Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

El castell d'Olèrdola

Text: Castillos.net

Versió per imprimir Enviar a un amic
El castell d'Olèrdola s'alça sobre el turó de Sant Miquel d'Olèrdola (358 metres d'altitud), antiga capital del Penedés, gaudint d'una estratègica situació de control sobre la plana penedesenca i la defensa natural dels penya-segats que ho envolten.Església romànica


Història
L'antic poblat d'Olèrdola va ser habitat ja en el neolític. Entre els segles IV-I a. de C. es van instal•lar els íbers de la tribu dels cossetans.

A l'iniciar-se la conquesta romana, entre els segles III i II a. de C., la ciutat va ser fortificada, tancant l'únic accés practicable a la penya. Gran part de la muralla, de dos metres d'espessor, encara es manté després d'haver estat reconstruïda durant els segles IX i X.

En la roca es van excavar nombroses sitges per a emmagatzemar gra, i un sistema de canals per a recollir l'aigua de pluja que, passant per un dipòsit de filtrat, desemboca en una impressionant cisterna de 328 metres cúbics de capacitat també excavada en la roca. També van aixecar una talaia, sobre la qual posteriorment es construiria el castell. En temps de la pau romana va ser abandonat, i va tornar a ser ocupat durant la reconquesta.

 
Part pre-romànica de l’església Restes d’un carrer medieval


El castell va ser construït pel comte Sunyer I cap a l'any 929 sobre les ruïnes de la ciutat i de l'església de San Miguel. En l'any 985 va sofrir importants danys amb els atacs d’al-Mansür, i en l'any 1108 va ser destruït pels successius atacs dels almoràvits. Aquest mateix any Ramón Berenguer III va encarregar a Jordà de Sanmartí la restauració del castell.

Cap a l'any 1060 Mir i Geribert, anomenat Príncep d'Olèrdola, era Comte del Penedés. Des del castell d'Olèrdola va organitzar la Marca del Penedés, frontera fortificada contra els musulmans i va consolidar els castells de Subirats, Vic, Ribes, Sant Martí Sarroca, Eranprunya i Montjuïc, els quals li pertanyien. Es va casar amb la vídua del Comte de Barcelona, Berenguer Ramón I el geperut. Es va enfrontar a Ramón Berenguer I el vell quan es va adjudicar el vescomtat de Barcelona.


Cisterna romana


Descripció
El castell i recinte murallat ocupen el que en el seu moment va ser l'antiga localitat. Es conserva gran part de la muralla construïda pels romans i reconstruïda durant els segles IX i X.

Cal destacar les dues sepultures antropomórficas de l'època romana que es troben a un costat de l'església de San Pere Molanta. Es troba en estat de ruïna. Dintre del recinte hi ha un museu monogràfic on s'exhibeixen materials prehistòrics i també de les èpoques romana i medieval.


La vista de la Plana del Penedès des del castell és espectacular


Voltants
Als voltants es troba la torre de Villadellops i la torre de Moja, ambdues poblacions molt pròximes.

A 1 quilòmetre es troba el caseriu del Sant Sepulcre, finca particular en la qual solen facilitar l'accés a una capella romànica de planta rodona original del segle XI i posteriorment reformada, en la qual existeixen encara quatre nínxols oberts dintre dels murs, i on s'han descobert sota el paviment interior interessants pintures murals romàniques.


    Cases rurals Cal Vilanova
    Cases rurals La Ginesta
    Cases rurals Can Ramonet
    Hotels i Hostals Ribes Roges

SERVEIS
Cases de colònies CASES DE COLÒNIES
Cases rurals CASES RURALS
Restaurants RESTAURANTS
RUTES TURÍSTIQUES
BIOGRAFIES IL.LUSTRES
FESTES I FIRES
DE LA COMARCA 2019

  Mes:


MUNICIPIS
DE LA COMARCA

VEGUERIA DE
BARCELONA
Barcelona

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.