Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Recorregut pel Parc de la Ciutadella

Text: Cèsar Espona

Versió per imprimir Enviar a un amic
Situat a l’Eixample barceloní, va ser inaugurat a l'Exposició Universal de 1.888, i l'arquitecte encarregat de projectar-lo va ser Josep Fontseré. El parc ocupa els terrenys de l'antiga fortalesa construïda per Felip V per dominar la ciutat després de la Guerra de Successió, al segle XVIII.

Més que un parc és un jardí històric i un museu a l'aire lliure, declarat Monument Històric Artístic a l'any 1.951, té una superfície de 31 Has. i alberga també el recinte del Zoològic de Barcelona.

L'ordenació paisatgística és excepcional i està formada per la Cascada, el Llac, la Glorieta de música i la plaça d'Armes. La riquesa d'espècies vegetals és molt gran, havent-se senyalitzat els exemplars més destacats perquè el visitant pugui reconèixer-los.

El parc conta amb tres accessos, pel passeig Picasso, pel passeig Pujades i pel carrer Wellington (Zoo). Comencem el recorregut enfront de l'entrada del passeig Pujades contemplant l'estàtua a Francesc Rius i Taulet (1) de l'escultor Manuel Fuxà al 1.901, per accedir al recinte per les portes del parc (2), obra dels germans escultors Vallmitjana al 1.884, que estan dedicades al comerç i la indústria.


Monument a Prim Gerro dels infants


A la nostra esquerra apareix l'estàtua de l'escultor Josep Reynés Gerro dels nens(3) de 1.893 i també l'imponent edifici del Castell dels tres Dragons (4) que alberga el Museu de Zoologia, obra modernista de Lluís Domènech i Montaner de 1.888 que originalment va ser el restaurant del Parc de la Ciutadella amb motiu de l'Exposició Universal.

La visita de l’Hivernacle (5) és també obligada, es va construir el 1.884 per Josep Amargós i disposa d'una agradable cafeteria, i a continuació, el Museu de Geologia (6), edifici neoclàssic del arquitecte Antoni Rovira i Trías de 1.882. També és d'aquest any l'escultura d'Eduard B. Alentorn dedicada a Fèlix de Azara (7).

L’Umbracle (8) és una construcció de maó i fusta (1.888), formada per naus sostingudes per columnes de ferro i plenes de vegetació tropical que creix sota l'ombra dels boscos. Poc després ens trobem amb 3 estàtues: la Rondalla de la cigonya i la guineu (9) d'Eduard B. Alentorn al 1.884, la Columna Meteorològica (10) de Josep Ricart i Giralt en 1.884 i Distàncies a Barcelona (11) del mateix autor.

Continuant el recorregut, arribem a l'entrada del passeig Picasso on podem veure les altres portes del parc (12) dedicades aquí a l'agricultura i la marina. Podrem dirigir-nos cap a la estàtua a Prim (14), original de Lluís Puiggener al 1.887, no sense abans passar per l'estàtua als Jocs Florals (13) que forma part d'una sèrie d'escultures dedicades als Jocs Florals realitzades per artistes com Eusebi Arnau, Pere Carbonell, Manuel Fuxà i Pau Gargallo al 1.908. Passada l'estàtua a Prim, veurem la dedicada als Voluntaris Catalans morts a França (15), obra original de Josep Clarà de 1.922, i després, al costat de l’antiga entrada al zoològic, l'estàtua dedicada a Walt Disney (16) de l'escultora Núria Tortras de 1.969.

Devem entrar al que antigament era el pati d'armes de la Ciutadella per contemplar uns preciosos jardins amb un estany central al qual destaca l’important escultura del Desconçol (17), obra original de Josep Llimona al 1.903, de marbre blanc. Des dels jardins podem veure l'edifici del Parlament de Catalunya (19), antic arsenal militar dissenyat per Jorge Pròsper de Verboom. També als jardins veurem l'estàtua a Joaquim Vayreda (18) de Manuel Fuixà al 1.915.La Cascada del parc


A l'altre costat dels jardins trobem els edificis de la església castrense (20) i de l’Institut Verdader (21), i després l'escultura a l'escriptor Emili Vilanova (22) de Pere Carbonell al 1.908, que pertany al conjunt "Jocs Florals".

