Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Museu Memorial de l’Exili

Versió per imprimir Enviar a un amic
ÚLTIM DIUMENGE DE MES: JORNADA DE PORTES OBERTES (de 10 a 14h)
I visita guiada gratuïta per a particulars, a les 11h (cal fer reserva prèvia)El Museu Memorial de l’Exili (MUME) de La Jonquera promou la recuperació de la història i de la memòria dels exilis del nostre país, molt especialment de l’exili republicà, originat pel desenllaç de la Guerra Civil de 1936-1939. L’exili, però, és un fenomen d’abast universal que ha afectat i segueix afectant grans col·lectius d’homes, dones i nens arreu del món, i que ha de ser considerat en totes les seves dimensions: social, econòmica, psicològica, política o cultural.

La Jonquera, juntament amb altres poblacions frontereres com La Vajol, Agullana, Darnius, Portbou, Molló, Puigcerdà o d’altres, fou un lloc de pas obligat durant la fugida de centenars de milers de ciutadans i ciutadanes que havien lluitat per la democràcia i la República de 1931.

El MUME vol ser un espai rememoratiu i de reflexió històrica on l’exemple i el record de tantes vivències personals, col·lectives i polítiques serveixi de testimoni i aprenentatge per a futures generacions.

1. Camins de l’exili

La Jonquera i els pobles del seu entorn foren testimonis privilegiats de l’èxode republicà i escenari important de l’etapa final de la Generalitat Republicana i de la retirada de centenars de milers d’ homes i dones. La ruta recorre un dels camins de l’exili emprès, entre altres persones, pels principals dirigents de la Generalitat i del govern de la República per creuar la frontera cap a França.

És la ruta de l’exili propera a La Jonquera: Agullana, La Vajol, Coll de Lli fins a Les Illes, el primer poble que es troba a l’altra banda de la frontera. La ruta finalitza amb la visita al MUME.

· Durada: 1 dia (5-6 hores) / Preu per adult / alumne: 12 €
· Grups de menys de 20 adults / alumnes: 240 € / grup2. Records de l’exili

A l’altra costat de la frontera, tal com assenyalen els testimonis, per a molts l’exili es va convertir en una tragèdia d’immenses proporcions. França no estava preparada per a l’arribada de centenars de milers de persones i reaccionà tard, organitzant camps de refugiats, que esdevingueren autèntics camps de concentració, a les platges d’Argelers, Sant Cebrià i altres municipis del litoral mediterrani, així com també en diversos punts de l’interior. Enmig del desastre, l’actuació d’alguns ciutadans francesos i de les organitzacions internacionals d’ajuda, que es concretaren en iniciatives com la de la Maternitat d’Elna, són dignes de ser recordades com a contrapunt d’humanitat i cant a l’esperança.

L’activitat comença amb una visita al MUME i tot seguit s’emprèn la ruta de l’exili en direcció a Argelers i a la Maternitat d’Elna.

· Durada: 1 dia (5-6 hores) / Preu per adult / alumne: 12 €
· Grups de menys de 20 adults / alumnes: 240 € / grup3. Records i camins de l’exili

La ruta té una durada total de dos dies. La primera jornada, que comença amb una visita al MUME, ens porta des de la Jonquera fins a Argelers, camp de refugiats republicans i també cementiri de molts d’ells, per arribar fins a la Maternitat d’Elna, oasi d’esperança i de solidaritat on van néixer 597 criatures les mares de les quals eren refugiades catalanes, espanyoles, jueves i gitanes.

El segon dia, la ruta continua per tal de resseguir, des d’Agullana fins al poble nord-català de Les Illes, un dels camins que, al febrer del 1939, van recórrer milers d’exiliats, entre els quals una bona part de la intel·lectualitat catalana i els màxims dirigents polítics catalans, espanyols i bascos, però també el «tresor de la República». En aquest itinerari, el desplaçament amb vehicle es combina amb la marxa a peu.

