Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

El conjunt medieval de Vallfogona de Ripollès

Versió per imprimir Enviar a un amic
Vallfogona forma un conjunt arquitectònic de gran interès, caracteritzat per una plaça central al voltant de la qual i de forma circular, s'hi construïren les cases.
Antigament, aquest nucli estava emmurallat i el seu interior només era accessible mitjançant tres antics portals: el portal de la Muralla, a tramuntana; el de ponent, que donava accés a l'antic camí de Ripoll i el de migjorn, d'on arrencava el camí al castell de Milany, Siuret i Vidrà, passant pel pont medieval del segle XIV.

Campanar del Pòpul
És el que resta de l'església del segle XII denominada de la Mare de Déu del Pòpul. Fou edificada pels senyors del castell. De la capella en cal ressaltar la imatge de la Mare de Déu del Pòpul obrada en els moments tardans del romànic, a la 1a meitat del S. XIII. Tant la imatge com l'altar van ser traslladats, l'any 1778 a l'església de la Salut, on van romandre fins la seva destrucció l'any 1936.

 
Carreró a Vallfogona Campanar de l’església


Castell o la Sala
Presideix el nucli urbà. La van fer construir per residir-hi la familia Milany quan van marxar d'aquest cim fins al fons de la vall al segle XIII. L'edifici és de pedra de bons carreus amb murs de gruix de 2 metres a la base.
La planta és rectangular amb tres pisos i una torre amb teulat d'una sola vessant de planta i set pisos d'alçada. Actualment propietat de la família Budallés, conserva una masoveria en la part baixa.

Església de Sant Julià
La vella església parroquial de St. Julià està situada a 200 m. del poble, en un indret anomenat dels Ferrissos. L'edificació antiga que existia ja al 904 va ser engrandida per l'abadessa Ranlo del Monestir de Sant Joan de les Abadesses poc anys després. Es va consagrar al 961 pel bisbe Ato de Vic. Més tard al 1200 va ser reedificada pel senyor de Pinós. Hi ha la porta d'entrada romànica amb 2 columnes a cada banda amb capitells esculturats aguantant els arcs en gradació amb una sèrie de pinyes.

Al segle XV a conseqüència dels terratrèmols es va enderrocar la volta del temple romànic i quedà tant sols dempeus la façana. L'any 1756 es construí una nova nau que res no tenia a veure amb l'anterior, però l'obra resta inacabada per raons desconegudes, com a conseqüència d'això, el temple actual està format per una part posterior barroca de grans dimensions i una part davantera romànica més reduïda. Des del segle XVIII, no s'hi ha efectuat cap restauració.

L'església de Sant Julià va ser incendiada durant la guerra civil, perdent-se l'altar major, que a principis del quaranta va ser substituït per un tabernacle. Posteriorment a finals dels anys 60 un llamp va provocar l'ensorrament parcial de la part barroca, a partir de llavors l'església de la Salut ha assumit les tasques d'església parroquial.


Plaça major


Restes del Castell de Milany
El Castell de Milany data del segle X. Durant els segles XI i XII l'habitava la família Milany per encàrrec dels comtes de Besalú. Mes tard passà als comtes de Barcelona i més tard als vescomtes de Bas. En el segle XIV, a les cròniques de l'època apareix sovint un Ramon de Milany, diplomàtic de la cort del rei d'Aragó.
Durant les guerres remences fou pres per les forces de Verntallat. A la darreria del segle XVII pertanyia als comtes de Vallfogona. Actualment només es conserven restes escasses -un tros de mur d'una torre i les restes d'una cambra de volta apuntada- tot i que havia comprès una església i un cementiri.

Pont Medieval
Sembla que va ser construït al segle XIV pels senyors de Milany, que precisament en l'època de l'edificació del pont van traslladar la seva residència del castell de Milany al de Vallfogona. La seva funció era per travessar la riera de Vallfogona, el camí que unia el poble amb el castell de Milany i Vidrà.


Castell-palau de Vallfogona


Ermita de Santa Magdalena de Cambrils
Probablement fou edificada al segle XIII. Als arxius parroquials hi ha referències al seu culte als segles XVI i XVII. Com a mínim durant tot el segle XX s'hi ha celebrat anualment un aplec, que actualment es fa el primer diumenge d'agost.

L'edifici principal és compost d'una petita nau rectangular, amb volta de canó. Tot i que s'ha dit que era romànica, sembla que ni el seu aparell ni les seves característiques es corresponen gaire a un edifici d'aquest estil. S'ha reforçat la teulada en els darrers temps. Constava també d'un atri a la part davantera de l'ermita que a l'any 2001 va caure.

    Cases rurals Can Puntí
    Hotels i Hostals Hostal Ter

SERVEIS
Apartaments APARTAMENTS
Càmpings CÀMPINGS
Cases de colònies CASES DE COLÒNIES
RUTES TURÍSTIQUES
BIOGRAFIES IL.LUSTRES
FESTES I FIRES
DE LA COMARCA 2020

  Mes:


SITUACIÓ
Mapa comarcal
VEGUERIA DE
GIRONA
Girona

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.