Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

La vila de Llardecans

Text: Cèsar Espona

Versió per imprimir Enviar a un amic
L'entorn
La població està situada al sud-est de la comarca del Segrià a 397 metres d'altitud i limitant amb les Garrigues en un terreny d'ondulacions suaus dominat per alzines i conreus de secà característics de la zona garriguenca, com ara l'olivera i l'ametlla.

L'activitat principal és el conreu de l'olivera que ocupa la major part amb excelent oli. L'ametller i la cria de porcí, boví i aviram també és notable.


 
Plaça a Llardecans Església parroquial barroca de l'Assumpta


Una mica d'història
Malgrat la creença popular que atribueix el nom de la població al lladrar dels gossos, sembla que l'origen d'aquest topònim s'atribueix a la fundació de la vila pels ilercavons. Realment la vila closa, que contenia el castell, ja existia i era d'origen àrab, abans de ser repoblada al segle XIII (desprès de la reconquesta) pel poderós llinatge dels Santcliment, senyors d'Alcarràs.


La vila Closa
Antigament la vila formava el característic clos medieval, emmurallat, dintre de la qual s'aixecava el castell. A mitjan del segle XIV, Llardecans ja era una vila notable amb més de 50 famílies.

Multitud de casals de pedra donen fe de l'època de més properitat de Llardecans al segle XVIII, quan s'estengué el conreu de l'olivera. D'aquesta època és la capella de la Mare de Déu de Loreto, amb interessants retaules, i també de la gran església parroquial barroca de l'Assumpta.

La parroquial té una façana i porta molt ornamentades, una torre-campanar de grans dimensions i un interior amb tres naus d'estil neoclàssic. Conserva un important altar major barroc dedicat a l'Assumpció de Maria.

Destaca també l'antiga farmacia, edifici actualment de propietat particular, que data del 1846 i que es considera la més antiga de Catalunya.


 
La activitat agricola del poble es visible també en les cortines d'algunes balconades Carreró a Llardecans


Altres indrets
Dins el terme de Llardecans hi ha vestigis anteriors a la seva carta de població com ara les restes d'una fortalessa àrab al despoblat d'Adar, on hi ha també la petita capella de Sant Marc.
També trobem les restes d'un poblat de l'Edad del Ferro, i una necròpoli entre els barrancs de les Escorres i de la Bassa Nova.
Al jaciment de les Roques de la Galera hi ha també una balma datada en el neolític.

SERVEIS
Cases rurals CASES RURALS
RUTES TURÍSTIQUES
FESTES I FIRES
DE LA COMARCA 2020

  Mes:


MUNICIPIS
DE LA COMARCA

VEGUERIA DE
LLEIDA
Lleida

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.