· Durada: 2 dies / Preu per adult / alumne: 20 €
· Grups de menys de 20 adults / alumnes: 400 € / grup4. L’Exili dels intel·lectuals. Cotlliure i Antonio Machado

L’èxode republicà va comportar una enorme pèrdua cultural per al país. Grans intel·lectuals (escriptors, científics...) van haver de deixar les seves ocupacions i van caure en la incertesa de l’exili. Dins l’espai cultural català va tenir lloc un autèntic esfondrament a causa de la persecució de la llengua que va emprendre la dictadura franquista. En l’àmbit estatal, la desraó també es va imposar al progressisme i a la llibertat creativa. El cas del poeta Antonio Machado n’és l’exemple per antonomàsia. Machado, malalt i exhaust, va morir al cap de poc temps d’haver travessat la frontera i va ser enterrat al cementiri de Cotlliure.

Amb aquesta ruta, es pretén incidir en la relació entre l’exili i el món cultural. El recorregut s’inicia a la Jonquera amb una visita al MUME. Tot seguit, la ruta continua cap a Cotlliure, on el poeta Antonio Machado va arribar juntament amb la seva família, procedent de Barcelona, en la que fou l’última etapa del seu penós periple de fugida de la victòria franquista. Al llarg de l’itinerari es llegeixen i es comenten textos d’Antonio Machado i d’altres autors exiliats.

· Durada: 1 dia (5-6 hores) / Preu per adult / alumne: 12 €
· Grups de menys de 20 adults / alumnes: 240 € / grup5. Portbou i Walter Benjamin. La retirada i la Segona Guerra Mundial

Walter Benjamin, filòsof alemany d’ascendència jueva, va arribar a Portbou a finals de setembre del 1940 fugint de l’ocupació alemanya de França. En assabentar-se que les autoritats espanyoles pretenien retornar-lo a la França de Vichy i que, per tant, no podria arribar als Estats Units, es va suïcidar a l’hotel en el qual s’hostatjava. La mort d’aquest gran intel·lectual europeu és un exemple més del protagonisme que va assolir la frontera pirinenca durant la Segona Guerra Mundial, així com de les implicacions de la dictadura franquista amb les forces de l’Eix. El recorregut s’inicia al MUME amb una breu introducció sobre el període que abraça la postguerra franquista i el conflicte mundial per, després, continuar fins a Portbou seguint els darrers passos del pensador alemany. L’activitat es completa amb una visita al cementiri i al conjunt escultòric de Dani Karavan, i amb un exercici de lectura i comentari de textos del mateix Walter Benjamin i d’altres autors vinculats als esdeveniments d’aquella època.

· Durada: 1 dia (5-6 hores) / Preu per adult / alumne: 12 €
· Grups de menys de 20 adults / alumnes: 240 € / grup6. Pau Casals i Pompeu Fabra: dos mestres a Prada de Conflent

Dos personatges de renom, Pau Casals i Pompeu Fabra, i un indret de refugi, Prada de Conflent, seran l’escenari i els protagonistes de la ruta on coneixerem la rellevància de dues figures clau per a la cultura catalana contemporània. Pompeu Fabra (1868-1948), va morir a Prada de Conflent després d’una brillant carrera com a renovador de la llengua catalana amb la publicació de la Gramàtica (1918) i un Diccionari (1932) entre altres. El 1932 va ser nomenat catedràtic de llengua catalana a la Universitat de Barcelona. Pompeu Fabra encarna l’intel·lectual víctima de la barbàrie que va comportar la dictadura franquista després de la Guerra Civil.

Pau Casals (1876-1973) fou un dels intérprets musicals més rellevants del segle XX. El seu compromís amb la democràcia i la lluita contra el feixisme foren exemplars. Des de gener de 1939, moment que va marxar a l’exili, es va instal·lar a Prada, on va residir fins a 1957. Des d’aquella població va endegar nombroses campanyes d’ajuda als republicans exiliats, va esperonar iniciatives culturals de resistència, i va mantenir amb fermesa la condemna contra el franquisme.

