Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

La formació del Delta de l'Ebre

Versió per imprimir Enviar a un amic
Malgrat que l'origen del delta deu situar-se en l'època remota en la qual l'Ebre es va obrir pas cap al Mediterrani des de l'àrea lacustre que correspon a l'actual Depressió Ibèrica, el veritable desenvolupament del delta actual no es va iniciar fins a la fi de l'última glaciació i el consegüent ascens eustàtic del nivell del mar. Aquest ascens va passar per etapes de relativa estabilització, i en cadascuna d'aquestes es va formar una planicie deltaica més o menys extensa, posteriorment submergida per la transgressió marina, i que servia després de base d'assentament de la següent.

Al segle XII, gràcies a les dades recollides per un geògraf àrab, sabem que els terrenys deltaics penetraven ja alguns quilòmetres mar endins. En el segle XV el riu tenia diverses desembocadures, a través de les boques (goles) del Nord, de Llevant i de Migjorn. Aquesta última estava situada en el Port del Fangar, l'actual Platjola, i va ser la qual va originar, fins al segle XVI, la Punta de la Banya.

El Fangar, que constitueix el lòbul deltaic septentrional, és de formació més moderna, ja en els segles XVII-XIX.

Formación del Delta del Ebro


En 1937, i a causa d'unes fortes avingudes, l'Ebre es va obrir un nou pas cap al nord i des de llavors va ser abandonant la desembocadura originària. A partir del 1946 s'ha anat erosionant l'extrem oriental i emplenant la zona occidental contigua a l'actual desembocadura. Avui en dia el delta continua amb un equilibri dinàmic entre les forces constructives i la força erosionadora i distributiva del Mediterrani.

Els sòls del delta no són uniformes. Hi ha una zona de sòls sorrencs que s'estén per la costa i per la ribera del riu. Però el sòl més característic és el llimós, format per materials suspesos en l'aigua del riu (aquests llims o llots representaven, fins a l'any 1940, més de 20 milions de tones a l'any, però actualment l'aigua estancada en els pantans fa dipositar aquests materials i l'aportació de llims ha caigut per sota dels 3 milions de tones).

Per altra banda, la ràpida formació del delta va originar extenses llacunes amb un drenatge insuficient i el seu recobriment no va ser causat pels llots sinó pel l'acumulació de detritus orgànics que va fer desaparèixer antigues llacunes i aiguamolls i va donar lloc a l'aparició d'extenses zones de terrenys amb torberes.

    Cases rurals Lo Segador
    Càmpings Ampolla Platja
    Cases rurals Mas d' en Curto

SERVEIS
Apartaments APARTAMENTS
Càmpings CÀMPINGS
RUTES TURÍSTIQUES
FESTES I FIRES
DE LA COMARCA 2020

  Mes:


SITUACIÓ
Mapa comarcal
VEGUERIA DE
TERRES DE L'EBRE
Terres de l'Ebre

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.