Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

El municipi de Rajadell

Text: Ajuntament de Rajadell

Versió per imprimir Enviar a un amic
Castell de Rajadell
Dins del Nucli Antic, s'aixeca imponent el castell de Rajadell sobre un turó, d'època medieval i moderna. El trobem documentat de l'any 1063, i juntament amb l'església, fou l'origen del poble de Rajadell. A partir del segle XIII es pot resseguir la història del castell, lligada al llinatge dels Rajadell, que participaren en guerres com les de Provença, Navarra, Almeria, Sardenya i Mallorca. Fou durant la guerra de la Generalitat contra Joan II l'any 1471, quan el castell sofrí molts desperfectes. Al segle XVII fou restaurat. L'actual edifici té més aires de gran casalici que de castell. És una construcció massissa, de planta gòtica i alçada considerable. Amb el pas dels anys, la fortalesa anà canviant de propietari i en l'actualitat és privat i no és visitable.

Església parroquial Carreró a Rajadell


Església de Rajadell
Tot i conservar vestigis d'una època anterior, l'actual església de Rajadell data dels segles XIV i XVII i la trobem situada al costat del castell, dins del Nucli Antic.
Igual que el castell, l'any 1471 les tropes de Joan II la van destruïr juntament amb el castell i posteriroment fou restaurada.

A l'exterior presenta una barreja d'estils, entre els que destaca la façana principal amb el rosetó, i finestral d'ogiva gòtics i el timpà del campanar. L'interior és d'una nau amb volta apuntada, quatre capelles laterals i un cor. Les capelles són dedicades al Sant Crist, al Roser, al Santíssim i a Sant Isidre. Dins la capella del Santíssim hi han exposats, de manera permanent, diorames que escenifiquen la Passió de Jesucrist, realitzat per Ramon Oms.

Pinacoteca - Museu de Rajadell
Als baixos de la rectoria situada a la plaça de l'església del Nucli Antic, hi ha instal.lat el Museu-Pinacoteca de Rajadell. Allà s'hi troben els tres primers quadres premiats en el tradicional concurs de Pintura Ràpida que té lloc cada any per la Festa Major al novembre. La llar aplega també eines i estris del camp i mobles dels segles XIX i XX.
Per a visites, cal posar-se en contacte amb l'Oficina d'Informació Turística de Rajadell.

Conjunt arqueològic de la Vil·la romana de Sant Amanç
El conjunt arqueològic de la Vil·la Romana de Sant Amanç està integrat per una vil·la d'època romana, un assentament alt-medieval i les restes d'època ibèrica. Tot el jaciment està situat en la vessant sud d'un serrat, travessat per l'eix tranversal C-25, en el tram que va de Rajadell a Calaf i divideix en conjunt en dues parts: nord i sud.

La importància de la vil·la s'entén per la presència d'una via romana que unia les terres del sector de Manresa amb les de Calaf i Prats de Rei (antic municipi romà de Sigarra).
El nord es correspon amb la zona residencial o pars urbana, on es localitzen les habitacions nobles i el conjunt de termes i el sector sud o pars rústica era destinat a zona industrial i de treball.

Carrerons diversos a Rajadell


Molí d'Oli de Rajadell
Aquest és un dels pocs exemplars de molí d'oli de pedra tradicional que encara està en funcionament en l'actualitat a Catalunya. Està situat al barri dels molins i el seu origen es deu a una agrupació dels pagesos que construïren el molí d'oli l'any 1922-23. El procés de treball pràcticament no ha variat i es pot veure en viu, fet que suposa un gran interès.

Durant el mes de desembre es realitza la collita de les olives i és durant tots els dissabtes del mes de gener i febrer quan s'obra el molí al públic per a la venda d'oli d'oliva verge de primera premsada.
Visites guiades al Molí d'Oli: des de mitjan desembre fins a finals de febrer. Tots els dissabtes a les 11 h. Per a més informació posar-se en contacte amb l'Oficina de Turisme de Rajadell.

Can Gallifa
L' arquitecte Ignasi Oms va portar a terme aquesta obra a finals del segle XIX o principis del XX, responsable dels edificis modernistes més notables de Manresa. Es tracta d' un conjunt residencial de dimensions considerables i d' una capella que constitueix una construcció independent.

L' entorn natural també és de gran interès, especialment la font de la Girada, amb elements modernistes. Actualment s'anomena Masia Noguera i acull un hotel i restaurant de gran qualitat.


Castell de Rajadell
SERVEIS
Cases de colònies CASES DE COLÒNIES
Hotels i Hostals HOTELS I HOSTALS
RUTES TURÍSTIQUES
FESTES I FIRES
DE LA COMARCA 2020

  Mes:


SITUACIÓ
Mapa comarcal
VEGUERIA DE
CATALUNYA CENTRAL
Catalunya Central

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.