Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

El castell de Sant Ferran de Figueres

Text: Asociación Les Fortaleses Catalanes

Versió per imprimir Enviar a un amic
L'entorn històric
Una de les conseqüències de l'anomenada Guerra dels Trenta Anys va ser la variació dels límits orientals entre les monarquies francesa i espanyola. La nova frontera, fruit del Tractat dels Pirineus, retrocedia cap al sud deixant sota la sobirania del rei francès els territoris catalans situats al Nord de la serralada pirinenca i amb ells tot el seu sistema defensiu fortificat.

Aquesta circumstància va convertir a l'Empordà en un camp obert de batalla durant tota la sèrie de conflictes que van enfrontar a les monarquies veïnes fins a ben entrat el segle XVIII.

Per fi, i amb gairebé cent anys de retard, es va posar remei a la situació duent a la pràctica el projecte d'aixecar una fortalesa que, no tan sols fos un obstacle logístic, sinó també capaç de donar allotjament a una divisió de maniobra - infanteria, cavalleria i artilleria - suficient per a detenir o almenys dificultar els intents d'invasió del país.

Pati d'armes des de la capella Interior de les dependències


Aquest va ser el motiu de la construcció de la Real Plaça Forta de San Fernando de Figueres, que seguint el costum de l'època, va rebre el nom patronímic del monarca llavors rei Ferran VI.

L'encert i la prudència d'aquest monarca singular i la competència i honradesa d'aquells que van gaudir de la seva confiança van propiciar una hàbil política internacional, que va donar com fruit un insòlit període de pau i prosperitat. Mai la Real Hisenda s'havia vist en tal estat de salut que la permetés, sense crebant, la realització d'un projecte que, si en principi no va ser molt ambiciós, va desembocar en la més monumental construcció d'ús exclusivament castrense de la seva època.


El monument
El Castell de Sant Ferran de Figueres és el monument de majors dimensions de Catalunya i la major fortalesa d'Europa. Al juliol de 1997 va ser obert a la visita pública de manera regular seguint el calendari i els horaris convencionals. Se situa en la part alta de la ciutat, al final del carrer “Licitat al castell” a 800 metres del museu Dalí.

Les obres van ser iniciades el dia 4 de setembre de l'any 1753, seguint el projecte realitzat per l'Enginyer General, D. Juan Martín Zermeño. Per a alçar les seves grans muralles i construir el seu increïble sistema defensiu exterior, es va fer precís el treball diari d'aproximadament quatre mil obrers al llarg de tretze anys.

Les obres dels edificis interiors es van perllongar fins a finals del segle i algunes d'elles no van arribar a concloure's. Fins a 1792 no va ser dotat de guarnició.

L'anomenat Castell de Sant Ferran de Figueres té un perímetre exterior amidat sobre el parapet del camí cobert de 3.125 m. i un interior, amidat sobre el cordó de la muralla, de 2.100.

Caballerisses del castell Una de les troneres del baluard de Santa Bàrbara


El recinte interior ho formen cinc grans baluards i una plataforma o baluard pla de menor grandària. Tots ells es troben units per sengles cortines de muralla en l'espessor de la qual es troben situades fins a un total de noranta-tres casamates d'allotjament i serveis per a la tropa.

A nivell de la fossa del front Est es troben les caballerisses, impressionant nau de doble crugia i perfecta factura, capaç en el seu moment d'albergar al complet un regiment de cavalleria, a saber, 500 places.

L'espai intern del recinte ho ocupen nou grans edificis de dues plantes destinats a allotjament de comandaments i oficials amb les seves famílies, i a diferents serveis. Finalment, sota el Pati d'Armes, de 12.000 m2 de superfície, se situa la reserva principal d'aigua potable de la fortalesa.

Aquesta meravella de l'enginyeria hidràulica que discorre a una profunditat de 8 m. sota la superfície, consta d'un circuit d'omplert, quatre grans aljubs d'emmagatzematge amb una capacitat conjunta de 9.000 m3 i un sistema de buidatge a prova de sabotatges.

La superfície total de la Fortalesa de Sant Ferran és de 320.000 m2, arribant a fins als 550.000 m2 si s'inclou l'espai dels seus glacis. En les seves troneres podien ser muntats 230 canons, a més de contar amb emplaçaments per a morters i obuses. La guarnició per a mantenir la fortalesa en condicions de defensa operativa era de quatre mil homes, amb possibilitat d'emmagatzemar subministraments de boca i guerra per a suportar un any de setge; en cas convenient, podia aquarterar fins a dotze mil soldats.

    Cases rurals Cal Ferrer
    Cases rurals Mas Lacosta

SERVEIS
Animals i vida salvatge ANIMALS I VIDA SALVATGE
Cases de colònies CASES DE COLÒNIES
Restaurants RESTAURANTS
RUTES TURÍSTIQUES
FESTES I FIRES
DE LA COMARCA 2020

  Mes:


SITUACIÓ
Mapa comarcal
VEGUERIA DE
GIRONA
Girona

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.