Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Visita per Tivissa

Versió per imprimir Enviar a un amic
TIVISSA

El municipi de Tivissa, a la comarca de la Ribera d’Ebre s’estén al llarg de 208 Km quadrats limitant amb el Priorat, el Baix Camp i el Baix Ebre, i compta amb quatre nuclis de població que són la Serra d’Almos, Darmós, Llaberia i Tivissa que dóna nom al municipi.
Es diu que el nom de Tivissa procedeix d’una arrel ibèrica “tivi” que significa puig o turó i d’una desinència pre-romana “issa” que significa ciutat.

Tivissa és un municipi d’arrels mil•lenàries, en que l’home, des de l’època antiga ha sabut apreciar l’entorn privilegiat d’aquest territori natural.
Comptem amb vestigis prehistòrics, destacant les pintures rupestres de Font Vilella, les quals estan repartides en tres coves; vestigis ibèrics,on destaca la joia de Tivissa, el magnífic jaciment iber del Castellet de Banyoles,considerat dels més importants de Catalunya; vestigis romans els trobem a l’anomenada Aumedina, una terrisseria amb dos forns complets, on s’hi han trobat abundància de rajoles, teules i infinitat d’àmfores amb les inscripcions : TIBISI, LAPT, MEEV I SEX DOMITI , i finalment, l’època sarraïna i la medieval han convertit Tivissa en una vila monumental, que sempre ha conservat les arrels d’un poble antic, a través del qual es pot contemplar la història de la nostra terra, anant des de la prehistòria fins a l’actualitat, fent de Tivissa un autèntic Bressol de Cultures.


PATRIMONI

Esglèsies i ermites:
 • Església arxiprestal de Sant Jaume:És un gran edifici format per tres parts: Església Antiga, Capella del Roser, i Església Nova, construït des del segle XIII fins al XIX, on s’hi han combinat elements de diferents estils.
 • Ermita de Sant Blai:L’ermita de Sant Blai, junt amb la font del mateix nom, conformen un dels paratges naturals més significatius de Tivissa.
 • Romànica de Llaberia:L’església fou construïda entre les parets de l'antiga fortalesa medieval esdevenint avui dia en un dels monuments romànics més importants dins l'àmbit meridional en què es troba.
 • Església de Sant Domènech:A la Serra d’Almos trobem l’església Parroquial dedicada a Sant Domènec, patró del poble.
 • Església de Sant Miquel:A Darmós trobem l’església dedicada a Sant Miquel, patró del poble. Fou construïda el 1776 i no se sap si en tenia, com a base, una altra d'edificada abans.
Nucli Antic:
 • Les Muralles i Portals de Tivissa: Tot i que no queden restes explicites del que foren les muralles de Tivissa, aquestes junt amb els portals, tenen la consideració de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) amb la categoria de monument històric.
 • Portal d'Avall: Es coneix també com a Porxo del Magrinyà pel fet d'estar annexionat a la casa senyorial dels Magrinyà. Va ser una de les poques cases que es lliurà de la crema de Tivissa de l'any 1810.
 • Ca Eloi: Amb un escut d’estil gòtic amb representació d’un arbre. Al costat de l’arbre i encara dins l’escut s’observen les lletres que formen la paraula FRAGA. També destaca un rellotge de sol pintat a la paret amb un escut de Tivissa.
 • Cal Rei: La façana principal combina pedra amb dibuixos geomètrics fets a l'estuc.
 • Ca l'Hostal: L’edifici va ser construït en temps del mossèn Jaume Amigó "Rector de Tivissa", gran arquitecte de l'escola de Pere Blai.
 • Portal de l'Era:Aquest portal permetia l’accés cap al recinte des del camí que portava cap a l’Ebre i que unia Tivissa amb altres nuclis del seu terme. Ca Ventura. • Antic Castell (Ajuntament): Al 1987 es modernitzà íntegrament per adequar-lo a les necessitats de la nova època democràtica, s'enderrocà l'interior i es conservaren sols les parets exteriors, la torre, els arcs i els contraforts de l'antic castell.
 • Hospital: Formava part del Castell de Tivissa.
 • Plaça de la Baranova:Fins a mitjans del segle XIX, la plaça de la Baranova era on s’ubicava l’antic cementiri parroquial.
 • Rentadors de la sèquia del camí:Són quatre rentadors fets amb paret de pedra no treballada. Actualment continuen oberts i de l'aigua sobrant en rega l'horta d'aquesta font.
Els nostres avantpassats ibers:
 • Poblat ibèric del Castellet de Banyoles: S’hi establí un poblat ibèric i s’hi basti un petit castell medieval. Alguns autors creuen que degut als barrancs que delimiten el poblat.
Restes arqueològiques:
 • Pintures Rupestres: Les pintures rupestres de Font Vilella de Tivissa estan situades a uns 7 km al SO de la població. Al fons del barranc de Vilella, es troba una gran explanada on hi ha la Font del mateix nom, la qual, segurament va esdevenir el nucli dels primers habitants del territori. • Aumedina: Era un conjunt urbà especialitzat en la fabricació industrial de gerres destinades al transport de vi, oli i cereals produïts a la zona fins a Roma, sobretot durant el segle I d.C.


SERVEIS
Cases rurals CASES RURALS
RUTES TURÍSTIQUES
FESTES I FIRES
DE LA COMARCA 2020

  Mes:


MUNICIPIS
DE LA COMARCA

VEGUERIA DE
TERRES DE L'EBRE
Terres de l'Ebre

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.