segle XII-XIII, taules d'un retaule del segle XV i un sagrari de fusta del segle XVI.


Ermita de Sant Quirze de Durro
Datada al segle XII, és un petit temple d'una sola nau i capçalera d'absis semicircular, amb volta de canó. La teulada és de llosa de pissarra.
El campanar, fet a força de pedra reutilitzada, és una espadanya bífora.
El portal és d'arc de mig punt i els interiors són d'estil barroc popular igual que el retaule, l'original del qual es conserva al Museu d'Art de Catalunya.


Església de Santa Eulàlia d’Erill la Vall
Datada entre els segles XI i XII, amb posteriors modificacions, és un edifici d'una nau coberta amb bigues de fusta i pissarra. La capçalera la formen tres absis semicirculars havent-se restaurat el central recentment.

El campanar, de sis plantes, és de planta quadrada amb finestres geminades a quatre vents. El portal conserva restes de pintura mural, precedit d'un pòrtic amb quatre arquejades sostingudes per pilars circulars.

Guarda una còpia del Descendiment de la Creu ( dels s.XII-XIII ), l'original de la qual es conserva al MNAC, i diverses talles barroques.


Església de Sant Joan de Boí
Datada als segles XI i XII, ha sofert moltes transformacions, i és un edifici de tres naus separades per arcades, sent la coberta de fusta i pissarra. La capçalera està formada per dos absidiols semicirculars amb volta de cambra d'esfera i un absis central rectangular.

El campanar, de planta quadrada, apareix adossat a la façana sud, presentant els seus dos primers nivells la típica decoració d'influència lombarda de la resta de les esglésies de la vall, sent l'últim pis de factura posterior.

La portada original del temple, a la façana nord, protegia amb pòrtic la pintura mural del segle XII, les restes del qual es conserven al MNAC.


Església de Santa Maria de Taüll
Datada als segles XI i XII, està situada a la Plaça Major. Seguint la línia de l'arquitectura religiosa de la vall, té una torre-campanar de planta quadrada de cinc pisos amb finestres geminades a quatre vents.

Va ser consagrada pel bisbe de Roda l’11 de desembre de 1123 i és, al costat de la de Sant Climent, l'obra mestra del romànic català. Es compon de tres naus amb tres absis semicirculares rematats amb els característics arcs lombards.

Guarda la reproducció de l'impressionant conjunt pictòric de l'absis central, l'original del qual es troba al MNAC. Es tracta d'una pintura mural la imatge central de la qual és un pantocràtor de la Verge anomenat Maiestas Mariae.


Església de Sant Climent de Taüll
Datada als segles XI i XII, està situada a la part baixa del poble. Seguint la línia arquitectònica de la vall, té una torre-campanar de planta quadrada de sis pisos amb ventanals separats per frisos de dent de serra.

Va ser consagrada pel bisbe de Roda el 12 de desembre de 1123, un dia després que la de Santa Maria. La componen tres naus amb absis semicirculars rematats amb arcs lombards i finestres geminals de dos i tres arcs.

Guarda la reproducció del importantíssim conjunt de pintures murals, de la qual la més destacable és l'escena de l'absis central, (l'original del qual es troba al MNAC), consistent en un pantocràtor, autèntica joia de l'art medieval.Contingut i significat del mural
La composició està presidida per la figura del Pantocràtor, a l'interior de l’ametlla mística, segut sobre una sanefa que representa la volta celeste. L’imatge de Crist pren unes dimensions sobrehumanes en comparació de la resta de components del fresc i beneeix amb la mà dreta i amb l'esquerra sosté el llibre de les escriptures.

El que més destaca són els ulls penetrants que expressen l'autoritat d'un Déu amatent a jutjar. A més ho flanquegen les lletres alfa i omega, que signifiquen el principi i la fi de totes les coses.

El primer registre està dedicat al cel; el segon a l'Església i faltaria un tercer, que no va arribar a fer-se, que simbolitzaria la Terra. La pintura de l'absis és antinaturalista i el tema és única i exclusivament religiós complint una funció clarament didàctica.    Cases rurals Casa Arnalló
    Cases rurals Casa Moneny
    Cases rurals Casa Baró

SERVEIS
RUTES TURÍSTIQUES
    Aigüestortes: explosió de vida
    Ascensió al Besiberri Sud i Comaloforno
    Camí de l'aigua
    El congost de Mont-Rebei
    El Monestir d'Alaó. Un enclavament màgic
    El Monestir de Lavaix
    El monestir de Sant Serni de Tavèrnoles
    El nucli històric de Puigcerdà
    El nucli històric de Talarn
    El Paisatge d'Isàbena
    El poble de Llimiana
    El Romànic de la Cerdanya
    El Tren Groc
    ENCANTATS, la travesia del Parc Nacional
    Horizontes Aventura
    La ciutat d'Isona
    La ciutat medieval de Tremp
    La Reserva Nacional de Caça de Boumort
    La ruta del pastor i la transhumància
    Les Falles, la festa del foc
    L'Estany de Llauset
    Llacs de Manyanet
    Monestir de Santa Maria d'Obarra
    Monestir romànic de Santa Maria de Gerri de la Sal
    Montanyana, una urbs medieval desconeguda
    PARC NATURAL DE L'ALT PIRINEU: Ruta de l'estany de la Gola i els Tres Estanys.
    Passejant pel barri vell de Llívia
    Recorregut natural per Gavet i el pantà de Terradets
    Ruta Circular Lascuarre-Torre dels Moros- Mont de Roda-Lascuarre
    Ruta de Castellbò a Sant Joan de l'Erm
    Ruta de la Vall de Cardós
    Ruta de la Vall Ferrera
    RUTA DE L'ARGENTERIA: Monestir de Sant Pere de les Maleses
    Ruta de les Valls d'Aneu
    Ruta del Cristall
    Ruta del Ferro a Andorra: una proposta cultural imprescindible
    Ruta del Pla de Corts i l'Estany de Montcortès
    Ruta del romànic de la Val d'Aran
    Ruta del romànic de la Vall de Boí
    Ruta pel Prat d'Aguiló
    Ruta pels pobles de Sort
    Ruta per la Baixa Cerdanya
    Ruta per la Vall Fosca
    Senderisme Val d' Aran
    Setau Sagèth, travesia de montanya.
    Vall d'Aran - Estanys Colomers
    Visita a l'església de Sant Miquèu de Vielha
    Visita al Castell de Llordà
    Visita al Castell de Mur
    Visita al centre històric de la Seu d'Urgell
    Visita al nucli històric de Benavarri
    Visita al poble d'Orcau
SITUACIÓ
Vegueria de Alt Pirineu i Aran
COMARQUES
DE ALT PIRINEU I ARAN
   » Alt Urgell
   » Alta Ribagorça
   » Cerdanya
   » Pallars Jussà
   » Pallars Sobirà
   » Val d'Aran
MAPA DE TERRITORIS
Mapa de vegueries

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.