Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

El Forat d'Aigualluts. Un caprici de la natura

Text: Cèsar Espona

Versió per imprimir Enviar a un amic
Sense deixar de ser una excursió (potser la més clàssica de la Vall de Benasc) on el contacte amb la natura i el paisatge són excel•lents atractius, el Forat d'Aigualluts comprèn a més un interès afegit donat el peculiar fenomen que pot contemplar-se.


Plan d’Estany


Si efectivament, el títol d'aquesta ruta ho he batejat com "caprici de la natura", és per a atribuir-li a la mateixa precisament aquesta qualitat, que encara que humana, és de sobres merescuda per a aquest fenomen kàrstic que resulta ser el més important del Pirineu.

En el naixement del riu Éssera, les aigües del desglaç de les glaceres de la Maladeta i de l’Aneto descendeixen per diversos barrancs, que sumats als procedents dels ibons de Barrancs, l'Escaleta i Salterillo (veure gràfic), formen un riu d'important cabal que discorre pel pla d'Aigualluts per anar a caure en forma de cascada en un profund avenc (el Forat d'Aigualluts) que, malgrat això, tot just deixa fluir aigües avall una petita quantitat del cabal que en ella trenca.

Mapa

És interessant, alhora que curiós, contemplar que tant cabal d'aigua desapareix com per art de màgia, deixant baixar únicament un petit barranc que, una mica més avall, ja durà el nom de riu Éssera.

La raó d'aquesta "desaparició" de l'aigua cal buscar-la en la geologia i per tant atribuir-la a un sumider endokàrstic que, a manera de canal subterrani natural, desvia tota aquesta aigua 4 quilòmetres més avall ressorgint en una enorme font anomenada Güells de Joeu (Uels deth Joeu), a la Val d'Aran, a 1050 metres d'altitud. Aquesta font permet néixer, amb un cabal molt major del que correspon a la seva conca, al Arríu Joeu, afluent del Garona. Així ho va demostrar Norbert Casteret (1897-1987) en l'any 1931 amb l'ajuda de colorants.

No és casualitat que la veu Aigualluts dugui implícit el seu significat Aguai-eluts "la corrent de la sima", unió de veus basques en aquest topònim, que els nostres avantpassats ja van poder contemplar; (Bienbenido Mascaray, El misterio de la Ribargorza), encara que altres teories apuntin a un topònim llatí basat en Aqua-lutu (en llatí llot, fang).


El procés kàrstic
El vocable karst pren el nom de la regió eslovena de Karst en la qual el relleu ha estat modelat pel fenomen. La karstificació és, fonamentalment, el resultat d'un procés de dissolució en roques solubles carbonatades, principalment calcàries, tenint un lent procés encara que molta resistència, la qual cosa facilita arribar a canals subterranis de grans dimensions.


El Forat d’Aigualluts


El procés ho provoca lentament la corrosió per l'aigua de vessament, les gelades i el desglaç que penetren en aquests materials gràcies al progressiu eixamplament dels porus de la roca, atacant la calcita i la dolomita, deixant buits en les zones solubles. A la llarga, tots els estrats caliços desapareixen fins arribar a un nivell de base sobre una roca impermeable, circulant l'aigua llavors en forma de corrent subterrani.


La ruta
El trajecte no exigeix cap preparació especial i la seva dificultat és mitja-baixa. El temps aproximat és de 45 minuts i es parteix des de la Besurta, fins on podem arribar amb qualsevol vehicle, prenent des de Benasc la comarcal A-139 i desviant-nos a l'alçada del km 71 cap a l'Hospital de Benasc on parteix una pista asfaltada que ens conduirà en 2 km fins al Pla d'Estany, de gran bellesa.

En una mica menys de 2 km més arribarem a la Besurta, on s'ha condicionat un petit aparcament.
A partir d'aquí el recorregut comença prenent el sender PR-HU 29, senyalitzat de groc i blanc, amb uns primers trams de poca pendent en els quals creuarem en un parell d'ocasions el rierol. En aquest tram gaudirem d'un agradable entorn envoltats de petits prats i pins negres.


El paisatge en tot moment és alpí i d’alta muntanya


Arribarem a un petit prat on un cartell ens indicarà que prenguem la senda de l'esquerra, (senyalitzat en verd clar i fosc), deixant a la dreta la continuació del sender PR que condueix al refugi de la Renclusa.

Partint d'aquest desviament, arribarem fins una costa pronunciada (el Rullau), el primer tram del qual, que ha estat condicionat, és molt pedregós. El segon tram de la costa presenta un pendent encara major encara que més curta. Mentre es puja, pot anar-se observant el pla situat a major altitud del recorregut.

Passat el Rullau i aquest petit pla, trobarem altre de més ampli que des de l'inici ens permetrà veure al fons la cascada d'Aigualluts. Només uns 600 metres de pla, on serpenteja el barranc, ens separen del Forat d'Aigualluts que podrem contemplar al final d'aquest prat. Per a passar més enllà podrem vorejar-lo per l'esquerra fins a la cascada del fons.
Mapa

    Apartaments Casa Costa
    Hotels i Hostals Hotel Eriste

SERVEIS
RUTES TURÍSTIQUES
FESTES I FIRES
DE LA COMARCA 2020

  Mes:


LA FRANJA D'ARAGÓ
La Franja

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.