Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Ruta de les presons del Matarranya

Text: Cèsar Espona

Versió per imprimir Enviar a un amic
Un atractiu més entre els molts amb els que ja compta aquesta comarca, per la qual no sembla haver passat el temps és, sens dubte, la visita a les presons i calabossos de molts dels pobles del territori.

Aquest recorregut, part d'una iniciativa de l'Organització pel Desenvolupament del Mesquí-Matarranya que proposa com atracció turística aquesta mostra d'un patrimoni tan singular com ben conservat.

 
Porta de la presó de Fòrnols Escala d’accés a la presó de la Freixneda


Amb un mínim acondicionament i uns panells explicatius, les lúgubres estances mostren al visitant les insalubres condicions que vivien els presos de l'època, així com aspectes relacionats amb els processos de segles passats.
S'ha cuidat la justa il•luminació de les estances i fins i tot s'ha instal•lat so en algunes d'elles, aconseguint recrear les sensacions en la nostra visita.

Aquests llocs de reclusió es van utilitzar durant molt temps. Els més antics daten del segle XVI i van arribar a albergar presoners fins començaments del segle XX, quan va canviar el sistema penitenciari en el país. Estan situats habitualment en l'interior o en les plantes baixes de les cases consistorials o ajuntaments i l'entrada és lliure o demanant la clau en el mateix ajuntament.


Unes condicions infrahumanes
A l'interior dels calabossos podem veure les latrines i, en alguns casos, cadenes, grillets, argolles i ceps, on els presos eren amuntegats i maltractats, com ja va denunciar Goya en molts dels seus dibuixos i gravats.

Els espais reduïts i tot just il•luminats i ventilats, esglaien per la sensació d'aïllament a la qual eren sotmesos els reclusos, als quals en ocasions es llançava al pou inferior per una petita obertura amb les consegüents fractures o ferides que patien en una penosa agonia fins el moment de la seva defunció, agreujat per la falta de llum i la convivència amb les pròpies defecacions del reu.


Dues de les estances de la presó de la Freixneda


Graffitis
En els murs interiors d'algunes de les presons s'han conservat nombrosos graffitis i inscripcions datats en el segle XVIII. La temàtica és variada i va des del religiós al militar, trobant exemples d'armes, ganivets, pistoles, vaixells, figures humanes, via-crucis, verges,...

Aquests dibuixos expliquen l'avorriment i la desesperació dels seus diferents ocupants, encara que existeix un denominador comú en aquestes fosques parets, una constant gràfica en els punts de visita: senyals de petits pals en vertical, que no és altra cosa que la comptabilitat, el dia a dia, de la condemna imposada en cada cas.


Els indrets
Les presons més interessants s'emplacen en Massalió, La Freixneda i Ràfels. Altres municipis també inclosos en la Ruta són: Torre del Compte, Mont-roig de Tastavins, Penya-roja de Tastavins, Fòrnols, Torre d'Arques, Queretes, Vall-de-roures, Calaceit, Beseit i Bellmunt de Mesquí.


Pou de la presó de Ràfels


La presó de Massalió se situa a l'interior de l'antic ajuntament de la localitat. Destaquen el seu excel•lent estat de conservació i els seus greffitis; trobem el cep de fusta on es lligava als presos pels turmells, així com la latrina utilitzada per a l'abocament dels residus.

L'antiga presó de la Freixneda se situa en la primera planta de la Casa Consistorial del segle XVI i compte amb una gran estada reservada a l'empresonament de persones d'un alt nivell social: religiosos, militars o persones d'alt rang. Destaquen els seus interessants greffitis i una latrina excavada en el propi mur.
A la planta baixa se situa altre espai carcerari, al que s'accedeix des del carrer Major, amb tres estades: la primera, amb finestra enreixada i petit altell, fou l'habitatge del carceller. Després de pujar una escala de pedra s'accedeix a una petita sala en el sòl de la qual s'obre un buit que comunica amb un pou de dues plantes d'uns 20 metres de profunditat, utilitzat com espai carcerari de major seguretat. Aquest calabós resulta espectacular.

 
La Torreta de Fontdespala Una de les latrines a la presó de Mont-Roig de Tastavins


La presó de Ràfels, magníficament conservada, se situa en la planta baixa de l'ajuntament i disposa d'una obertura que comunica amb un fosc i sinistre pou que reflecteix amb claredat les terribles condicions dels presos en els calabossos rurals.

L'antiga presó de Calaceit es troba en la planta baixa de la casa consistorial igual que la de Mont-roig de Tastavins i la de Penya-roja de Tastavins, totes elles amb diverses estances, de les quals la primera s'identifica amb l'habitatge del carceller.

La presó de la Torreta de Fontdespala està situada dintre d'una antiga torre defensiva de pedra que formava part de l'estructura medieval de la població, situada al bell mig del nucli urbà, al carrer Bonaire. El calabós debia d'ocupar la planta baixa de la torre. Es conserven cadenes originals amb grillets.

    Cases rurals Mas del Rei

SERVEIS
RUTES TURÍSTIQUES
FESTES I FIRES
DE LA COMARCA 2020

  Mes:


LA FRANJA D'ARAGÓ
La Franja

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.