· Durada: 1 dia / Preu per adult / alumne: 12 €
· Grups de menys de 20 adults / alumnes: 240 € / grup

VISITES

Tel: 972 556 533
E-mail: info@museuexili.cat

Horaris de juny a setembre
De dimarts a dissabte de 10h a 19h.
Diumenges i festius de 10h a 14h.

Horaris d’octubre a maig
De dimarts a dissabte de 10h a 18h.
Diumenges i festius de 10h a 14h.

    Cases rurals Mas La Ginesta

SERVEIS
RUTES TURÍSTIQUES
    Anxoves de l'Escala
    Besalú. Vila comtal
    DO d' Alt Emporda
    El castell de Sant Ferran de Figueres
    El conjunt medieval de Vallfogona de Ripollès
    El monestir de Ripoll. Bressol de Catalunya
    El nucli històric de Castelló d’Empúries
    El nucli històric de Peralada
    El Parc Natural Cap de Creus
    El Parc Natural de la Zona Volcànica
    El Parc Natural del Montnegre
    El Parc Natural dels Aigüamolls de L'Empordà
    El Romànic de la Cerdanya
    El Triangle màgic de Salvador Dalí
    Els Camins de Ronda
    Gorgs del Torrent de la Cabana
    La Burricleta a les Gavarres
    La Burricleta pel Lluçanès
    La Vila Vella de Tossa
    L'encís de la Vall d'en Bas
    Les Illes Medes
    Les ruïnes d'Empúries. Ciutat grega i romana
    Museu Memorial de l’Exili
    Navegant pel Cap de Creus
    PARC NATURAL D'INTERÈS NACIONAL DE L'ALBERA
    Passeig per la Fageda d'en Jordà
    Passeig per la vila de Camprodon
    Passejada amb carruatge per la Fageda d'en Jordà
    Patrimoni arquitectònic d’Arbúcies i Parc Natural del Montseny
    Recorregut pel Barri Vell de Banyoles
    Recorregut pel nucli antic de Girona
    Recorregut pel nucli antic de La Bisbal d'Empordà
    Recorregut per Begur. Una joia de la Costa Brava
    Recorregut per la Figueres de Dalí
    Recorregut per Sant Joan de les Abadesses
    Ruta Castell de Montsoriu
    Ruta de l'Abat Oliba
    Ruta de les Basses d'en Coll
    Ruta del Carrilet
    Ruta del Ferro al Ripollès
    Ruta del modernisme d'Olot
    Ruta pels castells de la Garrotxa
    Ruta pels castells de la Selva
    Ruta per Collsacabra
    Ruta per la Baixa Cerdanya
    Ruta per la Costa Catalana
    RUTA PER PALOL DE REVARDIT
    Ruta Sant Joan les Fonts
    Rutes de Salamina - Santuari de Collell
    Rutes del romànic al Ripollès
    Travessa de Núria a Ulldeter
    Ulldeter
    Valls de Sant Iscle i del Vallac: volcans i castells
    Visita a Arbúcies
    Visita a la canònica de Santa Maria de Vilabertran
    Visita a la Catedral de Girona
    Visita a la Fundació Projecte Miranda
    Visita a la vila medieval de Santa Pau
    Visita a les Graderes del Volcà del Croscat
    Visita a l'Escala
    Visita a l'Estany de Banyoles
    Visita al monestir de Sant Pere de Rodes
    Visita al Museu Rural de Palau-Sator
    Visita al nucli antic de Cruïlles
    Visita al nucli antic de Monells
    Visita al nucli antic de Vulpellac
    Visita al nucli medieval de Peratallada
    Visita al nucli medieval d'Hostalric
    Visita al poblat ibéric d'Ullastret
    Visita al recinte gòtic de Pals
    Visita al Santuari de Núria
    Visita als Banys Àrabs de Girona
    Visita el centre de rescat del ximpanzé
    Visita per Sant Feliu de Guíxols
SITUACIÓ
Vegueria de Girona
COMARQUES
DE GIRONA
   » Alt Empordà
   » Baix Empordà
   » Garrotxa
   » Gironès
   » Pla de l'Estany
   » Ripollès
   » Selva
MAPA DE TERRITORIS
Mapa de vegueries

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.