Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Ruta pels pobles del Matarranya

Text: Matarranyadigital.com

Versió per imprimir Enviar a un amic
La veïna comarca aragonesa representa una explosió de patrimoni cultural i paisatgístic fortament relacionada amb Catalunya que podem gaudir acostant-nos des de les "Terres de l'Ebre" a cadascun dels seus pobles i indrets.

Els ports de Beseit
Una silueta omnipresent en gairebé tota la Matarranya són els famosos Ports de Beseit. Es tracta d'un massís muntanyenc situat en la part oriental del sistema Ibèric que enllaça amb la serralada Prelitoral Catalana. Els rius i barrancs que neixen en aquest massís, la majoria dels quals desemboquen en la Matarranya, i la bellesa del paisatge proposen infinitat de rutes i excursions.


Els espectaculars Ports de Beseit


Massalió
De l'antiguitat dels seus orígens són prova nombrosos vestigis de pintures rupestres i de poblaments neolítics i de les edats del Bronze i del Ferro. El més conegut d'aquests paratges és l'antic poblat iber de San Cristóbal, situat en un turó sobre el ric Matarranya. La vila conserva elements que recorden l'antic recinte enmurallat: portals, passatges i restes de muralles. La part alta de la població destaca per l'església parroquial de Santa Maria La Major, que conserva gran part del seu passat gòtic (segles XIV-XV) i que destaca per elements com ventanals, rosassa i un trencallums.

Prop del temple es troben les restes d'una torrassa pertanyent a l'antic castell de Massalió (segles XIV-XV). La plaça Major és altre dels llocs emblemàtics, en la qual se situa l'Ajuntament, destacat edifici construït entre els segles XVI i XVIII que conté una magnífica doble llotja a manera de passatge.

Valljunquera
La seva església parroquial, dedicada a San Miguel, és d'estil barroc divuitesc i en ella sobresurt una bellíssima portada-retaule datada en 1738.

Vall-de-roures
Declarat conjunt Històric-Artístic, en el seu recinte urbà sobresurt el monumental conjunt format pel castell dels Heredia (s. XIV) i l'església de Santa Maria La Major (s. XIV-XV), declarat Patrimoni Històric Nacional.

En la part baixa del municipi, la plaça d'Espanya conté joies arquitectòniques com la Casa Consistorial del s. XVI, magnífica obra renaixentista on destaquen la seva façana, llotja, balconades i ràfecs volats, i cases palatines com l'antiga Fonda (ús que encara conserva) i la Casa Pereret. A la plaça s'accedeix a través d'un antic pont de pedra sobre el riu Matarranya, en un dels extrems del qual destaca la Torre-Porta de Sant Roc.

Torre del Comte
Conegut com “la Torre”, per l'altura de la torre-campanar de la seva església parroquial. La Casa Consistorial, en el nucli urbà, és un interessant edifici que conserva gravada la data de 1574, i un escut de la població, així com interessants gàrgoles, en la seva magnífica façana; l'àmplia llotja alberga l'antiga presó, de tres estades, una d'elles, amb finestra a l'exterior, reservada al carceller.

L'església parroquial està dedicada a San Pere Màrtir; a més de l'esmentada torre, destaca per la seva portada i diversos elements decoratius que recorden el seu passat gòtic (s. XIV). En la bellíssima plaça Major de la localitat confluïxen carrers amb especial encant, com les Badulaque, Teruel o Baixa, amb belles cases pairals (la dels Monserrat, per exemple) i grans edificacions palatines de cadirat, com la Casa Bergós. El Portal de Sant Roc és l'únic vestigi que es conserva de l'antic recinte enmurallat que tancava el nucli de la vila.

Àbsis gòtic de la parroquial des de la Casa del Comte Vall-de-roures sempre espectacular


Vall del Tormo
El conjunt urbà conserva interessants detalls arquitectònics, com passatges i portals, i bells detalls en forma de llindes, ràfecs, finestres, trucadors, etc. L'església parroquial, dedicada a l'Assumpció de La nostra Senyora, és una sòbria construcció barroca del s. XVII.

Lledó
L'església parroquial, dedicada a Santiago Apostol, és una hermosísima construcció gòtica del s. XIV, declarada recentment Bé d'Interès Cultural.

Ràfales
Està catalogat com Conjunt Històric-Artístic i Bé d'Interès Cultural. En l'enclavament de la Plaça Major confluïxen el bell temple gòtic (parcialment remodelat) de l'Assumpció de La nostra Senyora (s. XIV-XV) i la Casa Consistorial (s. XVI), que enllaça amb el Portal de Sant Roc. La seu de l'Ajuntament alberga una presó de pou i, adossat a l'edifici municipal, una torrassa amb evidents usos defensius en l'antiguitat. Dues magnífiques línies de pòrtics i una bella font proporcionen harmonia al conjunt. A la part alta de la població es troben algunes restes del castell medieval.

Torredarques
La seva església parroquial, dedicada San Bernat és del segle XVII té una esvelta torre-campanar i la Casa Consistorial conserva una interessant planta baixa amb una notable llotja, que alberga el que va estar una carnisseria i l'antiga presó del poble.

