Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Ruta de les Colònies Tèxtils del Llobregat

Text: Consorci del Parc Fluvial del Llobregat

Versió per imprimir Enviar a un amic
Descripció
De Cal Rosal a Balsareny. Distància: 32km.
Altitud màxima: 535m.
Altitud mínima: 300m.
Sortim de Cal Rosal i fem l'itinerari de nord a sud. El primer senyal es situa vora el camí de Pedret. Des d’aquest indret contemplem la fàbrica i el convent de la colònia. Travessem el riu per sobre el pont vell de la carretera, passem per davant el recinte de la fàbrica i travessem l’antiga C-16 pel pas soterrat. Ens tornem a acostar al riu i baixem cap al molí de Minoves i l’edifici de l’escola. Seguim el camí que passa per sobre l’escola i fins al pont d’Orniu. Seguim pel camí fins a Sant Vicenç d'Obiols, una joia del romànic Berguedà. Davant de d'església prenem també el camí de l'esquerra que ens retorna al riu i condueix a La Plana. Aquesta colònia, força malmesa, ens rep amb un magnífic bloc d'habitatges. Baixem cap a la Fàbrica de la Colònia i agafem un caminet a la vora del riu, fins al final de la zona industrial. Passem vora el canal i la fàbrica de l'Ametlla de Casserres, gaudim del seu passeig presidit per l'església i arribem a l'antic pont de les Febres, a l'altre extrem de la colònia. Seguim la pista i, després de passat per sota la carretera C-16, prenem un corriol que voreja el canal d'aigua i porta a la font del Balç. Entrem a la vila de Gironella i descobrim la colònia de Cal Metre soldada al nucli urbà. Passem pel carrer major i creuem el riu Llobregat pel pont Vell. Creuem també la riera de la Riba i resseguim el canal de Cal Metre.

Arribem a les piscines vorejant el riu, poc després, a la colònia Bassacs amb la seva torre imponent. Arribem a la cruïlla de Viladomiu Vell entre pollancres i camps. En aquest punt ens trobem amb els plafons d’un petit itinerari circular que ens dona la opció de pujar fins al mirador de Cal Lluent. La Ruta de les Colònies segueix pel camí vora el riu passant pel costat de la palanca de Viladomiu Vell, però sense creuar-la i fins arribar a la Palanca de Viladomiu Nou.
Creuem el riu i el canal i travessem l'espai de la fàbrica. Una carretera ben asfaltada i flanquejada de plataners ens condueix al Guixaró. Sense endinsar-nos en la colònia, prenem a mà esquerra un petit corriol que travessa els horts i porta a la palanca. Creuem el riu Llobregat i remuntem la costa per un caminet que surt a mà dreta des d’on gaudim d’una bona panoràmica. Baixem per creuar el torrent i seguim acostant-nos al riu fins arribar a la palanca de Cal Prat, travessem el riu i passem pel costat dels horts fins al canal. Seguim el canal direcció a la fàbrica, al final del recinte industrial prenem un corriol. Seguim vora el riu i travessem la C-16 per sota del gran viaducte, agafem un caminet a l’esquerra que ens porta per sota del polígon industrial i ens torna a acostar al riu. L'antic pont de Periques i la fàbrica de Cal Cases resten silenciosos vora l'aigua. Pugem a Puig-reig i creuem el poble. Girem a mà esquerra un cop som a la Plaça de la Creu. I aviat descobrim el Llobregat als nostres peus. Passem per la urbanització i el campanar de l'església de Cal Pons s'insinua entre els pins. Deixem enrere el magnífic passeig de til•lers i baixem a la fàbrica. Creuem el portal i retrobem el Llobregat. Ens apropem a Cal Marçal vorejant el riu. Després d'una frondosa arbreda el camí s'estreny i s'enfila a la colònia. Passem vora els galliners i arribem al garatges. Resseguim els darreres d'un llarg bloc d'habitatges abans d'enllaçar amb el corriol que creua els horts i porta a la palanca. Des de l'altra banda, un cop hem guanyat alçada, contemplem la fàbrica. Seguim cap el sud, creuem per sota la carretera C-16 i prenem una pista ample sense asfaltar que porta a la Cortada. Trenquem a mà dreta per un corriol que ens apropa, travessant el bosc, a la següent colònia. Aviat entreveiem els habitatges, la xemeneia i la fàbrica. Per fi se'ns obre un camp.

