Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Les ruïnes d'Empúries. Ciutat grega i romana

Text: CapCreus online

Versió per imprimir Enviar a un amic
Els grecs es van establir aquí a principis del segle VI abans de Jesucrist, i més tard els romans van iniciar la romanització de la península (s.II a. de C.) també des d'aquest lloc, no només per les raons estratègiques que els brindava el Golf, sinó també per la indubtable bellesa d'aquest enclavament.

Les excavacions es troben a dos quilòmetres de L'Escala i a una mica més de cinc-cents metres des de St.Martí d’Empúries. Des d'ambdues poblacions pot accedir-se al recinte a través d'un passeig per als vianants inaugurat com a tal l'any 92 amb motiu de l'arribada de la flama olímpica.

Estàtua de l'Asklepios Columna romana a les rests del fòrum de la ciutat romana


Val la pena fer esment que tan sol des d'aquest passeig, que voreja les platges de St.Martí, pot observar-se un moll hel·lenístic en excel·lent estat de conservació (s. I a. de C.).


La ciutat grega
El nom actual d'Empúries prové del terme grec "Emporion" que significa centre de compres o centre comercial i descriu correctament el propòsit del lloc doncs la ciutat estava a l'origen situada en el delta antic del Fluvià, en l'encreuament de diverses rutes comercials i posseïa un port natural que oferia una bona protecció per a les naus comercials.

El primer assentament grec aquesta datat en el segle VI a. de C. El seu emplaçament se situava en l'actual població de St.Martí d’Empúries, (Palaià Pólis) que en aquella època es trobava totalment envoltada d'aigua i que més tard s'integraria al litoral gràcies a les aportacions de sediments del Fluvià.

Al segle V abans de Crist els grecs van canviar Emporion de posició, de Sant Martí d'Empúries a l'actual localització de les excavacions. Emporion es va convertir ràpidament en un dels ports comercials més importants del mediterrani.


Mosaics romans en una de les cases


La ciutat romana
Durant la segona guerra púnica, (s. III a. de C.), Emporion es va convertir en una possessió romana a la qual van anomenar Emporiae. Aquest va ser el començament de la romanització de la Península ibèrica.

Julius Caesar va estimar probablement que Emporiae era un lloc especial i va construir un barri romà nou darrere de la ciutat originalment grega, que va anar deu vegades més gran per als veterans de les seves campanyes bèl·liques. Mentre que els grecs van adaptar les seves construccions al terreny els romans van dissenyar un pla urbanístic similar a un tauler d'escacs i van fer que el terreny s'acomodés a les seves necessitats. Amb la finalitat d'entretenir als residents es va construir un Amfiteatre i un gimnàs així com comerços i tavernes agrupades al voltant del fòrum.

Les cases conserven nombrosos mosaics pintures i ornamentación, pot veure's amb bastant claredat la distribució de les mateixes així com: el clavegueram, una fàbrica de salaons, un Fòrum, un Amfiteatre i una Basílica entre moltes altres construccions.


Una porta a la antiga muralla romana


Necessari és esmentar l'estàtua de Asklepiós el déu de la medicina, en excel·lent estat de conservació, la imatge de la qual representa sovint a les ruïnes, situada en el temple del mateix nom.

En el s.III d. de C. Empúries va perdre la seva importància i la ciutat es va abandonar. Quan, durant el segle XVII l'Escala va ser augmentant d'importància, moltes pedres gregues i romanes d'Emporion o Emporiae van servir com material de construcció. Les excavacions d'Empúries van començar a l'any 1908 i continuen avui. Només el 25 % de la superfície s'ha excavat.

    Cases rurals Can Bastons
    Hotels i Hostals Hotel Silvia

SERVEIS
Animals i vida salvatge ANIMALS I VIDA SALVATGE
Apartaments APARTAMENTS
Càmpings CÀMPINGS
Cases de colònies CASES DE COLÒNIES
Cases rurals CASES RURALS
Esports d'Aventura ESPORTS D'AVENTURA
Hotels i Hostals HOTELS I HOSTALS
Museus MUSEUS
Restaurants RESTAURANTS
RUTES TURÍSTIQUES
  Anxoves de l'Escala   Anxoves de l'Escala
  DO d' Alt Emporda   DO d' Alt Emporda
  El Canigó. La muntanya màgica de Catalunya   El Canigó. La muntanya màgica de Catalunya
  El castell de Sant Ferran de Figueres   El castell de Sant Ferran de Figueres
  El nucli històric de Castelló d’Empúries   El nucli històric de Castelló d’Empúries
  El nucli històric de Peralada   El nucli històric de Peralada
  El Parc Natural Cap de Creus   El Parc Natural Cap de Creus
  El Parc Natural dels  Aigüamolls de L'Empordà    El Parc Natural dels Aigüamolls de L'Empordà
  El Triangle màgic de Salvador Dalí   El Triangle màgic de Salvador Dalí
  Els Camins de Ronda   Els Camins de Ronda
  Les Illes Medes   Les Illes Medes
  Les ruïnes d'Empúries. Ciutat grega i romana   Les ruïnes d'Empúries. Ciutat grega i romana
  Museu Memorial de l’Exili   Museu Memorial de l’Exili
  Navegant pel Cap de Creus   Navegant pel Cap de Creus
  PARC NATURAL D'INTERÈS NACIONAL DE L'ALBERA   PARC NATURAL D'INTERÈS NACIONAL DE L'ALBERA
  Recorregut per la Figueres de Dalí   Recorregut per la Figueres de Dalí
  Ruta de les Basses d'en Coll   Ruta de les Basses d'en Coll
  Ruta per la Costa Catalana   Ruta per la Costa Catalana
  Visita a la canònica de Santa Maria de Vilabertran   Visita a la canònica de Santa Maria de Vilabertran
  Visita a l'Escala   Visita a l'Escala
  Visita al monestir de Sant Pere de Rodes   Visita al monestir de Sant Pere de Rodes
  Visita per Sant Feliu de Guíxols   Visita per Sant Feliu de Guíxols
FESTES I FIRES
DE LA COMARCA 2020

  Mes:


SITUACIÓ
Mapa comarcal
VEGUERIA DE
GIRONA
Girona

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.