Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Visita al nucli històric de Siurana

Text: Miquel Martorell

Versió per imprimir Enviar a un amic
Siurana és un llogaret d’una trentena de cases, al cim d’un conglomerat rocós. L’entrada a la vila, per un estret, està controlada pel castell àrab; a l’altre extrem, hi ha un església romànica, d’una sola nau. Situat a la part més baixa de la Serra de la Gritella, domina tota l’alta vall del Siurana, entre els cingles d’Arbolí i la Serra Major de Montsant.

De sempre ha estat habitat. L’estació taller de sílex dels Clots de la Vila, els enterraments neolítics del Coll d’Esplugues i les ceràmiques íberes del Coll de la Creu ens ho mostren. Els romans hi bastiren unes primeres defenses prop dels assentaments del barranc de l’Argentera, i s’hi mantingueren fins l’ocupació àrab. Amb el temps, Siurana fou cap d’un extens waliat que aplegava tota la muntanya, des de Vandellós i la ratlla de l’Ebre fins El Cogul, Vinaixa l Lilla. Fou llavors quan arrelà el mon de ksur-ul-aina (“la-fortalesa-que-defensa-l’aigua”), que derivaria en la Siurana dels cristians, presidida per la Mare de Déu de l’Aigua.

 
Àbsis de l'església Carreró de Siurana


Lloc de defensa natural, fou l’últim reducte del walí Almira Almemoni, qie pactà amb les tropes dels nobles assetjants (Castellet, Cervera, Gaganot, Castellvell, i el mercenari normand Meer) el salcoduit per traspassar la frontera de Miravet fins el regne àrab de València. La llegenda explica l’èxit de la croada per la tradició d’un jueu (qui encara vigila la vila des de Siuranella), i pel suicidi de la reina Abdelazia (amb la petja del cavall a la roca del Salt-de-la-reina-mora).

Tot just acabada la conquesta, Alfons I hagué de reprimir la forta sublevació dels conversos a tota la muntanya, aixecats contra la duresa dels nous senyors. Uns anys més tard, la zona esdevingué un focus important de càtars, a l’envolta del cingle mític de Siurana.

Malgrat tenir un extens territori, primer amb els Entença, amb els Cardona després, i els Medinaceli a la fi; malgrat el dret de batre moneda, i de ser un lloc calu en la defensa de tota la muntanya, Siurana no prosperà com en temps àrab. Es mantingué com a centre d’importants pastures, i com a bosc de nombroses tales per a galeres de les grans expedicions de la nostra història (Mallorca, Gènova, els turcs, i el francés). Les explotacions àrabs de plom i marbre foren abandonades.

Quedà només com a punt estratègic, amb el castell com a presó de nobles rebels, o de reis reclosos.


Salt de la Reina Mora


La vila i el castell anaren minvant. Plaça forta en la Guerra dels Segadors, fou presa de les forçes del governador de Tarragona, Pantoja. Guiades pels mossens Comenja d’Arbeca, Domingo de Tivissa i Juncosa de Cornudella. La feta acabà amb l’afusellament del vatlle siuranenc Pere Juncosa.

Només reprengué a la guerra del francès, quan el somatent del priorat i pujà un famós canó que les tropes gavatxes tenien al pas de Mora; hom refeu la murada nord, i es cregueren segurs, fins que les tropes franceses assaltaren la vila, hi calaren foc, assassinaren els veïns i enrunaren definitivament el castell.


    Cases rurals Mas de Serra

SERVEIS
Càmpings CÀMPINGS
Hotels i Hostals HOTELS I HOSTALS
Restaurants RESTAURANTS
RUTES TURÍSTIQUES
FESTES I FIRES
DE LA COMARCA 2020

  Mes:


MUNICIPIS
DE LA COMARCA

VEGUERIA DE
CAMP DE TARRAGONA
Camp de Tarragona

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.