Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Visita al Castell de Miravet

Text: Aurelio Monge

Versió per imprimir Enviar a un amic
El seu origen pot atribuir-se a l'època califal, quan Abd-al-Rahman III mana fortificar la frontera de l'Ebre entre Tortosa i Saragossa a principis del segle X, però, encara que poden observar-se en ell restes de l'obra andalusina i aportacions del període taifa i almoràbid, la major part de la construcció més significativa correspon a l'obra del Temple.

Barbacana i entrada Entrada al recinte sobirà


Tretze anys després de la seva conquesta i donació a l'Ordre, el castell de Miravet ja oferia l'aspecte que encara avui dia es pot admirar, a pesar d'haver sofert sis guerres, dos ordres de demolició, reformes carlistas, expoliacions massives i un llarg abandó, conserva gairebé en la seva totalitat l'estructura original romànica i un total de 16 dependències cobertes que ho converteixen en el castell romànic més integre del segle XII en tota la confederació catalano-aragonesa.

Els templers van fer d'ell un magnífic i innovador castell-convent, d'autèntic esperit croat inspirats, potser, en els ribats islàmics i les fortaleses sirias i bizantines. La seva talla i obra, malgrat això, denoten una evident influència de l'estil cistercenc provençal, rigorós, auster i sobri segons els ideals de San Bernat.

El recinte sobirà constitueïx el cos principal i disposa les seves dependències al voltant d'un pati central, en tres nivells, destinant-se l'inferior als menesters del món "material" (sitges, celler, forn, cuines, refetor...) i els superiors als oficis que requereix el món "espiritual" (dormitoris, claustre i temple en honor a Santa Maria de Gràcia).


Pati d'armes del castell


El recinte inferior és el destinat a la intendència militar i de cavalleria i es compon de tres terrasses emmurallades i esglaonades on es troben els estables, la presó i el cementiri, entre altres.

En 1990 va ser lliurat en donació a la Generalitat de Catalunya i declarat Bé d'Interès Cultural.

Encara en procés de restauració, les últimes i més recents actuacions han fet possible la visita de la major part de les dependències.

Es troba obert al públic i disposa d'horari de visita i tiquet d'entrada. També d'un servei d'àudio-guia en diversos idiomes. El Punt d'Informació “Lo Racó del Temple” ofereix diversos serveis de conferències i col·loquis sobre els quals poden ampliar informació, així com concertar visites guiades pel conjunt monumental de Miravet.


RefetorHistòria de la comanda de Miravet

El mes de desembre de 1152 es va iniciar el setge a l'últim i més obstinat reducte musulmà de l'Ebre: el ribat de Miravet, on els almoràbids, autèntics monjos-guerrers de l'Islam, encara resistien consagrats a la Yihad amatents a morir abans que perdre el paradis que Alà té destinat als màrtirs de la guerra santa. En l'exterior un sèquit de l'exèrcit de Ramón Berenguer IV, protagonitzat pels cavallers del Temple, els seus homòlegs en la croada.

El 24 d'agost de 1153 el castell va caure en mans de les hosts cristianes després d'una fortísima i sagnant batalla, tal com es desprèn de la donació que el mateix dia va fer el príncep d'Aragó i comte de Bardelona a Pere de Rovira, maestre de Hispania i Provença de l'Ordre del Temple de Salomó.

Amb constrenyiment i encara en territori de recent conquesta i frontera amb l'enemic, els templers es van maldar en construir un autèntic castell croat, més propi de Terra Santa, que pogués contenir futurs atacs per a evitar la pèrdua del nou regne i sobretot controlar i defensar el pas de l'Ebre des de Tortosa cap a l'interior.

Interior de l'àbsis de l'esglèsia Muralla i torres defensives


Però el que no podien haver imaginat mai és que ells mateixos resistirien, en aquest mateix emplaçament i 154 anys més tard, un ardu setge, traïts pels seus propis mandataris i germans de religió, que decidiria el seu final, com si d'una macrabra i retorçada maledicció es tractés…

Del castell de Miravet depenien 27 cases i durant un temps el maestre va ostentar el títol de encomendador de Tortosa-Miravet. Va ser el Districte de Ribera, a mig camí entre l'encomana i la província. La descentralitzación suposà la seva desaparició, però el encomendador de Miravet va mantenir la seva autoritat superior sobre les subsegüents encomanes i cases que es va dividir (Horta, Gandesa, Villalba i Ascó-Ribaroja).

La dissolució de l'Ordre, en 1314, va comportar el lliurament dels seus dominis i possessions a l'Ordre de l'Hospital, que va passar a dependre de la castellanía d'Amposta (fins a l'any 1835).

SERVEIS
Cases rurals CASES RURALS
RUTES TURÍSTIQUES
FESTES I FIRES
DE LA COMARCA 2020

  Mes:


MUNICIPIS
DE LA COMARCA

VEGUERIA DE
TERRES DE L'EBRE
Terres de l'Ebre

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.