Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Visita a Maella

Text: Ayuntamiento de Maella

Versió per imprimir Enviar a un amic
Ermita de Santa Bàrbara
L'actual construcció va començar el 1759 gràcies a les ajudes i almoines dels veïns de Maella. Uns anys més tard, el 1771, es va encarregar l'escultor Pedro Llovet portar a terme el retaule i les imatges, que a més de la Santa serien Sant Cristòfol, San Blas, San Antón, San Miguel i San Rafael.
Com anéctota, queda citar que l'insigne escultor maellano Pablo Gargallo, va modelar escultures amb terra recollida als voltants de l'Ermita.


Església de Santa María
Aixecada en el segle XIV, tal com demostra el document d'una visita pastoral en 1387, era d'estil gòtic, del que queden humils, però interessants vestigis.
Gairebé amb plena seguretat hom pot afirmar que la construcció es va fer sobre una primitiva ermita o petita església d'origen templer. En ser expulsats els frares Franciscans de la Trapa , van ser acollits en aquest recinte, que va esdevenir en Convent.

El 1777 van començar les obres de l'actual temple, a càrrec del frare franciscà Francisco Jiménez. Amb la Guerra civil l'Església queda gairebé destruída per a restaurar-se i dedicar-la de nou al culte en 1955 .

 
Torre del rellotge Un dels portals d’entrada al casc urbà


Església Parroquial de Sant Esteve
Es coincideix en afirmar que és romànica, encara que una mica tardana. Consta d'una nau amb absis semicircular coberta per una volta de creuer apuntada sobre arcs fajons d'indubtable romànic; amb el temps va ser ampliada i van ser afegides dues naus laterals cobertes amb volta de creuer senzilla.

Posteriorment van ser obertes capelles entre els contraforts, en algunes d'elles hi ha elements decoratius platerescs (segle XVI); la capella dels peus i costat de l'epístola va ser ampliada i coberta per una cúpula cega sobre petxines (segle XVII). La seva façana de certa importància és gairebé llisa, alta i té una espadanya trífora, estant coronada per un bell frontó adornat amb tres boles.


Torre del Rellotge
La torre del rellotge, que atorga a la vila de maella una especial fesomia, va ser bastida en dues etapes. La primera d'elles se situa entre els segles XI-XII, portant-se a terme en pedra de cadirat amb merlets aspillats, corroborant la teoria basada que en altre temps fos fortalesa protectora de l'accés al casc vell de la vila i protegida per cavallers de l'Ordre de Calatrava.

A aquests 20 primers metres romànics li succeïxen 28 metres d'estil mudèjar. Aquesta segona fase constructiva es divideix en tres cossos; el primer d'ells, seguint a la construcció precedent, és de plata quadrada, que la seva ornamentació consisteix en dos arcs de mig punt rebaixats en cadascuna de les seves cares. Aquest primer cos dóna pas al segon a través d'una decoració geomètrica en rajola. El segon cos, de planta octogonal, alberga un rellotge de cadascun dels costats corresponent-se amb cadascun dels punts cardinals; els costats restants s'han ornamentat amb el mateix material constructiu: el maó. De nou, i afermant les linies de recorregut visual, es passa d'un cos a un altre per mitjà d'un fris en rajola.

El tercer cos és de planta circular decorat en arcs de mig punt alternats amb columnes d'ordre corinti. Tota la construcció es tanca en una coberta de bronze coronada per un penell amb un gall. El "gallet".


Runes del Monestir de la Trapa


Castell de Maella
Impressionant mole de pedra en estat ruïnós, els vestigis del qual donen fe d'un passat esplendorós. Va ser construït dalt d'una lloma tallada a l'Est per la llera del riu Matarranya. El Castell conserva, en la seva cara Nord, sòlides muralles, amb cinc cubs semicilíndrics pegats a les mateixes, i en l'extrem oriental puja la rampa d'accés al conjunt.

Quant al palau, cal dir que està situat en el replà o plataforma superior tocant gairebé el límit de la muralla meridional. L'ampli pati interior, i central de dues plantes seria en els seus temps un cub gairebé cilíndric que, al costat de les grans mènsules que hi ha en la façana anterior i principal de l'edifici, mostren el caràcter fortificat o defensiu que va tenir.
La seva porta principal és digna d'esment pel seu arc semicircular i, sobretot, pel seu blasó senyorial: les tres pomes dels Pérez de Almazán.


Casa natal de Pablo Gargallo
En 1985 es van acabar les obres de rehabilitació de la Casa Natal de Pablo Gargallo, fent justícia amb el que és, sens dubte, el fill més il•lustre d'aquesta Vila, i alhora, un dels escultors més importants i innovadors del segle XX, reconegut universalment.

En l'actualitat, posseïx entre unes altres, quatre obres de valor significatiu, i totes elles molt lligades a la seva primera etapa. " La Verge ", en terracota, realitzada per Gargallo als 13 anys. En el mateix material, "Maternitat" (1922), on pot veure's l'evolució del seu art cap al cubisme i altres tendències, que de forma tan magistral conrearia el nostre escultor, duent-les als seus més altes cotes de perfecció i expressivitat. "Busto de Petra Català" (1926), en bronze com homenatge pòstum, després de la mort de la seva mare. Finalment l'esbós orginal, "Noi nu en la platja" de l'obra en bronze que es troba situada en l'avinguda dedicada a la memòria de Pablo Gargallo.


Monestir de la Trapa de Santa Susana
En els voltants de la població (a 6km) s'aixequen les ruïnes del monestir de la Trapa, cenobi que va començar la seva marxa en el segle VI amb els monjos de San Benet i que, posteriorment, va ser cedit el 1227 per Jaime I a l'ordre del Císter.

Les desamortitzacions del segle XIX causarien la definitiva desaparició del monestir, que, segons tradició, albergava les restes de Santa Susana, Verge de Llevant, que va sofrir martiri durant la invasió dels àrabs.


SERVEIS
RUTES TURÍSTIQUES
COMARQUES
DE LA FRANJA
   » Baix Cinca
   » Llitera
   » Matarranya
   » Ribagorça
MAPA DE TERRITORIS
Mapa de vegueries

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.