Beseit
S'accedeix al nucli urbà a través d'un pont de possible origen templer, al costat de l'ermita de Santa Anna (del s.XVIII). L'església parroquial, del s.XVIII (encara que una de les seves capelles delata el seu origen gòtic), està dedicada a San Bartolomé. La Casa Consistorial, en la qual destaca la Llotja situada en els seus baixos, és altra de les joies arquitectòniques de la població.

Fuentespalda
En el nucli urbà destaca la magnífica plaça Major; en ella es troba la Casa dels Belses, edifici palatí d'arquitectura típica aragonesa en una de les inscripcions de la qual es pot llegir la data de 1546. Sobresurt també en Fuentespalda la seva famosa Torreta, antiga torre de caràcter defensiu de probable origen medieval; en la seva planta inferior es va situar l'antiga presó, i avui està habilitada com museu.

Fornoles
L'església parroquial, dedicada a Santa Maria la Major, conserva part de la primitiva construcció gòtica, que va ser ampliada fins a l'aspecte actual en els s. XVI i XVII. La Casa Consistorial, en la plaça Major, és un edifici palatí també dels s. XVI-XVII.


Cretes i l'encís medieval dels seus carrerons


Penya-roja de Tastavins
Els seus empedrats carrers conformen un laberint urbà amb fonts medievals, antigues escalinates, cases amb espectaculars balconades i ràfecs de fusta i edificis palatins com la Casa “El Palomar”.

La Casa Consistorial, construïda entre els segles XVI i XVIII, alberga elements interessants, com una antiga presó d'estada única. L'església parroquial de Santa Maria La Major, del s.XVIII, ressalta per les seves dimensions i pel seu material està construïda enterament en bell cadirat gris, i presenta una magnífica torre-campanar. Un altre dels temples més notables d'aquest municipi és el Santuari de la Verge de la Font, conjunt històric-arquitectònic que alberga un temple gòtic, altre barroc, un bell claustre medieval, una espectacular deu i una hospederia recentment reformada; la techumbre del temple primitiu, de fusteria mudèjar aragonesa, amb bellíssims policromats, està catalogada per la UNESCO com Patrimoni de la Humanitat.

La Fresneda
Conjunt històric-artístic on destaquen carrers porticadas, carrerons misteriosos, places assolellades i, també, grans edificis com el de l'Ajuntament, de 1576, declarat Bé d'Interès Cultural, que compta amb una llotja-portal en la seva planta baixa. La Casa de l'Encomena, del s. XVI, va ser residència del Comendador de l'Ordre de Calatrava en el s. XVIII; la seva planta baixa alberga una bella llotja.

L'antic convent dels Mínims, l'església parroquial de Santa Maria La Major, d'origen medieval i ampliada en època barroca, les restes del castell, són també de gran interès.

Cretes
Aquesta bella població brilla per la noblesa i elegant sobrietat de places i edificis. El seu conjunt urbà presenta carrers, passadissos i detalls d'encant especial. L'església parroquial de Ntra. Sra. de l'Assumpció, dels s. XV-XVI, és un dels més bells exemples de l'arquitectura aragonesa renaixentista; construïda amb el cadirat de l'antic castell cretense, del seu ús com fortalesa donen testimoniatge els merlets que la coronen.

En la plaça Major, al costat de grans cases pairals, destaca la “Picota”, columna de 1584 restaurada, on diuen que acabaven els seus dies els condemnats a la horca.

Calaceit
En el seu terme trobem, el poblat de San Antonio, jaciment ibèric excavat a principis de segle. En l'interior de la població, la plaça Major compte amb belles porxades i amb "la Casa de la Vila", magnífic edifici consistorial de principis del s.XVII. L'església parroquial de l'Assumpció de Ntra. Sra. va ser construïda entre els segles XVII i XVIII.


Una de les cases pairals a la plaça de la Torre del Comte


Mont-roig de Tastavins
El seu conjunt de la plaça Major, amb cases porxades i esplèndids edificis, és un dels racons més interessants; però tota la població està plagada de llocs atractius, com el carrer de la Fonda o el carrer Pla, entre moltes altres. L'església parroquial de La nostra Senyora de l'Assumpció, del s. XVI, és una bella construcció que destaca per la seva elegant sobrietat i la seva senzillesa.

Arenys de lledó
Resulta especialment interessant l'església parroquial de l'Assumpció de La nostra Senyora, temple gòtic datat cap a 1340-1350 que conserva la seva estructura medieval original. L'origen medieval de la població es reflecteix clarament en un dels portals de l'antiga muralla, i en l'arc passadís que dóna entrada a la Plaça Major. En l'interior del nucli urbà destaquen també l'antic convent de San Francisco, els carrers Llarga i Alta i cases com la de la tia Soledad.

Portellada
La seva Casa Consistorial, del s. XVII (i declarada Bé d'Interès Cultural), va ser seu de la Cofradia de Sant Cosme i Sant Damià fins a 1784, data a partir de la qual es va constituir com Casa de la Vila. L'església de Sant Cosme i Sant Damià és una bella construcció divuitesca, en la qual destaquen elements com l'acabat final del campanar.

    Cases rurals Santa Agueda
    Apartaments Santa Agueda

SERVEIS
RUTES TURÍSTIQUES
FESTES I FIRES
DE LA COMARCA 2020

  Mes:


LA FRANJA D'ARAGÓ
La Franja

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.