Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Ruta de les barraques de pedra seca del Pla de Santa Maria

Versió per imprimir Enviar a un amic
Al terme del Pla de Santa Maria podrem gaudir d’una ruta diferent que ens permetrà de conèixer l’entorn rural d’aquestes terres a través de les petites construccions de pedra dels seus camps.
Veritables obres mestres que ens apropen a unes dures condicions de vida i a un revelador patrimoni cultural fill del cultiu de la vinya que data dels segles XVIII i XIX.


La ruta transcorreix entre vinyes i altres cultius de secà


L’Entorn
El paisatge de Les Planes de Santes Creus és d’una bellessa especial, terres de secà que es vesteixen al ritme de les estacions. Boscos, oliveres, ametllers, vinya o cereals, les construccions de pedra seca estàn integrades a l’entorn, sovint acompanyades de grans figueres, codonyers, lledoners, julivert, safrà o d’altres arbres i plantes útils al pagès, que també aprofitava plantes silvestres per usos culinaris i/o medicinals.

 
Entrada característica d’una barraca de pedra seca Vestiment dels murs


Pedra sobre pedra
Sense cap mena de ciment o argamassa, i falcades amb pedres més petites (rebles), s’aixequen els murs i tancaments que conformen diversitat de construccions diferents: marges, barraques, cossiols, aixoplucs, arneres o corrals.
Aquestes construccions complien una doble finalitat: despredegar els camps i disposar d’estructures útils a les necessitats del pagès, equipades amb elements funcionals com ara menjadores, armaris, paravents, cocons, fornícules, etc.Barraca de la plana de l’Alegret. Un exemple de barraca de cúpula coronada.


El tipus de pedra utilitzat és la llosa calcària, molt abundant a la zona. Anomenada popularment “tapassol”, és una crosta d’espessor variable, a escasa profunditat sobre la que han sedimentat restes al.luvials de recent formació.

Es tracta d’una tècnica que respecta la natura i permet la permeabilització del sòl i per tant, conté l’erosió.

Les pedres estan col•locades de manera vertical enlloc de planes. La seva dificultat de construcció és molt elevada i feien falta suports externs. En aquest terme tant pobre en terra bona, generalment es feien servir feixos de rama de pi verd i pinetells. En d’altres comarques, més riques en terra, un gran munt de terra era l’element de suport per a la seva construcció.

La tècnica de tancament de la bòveda es l’anomenada volta de rastell, o volta adovellada.


Barraca de l’Era de la Capona


Diferents tipus de barraques
No trobarem cap construcció igual, totes tenen la seva identitat. Podrem trobar des de barraques en forma de tronc de piràmide, fins a les anomenades barraques de cúpula coronada, com la de plana de l'Alegret.
A la rotonda d’entrada al Pla de Santa Maria trobem una reconstrucció actual d’una barraca de forma piramidal, com a recordatori d’aquesta tradició rural.

Els cossiols es van construir seguint la mateixa tècnica de construcció de les barraques de pedra seca. Són magatzems d’aigua (molt escassa en aquesta zona) que la recullen aprofitant les petites corrents i rierols que es formen pels camins o per extensions de “rocallissos” després d’una forta pluja. Aquests cossiols estan construïts directament damunt de la roca, que de forma natural té diferents desnivells o clots.

Altres construccions de pedra seca per l’aprofitament de l’aigua són les séquies, basses, o pedres als voltants dels camps per guardar la humitat generada per la escassa pluja.


Algunes barraques tenen forma de tronc de piràmide


SERVEIS
Restaurants RESTAURANTS
RUTES TURÍSTIQUES
BIOGRAFIES IL.LUSTRES
FESTES I FIRES
DE LA COMARCA 2020

  Mes:


SITUACIÓ
Mapa comarcal
VEGUERIA DE
CAMP DE TARRAGONA
Camp de Tarragona

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.