Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Doctor Jaume Ferran i Clua (1.851 - 1.929)

per (Dades aportades per D. Jaime Ferran Rico, net del Dr. Jaime Ferran i Clúa)


Jaume Ferran i Clua Nascut a Corbera d'Ebre, Tarragona, el 1 de febrer de 1851, fill del metge del poble. Estudia a Sant LLuis de Tortosa i Batxiller a Tarragona, i es llicencia en Medicina a la Universitat de Barcelona en 1873. S'establix com metge a Tortosa i dedica les seves primeres activitats a l'estudi del tracoma.

En 1878 concep la primera idea sobre el microtelèfon i assoleix unir telefònicament, amb aparells per ell construïts, el seu despatx amb l'observatori de l'Ebre en Roquetes prop de Tortosa.

Publica en col·laboració amb Pauli, un important químic de l'època, un estudi: La instantaneidad en la fotografia, en el que revela el mètode de l'emulsió de bromur de plata, deu vegades més ràpida que el colodión humit que llavors s'usava, invent que després ha enriquit a la casa Kodak dels EEUU d'Amèrica.

S'interessa per la microbiologia amb les investigacions de Pasteur i en 1884 dóna a l'Acadèmia de Medicina de Madrid una memòria sobre El parasitisme bacterià, que produïx sensació.

És enviat per l'Ajuntament de Barcelona a Marsella amb una comissió per a estudiar el còlera. A la tornada adóna dels seus treballs amb la seva memòria sobre l'epidèmia colèrica en Marsella. Pel seu compte es trasllada a Tolón, on també existeix l'epidèmia, regressa a Tortosa i es consagra de ple a les investigacions sobre el còlera, assolint, després de múltiples experiències en animals, i, finalment, en l'home, descobrir la vacuna que immunitzava contra el bacil.

El 31 març de 1885 comunica els seus descobriments a l'Acadèmia de Ciències de París. Ell mateix assaja la seva vacuna ingerint una dosi de cultiu i fent-se-la ingerir a la seva família, sortint tots immunes de l'experiment.
Per aquestes raons, el governador de València li duu a la seva regió on el còlera fa estralls. Allí realitza més de 30.000 vacunes.

Malgrat això una forta campanya de professionals espanyols es desencadena contra ell. Manté un fort enfrontament amb Santiago Ramón i Cajal, encara que troba simpatitzants entre la comunitat científica estrangera. Hi ha un important debat en l'Ateneu de Madrid que és defensat amb èxit pel doctor Gimeno. Castelar també li defensa en el Congrés.

El ministre Romero Robledo dicta una real ordre per la qual ningú podrà aplicar la vacuna Ferran més que ell mateix i en presència d'un delegat governamental, el que fereix la sensibilitat de Ferran, que decideix suspendre radicalment les vacunacions, la qual cosa dóna com resultat la mort de més de 150.000 persones del còlera.

Diversos investigadors estrangers tracten de disputar-li la prioritat en l'invent i ha de sostenir aspres polèmiques, de les quals surt victoriós. En 1886 descobreix la vacuna antitífica que aplica a alguns obrers dels embornals de Barcelona.

L'any següent l'Ajuntament de Barcelona funda l'Institut Antirràbic, segon creat després del de Pasteur a París, i Ferran es posa al seu cap, descobrint el mètode que anomena supraintensiu, per a diferenciar-lo de l'intensiu de Pasteur i que simplifica i millora el tractament.
El 1894 es generalitza el tractament en tota Espanya i són molts milers els immunitzats contra la ràbia sense un sol fracàs.

A poc a poc va assolint que diversos savis reconeguin la prioritat dels descobriments de Ferran en les seves aplicacions, com Klemperer en la vacuna anticolérica, després perfeccionada per Behring i Kitasato; Pfeifer i Kolle, en la antitífica; Fränkel en la antidiftérica.

En 1897 Ferran prepara la vacuna antialfa enfront del bacil de la tuberculosi, que tants resultats excel·lents havia de donar.
Un any després transforma en anaerobi el bacil de Nicolaier en la lluita contra el tètan, i obté també èxits importants en la investigació contra la erisipela del porc i del carbunco i en la vacuna antipestosa.

Va mantenir una estreta amistat amb el rei D. Alfonso XIII, molt interessat pels seus experiments i conclusions científiques. Va rebre alguns honors, però va sofrir terribles persecucions dels seus companys pseudocientífics i despitats.
El 22 de novembre de 1929 mor a Barcelona sense que les seves enormes contribucions a la ciència mèdica haguessin merescut el més mínim reconeixement de les autoritats espanyoles.MAPA DE TERRITORIS
Mapa de vegueries
GASTRONOMIA
FESTES I FIRES 2017

  Comarca:

  Mes:


Recomana aquesta web

  Recomana aquesta web a un amic  

WEBS TURÍSTIQUES

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.