La Deesa (23) de l'escultor Josep Dunyach pertany a una sèrie d'obres retirades al 1.928 de la Plaça de Catalunya per raons moralistes. Prop de la "Deessa" trobem l'estàtua dedicada a Francesc Carreres i Candi (24) de Jacinto Bustos, i a l'altre costat del llac la dedicada a Teodor Llorente (25) al 1.912 per Eusebi Arnau.

Envoltant el llac, que també permet els passejos amb barca, podem contemplar la reproducció a tamany natural del Mamut (26), obra de Miquel Dalmau de 1.907, que formava part d'una idea de principis de segle de reproduir alguns dels grans animals del passat.

Travessant la plaça de la Glorieta de la Música, on es ballen sardanes els dies festius, arribem al monument als barcelonins morts als camps d'extermini nazi (27), obra al 1.987 d’André Fauteux, i després, les dedicades a Joan Maragall (28), a Marià Aguiló (29) i a Víctor Balaguer (30), totes elles amb motiu dels "Jocs Florals" per Eusebi Arnau i Manuel Fuxà (entre 1.909 i 1.913). També l'escultura de Manuel Fuxà dedicada a Aribau (31) al 1.884, actualment de bronze i l'escultura de Manuel Fuxà de 1.917 dedicada a Pepita Teixidor (33).

Ja al passeig de Joaquim Renart podem veure l’Homenatge a l'Exposició Universal (32), obra d'Antoni Clavé al 1.991, i després el monument a la memòria de l'actor Lleó Fontova (34), per tornar a la plaça de la Glorieta i contemplar la Cascada (35), dissenyada per Josep Fonseré amb magnífiques escultures d'Eduard B. Alentorn, Rafael Atché, Joan Flotats, Manuel Fuxà, Josep Gamot, Rossend Novas, Francesc Pagès i Venanci Vallmitjana, totes entre 1.875 i 1.888, destacant Neptú, Anfitrita, la Quàdriga de l'Aurora, Leda, Dànae, Faunas, Grifos, etc.

A la part del darrere de la cascada trobem la Font dels Quatre Nens (36), adquirida al 1.875, i l'escultura La Nit (37), obra de 1.929 de Vicenç Navarro, també retirada de la Plaça Catalunya.

Al recinte del Zoològic podem trobar també multitud d'escultures com:

El gos abandonat (38) de Artur Aldomà 1.977
El nen que dorm (39) de Claudi Tarragó 1.961
A Félix Rodríguez de la Fuente (40) 1.981
A l'infància (41) de Elisa de Reverter 1.959
La Dama del Paraigues (42) de Joan Roig i Solé 1.884
Centenari del Parc Zoològic (43) de Agapit Vallmitjana 1.888
Dofí (44) del escultor Saperas, al delfinari del zoo, 1.966
Sant Francesc d'Assís (45) de Pere Jou 1.960
Aguilas (46) de Joan Borrell i Nicolau 1.929
Genoveva de Brabant (47) de Montserrat Junoy 1.952

   Veure el mapa del recorreguit pel Parc de la Ciutadella »
    El personatge:
    Josep Llimona i Bruguera (1864-1934)  
 
 


SERVEIS
Apartaments APARTAMENTS
Cases rurals CASES RURALS
Restaurants RESTAURANTS
RUTES TURÍSTIQUES
FESTES I FIRES
DE LA COMARCA 2020

  Mes:


SITUACIÓ
Mapa comarcal
VEGUERIA DE
BARCELONA
Barcelona

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.