Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Visita al centre històric de la Seu d'Urgell

Text: Ajuntament de la Seu d’Urgell

Versió per imprimir Enviar a un amic
La catedral (1)
La Catedral de Santa Maria D'Urgell és l'edifici més emblemàtic de la ciutat. És, a més, l'única catedral romànica que es conserva a Catalunya.
Va ser construïda durant el segle XII, gràcies a l'embranzida del bisbe San Odón. Coneixem el nom d'un dels seus arquitectes, Ramon Llambard.

Anteriorment, havia hagut tres temples més: una basílica paleocristiana, la catedral carolíngia de principis del segle IX i la catedral construïda per Sant Ermengol i consagrada pel bisbe Eribau al 1040.
L'edifici actual té una planta basilical, tres naus, un gran absis central amb una absidiola interna i quatre absis laterals que no es manifesten en l'exterior.

 
Façana de la Catedral Carrer Canonges


El claustre, Sant Miquel i el Museu Diocesà.
El claustre (2) està adossat a la façana sud del temple. Té tres galeries romàniques i la quarta és fruit d'una reforma de principis del segle XVII. Els capitells estan decorats amb una gran varietat de motius, des dels vegetals fins a representacions de monstres.

S'accedeix a l'església de Sant Miquel (3) per l'ala sud del claustre. Aquesta església és l'única que queda del conjunt d'esglésies episcopals promogut per Sant Ermengol a principis del segle XI.

L'antic edifici del deganat, contigu a Sant Miquel, i l'església dels beneficiats de la Catedral, la Pietat, que tanca el claustre pel seu costat oest, formen avui el Museu Diocesà (4). Aquest museu recull i exposa diverses peces d'art sacre procedents de tot el bisbat d'Urgell. Fins al seu robatori, s'exposava el manuscrit mossàrab dels comentaris en l'Apocalipsi, del Beat de Liébana.

La Casa de la Ciutat
L'edifici de l'Ajuntament (5), situat a llevant de la plaça Oms, prop de la Catedral, és el resultat de quinze segles d'evolució contínua: Restes en el subsòl, els més antics, d'una possible vila romana, que van servir per a donar suport l'absis de l'església romànica de Santa Eulàlia del segle XI, posteriorment capella de l'hospital del segle XV, fins a la remodelació del segle XVIII amb la construcció de la capella de Sant Francesc.

El Seminari Conciliar (6)
El Seminari va ser construït sota l'impuls del bisbe Caixal. La llegenda assegura que els diners que es va gastar per a la construcció ho va treure d'un tresor amagat a l'església desamortitzada del convent de Sant Domènec. La primera pedra va ser col·locada a l'abril de 1860, amb una gran processó i lluïdes cerimònies.

L’església de Sant Domènec (7)
L'església de Sant Domènec va ser construïda en el segle XV, sobre l'antiga església romànica de Sant Miquel, un dels temples construïts pel bisbe Ermengol.
Anteriorment, el convent de Sant Domènec ocupava l'espai on avui s'aixeca l'estació d'autobusos, i va ser traslladat en 1364 per a evitar que els enemics del bisbe es poguessin fer forts allà. Amb la desamortizació, el convent va passar per una etapa de decadència, mentre que l'església va passar a ser la seu de la parròquia de Sant Ot fins a la Guerra Civil. En l'any 1936 es va demolir el campanar.
En 1977 el convent -on estava la presó- es va convertir en el parador de turisme. Anys més tard, l'església es va convertir en Sala de Cultura, on se celebren exposicions, congressos i concerts.

 
Façana de Ca l’Armenter Portal Vell d’Andorra


El carrer Canonges (8)
Aquest carrer, que discorre en direccuó nord-sud, és l'eix principal de la ciutat medieval. Està porticada a banda i banda, de manera que es pot assegurar un pas còmode a l'hivern.
Tradicionalment, residien els canonges de la Catedral, a partir del segle XII, quan van abandonar la vida en comú. Un bon exemple de les residències típiques dels representants de la canóniga -que, no oblidem- disposaven d'unes bones rendes, ho tenim a la casa coneguda avui com Ca l'Armenter, propietat segurament de la família aragonesa dels Lluna, el membre de la qual més representatiu va ser el Papa Benedict XIII.

El carrer Major (9)
El carrer Major, amb la seva forma en L, envolta la part més vella de la ciutat i marca el límit entre La Seu romana i alt-medieval i els nous barris que es van anar creant a partir del segle XIII. També hi ha rafals i alguns edificis i equipaments singulars, com les mesures de la Bladeria, i alguna casa senyorial, com Cal Don Llorenç o Cal Tarragona. Al peu del carrer, al sud, s'aixeca la biblioteca de Sant Agustí.

La Biblioteca de Sant Agustí (10)
La Biblioteca de Sant Agustí ocupa el recinte de l'antiga església del convent de Sant Agustí. Aquesta església va ser construïda cap a finals del segle XVI, quan els monjos agustins del convent de Santa Magdalena van ocupar un nou espai al peu del carrer Major. Les obres es van allargar durant el segle XVII.

El carrer Capdevila i el carrer Eres (11) Forma part del creixement de la ciutat cap al nord, en el segle XIII. El contrast dels carrers que formen el barri de Capdevila amb les de la ciutat antiga és evident: són tortuoses i estretes, mentre que els carrers Major o Canonges són més aviat rectilínies. A la part alta del carrer Capdevila es trobava l'antic Portal d'Andorra.
El carrer Eres formava el límit nord emmurallat de la ciutat. Baixant cap al passeig, vam trobar la placeta de Les Monges, on les monges de Lestonnac van aixecar el seu col·legi cap a 1720. L'església de la Immaculada és un notable edifici barroc, fundat pel bisbe Simeó de Guinda i Azpetegui.

Veure el mapa del recorregut per la Seu d’Urgell »


    Hotels i Hostals Hotel Cal Petit
    Cases rurals Cal Serni
    Cases rurals Les Flors
    Apartaments La Rasa

SERVEIS
Apartaments APARTAMENTS
Cases de colònies CASES DE COLÒNIES
Hotels i Hostals HOTELS I HOSTALS
RUTES TURÍSTIQUES
FESTES I FIRES
DE LA COMARCA 2020

  Mes:


SITUACIÓ
Mapa comarcal
VEGUERIA DE
ALT PIRINEU I ARAN
Alt Pirineu i Aran

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.