Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Mosen Antoni Navarro i Grange

per la Borrufa


Protagonista destacat de l’època renaixentista literària, va néixer a Vilaller (Alta Ribagorça) el 12 de setembre de 1867 i va morir a Barcelona, víctima dels grups incontrolats durant l’esclat revolucionari de la Guerra Civil el 1936.

Del 1867 al 1886 passa la infantesa i l’adolescència entre Vilaller, Viu de Llevata i Vielha i fa els estudis de batxillerat a Barcelona. Del 1887 al 1893 estudia la carrera eclesiàstica. Mosen Antoni Navarro

Home culte, actiu i de caràcter, va intentar combinar la seva tasca pastoral amb la seva vocació literària i els seus interessos intel·lectuals.
Fou lloretjat en nombroses ocasions i certàmens literaris: Acadèmia Bibliogràfico-Mariana, Jocs Florals de Barcelona, Jocs Florals de Lleida... i en 1922 fou nomenat Mestre en Gai saber.

Al llarg de la seva vida dugué a terme una important tasca apostòlica, pedagògica, literària i cultural: Exercí de sacerdot en diferents parròquies de l’Urgell, el Segrià, la Franja i Barcelona; fundà i dirigí centres escolars a Juneda i Mequinensa; fou col·laborador d’un gran nombre de revistes i periòdics lleidatans, comarcals i barcelonins (El diario de Lérida, Butlletí del Centre Excursionista de Lleida, Lo Pla d’Urgell, La Falç, Vida Lleidatana, Catalunya....).

Establí relació i col·laborà amb alguns dels intel·lectuals i dels escriptors més destacats del país (a banda dels lleidatans, amb Jacint Verdaguer, Joan Alcover, Pere Barnils, Joan M. Guasch, Joan Maragall, Carles Riba..).

Fou mantenidor de certàmens literaris, estudis del ribagorça, traductor de les obres de l’escriptor llatí Ausoni i un destacat propulsor i animador de tota mena d’iniciatives culturals. És conegut i destaca, sobretot, per la qualitat i el caràcter tan personal de la seva obra poètica, la seva autèntica vocació... “mitjançant els versos expressa la seva religiositat, les seves fantasies, els seus records, les seves vivències, el seu amor per Catalunya. però sobretot, per poder cantar i descriure, amb tota mena de detalls i amb una gran riquesa d’imatges, la profunda impressió que ja de des de la seva infància, li va produir sempre la contemplació de la realitat natural, la bellesa del paisatge pirenenc i urgellenc, la seva màgia i el seu misteri...” “...per expressar els processos interiors, per materialitzar paraules els propis sentiments, l’amor i el dolor i per comprendre’s i comprendre millor el món circumdant...”

També és autor d’una meritòria obra en prosa, que recull contes, rondalles, tradicions, llegendes i costums de la terra. Vilaller ha donat el nom d’aquest poeta a una plaça i el Consell Comarcal ha instituït un premi literari que duu el seu nom “Concurs Literari Intercomarcal Antoni Navarro” on poden participar-hi tots els infants i joves matriculats en algun dels centres d’ensenyament de les tres comarques organitzadores: l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà, i els serveis de català respectius, adscrits al Consorci per a la Normalització Lingüística (Centre de Normalització Lingüística de Lleida).

ELS FALLAIRES

Amb les falles aflamades
triomfalment anem passant,
per cingleres i collades
lo Pirineu despertant.


Som l'alè de la tempesta,
som lo ritme de la festa,
som l'olor de la ginesta
en la vetlla de Sant Joan.

MAPA DE TERRITORIS
Mapa de vegueries
GASTRONOMIA
FESTES I FIRES 2017

  Comarca:

  Mes:


Recomana aquesta web

  Recomana aquesta web a un amic  

WEBS TURÍSTIQUES

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.