Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

La basílica paleocristiana del Bovalar

Text: Cèsar Espona

Versió per imprimir Enviar a un amic
En la comarca del Segrià, al terme municipal de Seròs, trobem la partida anomenada del Bovalar, uns 2 km. a l'est de la vila, situada a la part alta d'un turó que domina les aigües del Segre des del seu marge esquerre.


Restes dels pilars de la basílica


El jaciment consta d'un poblat d'època paleocristiana i visigòtica dels segles IV al VIII dC. amb una petita necròpoli i una església. Fou descobert en 1943 i començat a excavar en 1968 i resulta de gran interès arqueològic. És, possiblement, el jaciment d'època visigòtica més important de Catalunya.


La basílica
Als diversos elements de mobiliari litúrgic trobats en el jaciment, cal afegir la importància del conjunt eclesiàstic, composat per un edifici de planta basilical amb tres naus separades per columnes, capçalera tripartita i, en el costat contrari, un baptisteri compost de baldaquí sostingut per arcs de ferradura, reconstruït parcialment en el Museu d'Arqueologia de l’Institut d'Estudis Ilerdencs.

L'església compta amb dues portes d'accés, una d'elles comunica amb el poblat en el que fou una petita plaça, l'altra porta comunica amb un grup de sepulcres de pedra a manera de cripta, possiblement per a personatges rellevants.


El jaciment amb Seròs al fons


El poblat
Es tracta d'un poblat reduït, característic d'una zona rural. Es troba aglomerat al voltant de l'església i les seves cases responen a habitatges unifamiliars de diverses habitacions (dues o tres) i una única porta. L'activitat dels habitants era agrícola i ramadera com evidencien els utensilis trobats i el fet documentat de l'existència d'un molí d'oli. El conjunt va ser ocupat fins a principis del segle VIII.


Ubicació històrica (Museu d'Història de Catalunya)
El cristianisme és la religió creixent a la fi de l'imperi Romà. Durant el període visigòtic l'Església es converteix en un dels pilars de la societat. Viles rurals, com la del Bovalar, segles IV-VIII, disposen de basílica i de baptisteri. En les èpoques paleocristiana i visigòtica, el baptisteri és l'espai on s'administra el baptisme. Compta amb una piscina, on els candidats, generalment adults, es bategen mitjançant el ritu de la immersió. Quan es generalitza el baptisme dels nens, a partir del segle VII, els baptisteris donen pas a les piles baptismals.

El poblat pren el nom de la partida del Bovalar que antigament era el lloc on pasturaven els bous, un terreny no treballat i cobert de vegetació natural.

Sarcòfags monolítics a la cripta Reproducció del baptisteri al Museu d'Història de Catalunya


SERVEIS
RUTES TURÍSTIQUES
SITUACIÓ
Vegueria de Lleida
COMARQUES
DE LLEIDA
   » Garrigues
   » Noguera
   » Pla d'Urgell
   » Segarra
   » Segrià
   » Urgell
MAPA DE TERRITORIS
Mapa de vegueries

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.