Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Visita al monestir de Sant Pere de Rodes

Text: Javier Arrimada. XTEC

Versió per imprimir Enviar a un amic
El monestir de Sant Pere de Rodes està situat a mig vessant de la muntanya de Verdera, a la part alta de la qual es troben les ruïnes de l'antic castell de Sant Salvador de Verdera o Saverdera. Prop del monestir es troben les ruïnes del poblat medieval de la Santa Creu de Rodes, vinculat des del principi al monestir i presidit per la seva església dedicada a Santa Helena, important edifici prerromànic.


Vista general del monestir


El monestir s'organitza mitjançant la formació de terrasses en la muntanya, i com era habitual en l'arquitectura monàstica medieval, disposava les seves estructures al voltant del pati central del claustre, el qual, es pot datar del segle XII.

En el costat sud es troba el refetor, que juntament amb les sales del costat oest, són les úniques dependències del monestir que es conserven, mentre que la resta d'estructures, així com les afegides en pisos superiors, es troben en un estat de ruïna pràcticament total.


Vista exterior del campanar El monestir dominant el mar


L'església, consagrada en 1022, està situada al nord del claustre en el pis més baix de tot el conjunt. Es tracta d'un edifici de tres naus, de manera que les naus laterals poden interpretar-se gairebé com un prolongació del deambulatori.

Juntament amb l'estructura de la capçalera, l'extraordinària singularitat de l'església de Sant Pere de Rodes consisteix en el sistema utilitzat en els pilars de suport dels arcs i voltes. Aquest tipus, únic en l'arquitectura catalana i sense paral·lels directes coetanis coneguts, consisteix en un doble ordre de columnes que suporten els arcs torals de la nau més pròxims a l'absis, i en un ordre senzill que suporta els arcs formers, els quals tots arrenquen d'un podi elevat.

Interior del campanar El claustre reconstruït


D'acord amb diferents autors, l'arquitectura de Sant Pere de Rodes resulta un efecte excepcional que se sembla a construccions clàssiques del hel.lenisme o de l'art romà sense que la proximitat de ruïnes com les d'Empúries ho justifiquin. S'haurà, doncs, buscar el model d'aquestes estructures. La idea de grandesa i poder ens transporta efectivament cap a l'arquitectura carolíngia en un edifici amb una unitat estructural i constructiva que pertany a un art autòcton, molt ric en solucions, hereu de l'arquitectura prerromana del país i també receptor d'influències foranes molt diverses.

És la disciplina escultòrica on millor s'aprecien aquestes influències. Els capitells són una mostra de diferents estils segons J. Yarza, aquests són els millors que van ser realitzats en la Marca en el segle XI.

    Cases rurals Can Bastons
    Cases rurals Mas Lacosta
    Cases rurals Can Quel

SERVEIS
Animals i vida salvatge ANIMALS I VIDA SALVATGE
Cases de colònies CASES DE COLÒNIES
Restaurants RESTAURANTS
RUTES TURÍSTIQUES
FESTES I FIRES
DE LA COMARCA 2020

  Mes:


SITUACIÓ
Mapa comarcal
VEGUERIA DE
GIRONA
Girona

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.