Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Visita a la canònica de Santa Maria de Vilabertran

Text: Ajuntament de Vilabertran

Versió per imprimir Enviar a un amic
El conjunt monàstic de Santa Maria de Vilabertran constitueix sense cap mena de dubte un dels millors exemples conservats a Catalunya de l’arquitectura de les canòniques regulars medievals.

El nucli bàsic, i original, de la canònica s’organitza al voltant d’un claustre, de planta trapezoïdal, lleugerament irregular, al nord del qual s’hi situa l’església. Aquest és un edifici de planta basilical, de tres naus, cobertes amb volta de canó la central, i de quart de cercle les laterals, i capçades a llevant per un transsepte, poc sortit, al qual s’hi obren tres absis semicirculars.

Al tester nord del transsepte s’hi afegí al segle XIV la capella funerària dels Rocabertí, i durant el segle XVIII s’hi afegí al flanc nord de l’església la capella dels Dolors, que avui guarda la creu d’ argent del segle XIV, i la sagristia nova.

 
Campanar romànic Finestra romànica


La porta principal s’obre en la façana oest, flanquejada, en projecte, per dos campanars de torre, dels quals només se’n realitzà un. La porta original, sembla que tenia un cos ornamental que fou destruït per tal de substituir-la per una portada monumental, que no s’arribà a completar.

L’església de Vilabertran ocupa un lloc destacat dins el conjunt de l’arquitectura catalana, pel fet com representa un estadi molt dar del canvi de les formes constructives entre els segles XI i XII. L’ edifici s’adiu als tipus dominants al segle XI, però alguns detalls com els pilars, amb semicolumnes adossades, anuncien ja formes pròpies de l’arquitectura del s. XII.

Però on millor s`aprecia aquest canvi és en els paraments, generalment construïts amb carreuons simplement desbastats. Aquest factor és especialment visible en la façana de llevant dels absis, on el parament de petits carreus arriba fins a una certa altura, amb lesenes, on s`interromp per seguir amb el parament llis, de carreus ben tallats, i sense altra ornamentació que un fris de dent de serra que ressegueix l’extradós de l’arc de les finestres.


Pati del palau abacial


El conjunt monàstic presenta un interès excepcional dins el context de l’arquitectura medieval catalana, per tal com ha conservat perfectament la disposició de les diferents dependències entorn del claustre, construïdes molt unitàriament entre els segles XII i XIII, i la seva ampliació als segles XIV, la capella funerària dels Rocabertí, i durant el segle XVIII i s`hi afegí al flanc nord segon un gran pati al sud del conjunt, i que inclou altres dependències anteriors, com l’hostal, que estaven fora del recinte de Clausura.

Aquesta ampliació, i l’estat de conservació en què ha arribat fins a nosaltres el conjunt, fan de Santa Maria de Vilabertran un exemple excepcional de l’arquitectura canonical medieval catalana.SERVEIS
Animals i vida salvatge ANIMALS I VIDA SALVATGE
Cases de colònies CASES DE COLÒNIES
Restaurants RESTAURANTS
RUTES TURÍSTIQUES
FESTES I FIRES
DE LA COMARCA 2020

  Mes:


SITUACIÓ
Mapa comarcal
VEGUERIA DE
GIRONA
Girona

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.