El voregem per l'esquerra i contemplem Cal Vidal. Continuem per una pista planera, entre camps i boscos, fins arribar a les envistes de Cal Riera. Deixem a mà dreta el camí que porta a la colònia i creuem la riera de Merlès. Sense guanyar alçada, la ruta gira a mà dreta, creua una pollancreda i ressegueix els marges del riu. L'ambient és humit i la vegetació és espessa fins enllaçar de nou amb la pista rural. Al cap de pocs metres deixem aquesta pista i baixem al riu. El poble de Galera queda a mà esquerra, encimbellat en un turó. Creuem el Llobregat per una magnífica palanca de ferro i fusta i arribem a l'Ametlla de Merola.( En aquest punt important mirar les incidències de l'Estiu 2008, pdf adjunt). Sense pujar a la colònia seguim la pista que voreja el meandre entre el riu i els horts, al final de la pista un caminet ens condueix fins a la nova passera. Creuem el riu i seguim riu avall. Continuem per la pista rural al costat dels camps fins trobar un altre camí que ens apropa al riu. Passem vora la resclosa de Cal Forcada i arribem al Molí de Castellet, girem a l’esquerra per pujar a buscar la carretera i així poder creuar el riu. Al final del pont un caminet a mà esquerre ens permet baixar cap a Cal Forcada tot tornant a passar per sota el pont. Des de Cal Forcada seguim per la pista rural fins arribar a un carrer, seguim recte i al cap de pocs metres continuem per la pista rural.

Caminem entre camps una mica allunyats del riu, quan la pista comença a guanyar alçada prenem un corriol a mà esquerre. Pugem la costa i veiem la Colònia Soldevila als nostres peus, seguim el corriol fins a la colònia. Passem vora l’església de Sant Esteve, un camí ens torna a acostar al riu. Seguim riu avall per un corriol fins a la resclosa de la Rabeia, travessem el canal per la mateixa resclosa i seguim per l’altra banda. Girem a la dreta a la pista rural i passem pel costat de la fàbrica. Una pista a mà esquerre ens torna a portar al costat del riu. Seguim fins a la Resclosa del Manresans, punt d’on surt la Ruta de la Sèquia de Manresa. Les dues rutes coincideixen uns metres fins que agafem una pista a mà dreta, anem guanyant alçada direcció Balsareny. Ens trobem amb l'antic traçat del Ferrocarril i arribem a Balsareny. Pugem fins a la plaça de l'Església punt on conclou l'itinerari.

Accessos
C-16 Sortida Cal Rosal per fer-la de nord a sud. C-16 Sortida Balsareny per fer-la de sud a nord. La Ruta té un accés directe a cada una de les colònies.

Recomanacions
Es recomana dur cartografia de l’entorn. És necessari anar equipat amb roba i calçat adequats, aigua i menjar suficient.

Més informació:
938 250 689
info@parcfluvial.org
www.parcfluvial.cat
Horari: Tots els dies de la setmana, de les 10 a les 2 del migdia. A les tardes: dimarts i dijous de 4 a 7.

    Cases de colònies CEAL Can Santoi

SERVEIS
Cases de colònies CASES DE COLÒNIES
Cases rurals CASES RURALS
RUTES TURÍSTIQUES
FESTES I FIRES
DE LA COMARCA 2020

  Mes:


SITUACIÓ
Mapa comarcal
VEGUERIA DE
BARCELONA
Barcelona

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.