Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Mossèn Cinto Verdaguer (1.845 - 1.902)

per Ajuntament de Folgueroles


Jacint Verdaguer va néixer a Folgueroles l'any 1845. De ben petit ingressà al seminari de Vic en règim d'externat. Ben aviat, és atret per la poesia i en comença el conreu. El 1865 aconsegueix un segon premi als Jocs Florals de Barcelona. El 1870 és ordenat sacerdot i nomenat vicari de Vinyoles d'Orís. Per tal de restablir la seva salut malmesa entra com a capellà a la "Companyia Transatlàntica", fet que li dóna ocasió de viatjar a Amèrica. El 1877 entra al servei de la casa Comillas, com a capellà. Aquest mateix any presenta als Jocs Florals el gran poema L'Atlàntida.

La seva bona fe i una sèrie de fets lamentables fan que sigui apartat durant una temporada de l'exercici del sacerdoci. A la fi, li són retornades les llicències, després d'haver signat un escrit de submissió a l'autoritat eclesiàstica. La seva salut minva ràpidament, i es retira a la Vil.la Joana de Vallvidrera, on morí el 1902. Jacint Verdaguer

La figura de Verdaguer és la del poeta més gran de la Renaixença. La seva figura honora i enalteix la institució dels Jocs Florals, que, si no haguessin donat altre fruit, quedarien ja prou justificats havent donat a conèixer un poeta tan gran.

Jacint Verdaguer és considerat amb justícia com a fundador del català literari modern. El seu lèxic riquíssim, de pregona arrel popular, s'aplica d'una manera meravellosa als temes erudits com als populars, que relliga d'una manera com encara no s'havia fet des del començament de la Renaixença.

L'obra poètica de Verdaguer pot ésser dividida en tres parts: Poesia èpica, religiosa i històrica-patriòtica.
L'èpica verdagueriana comprèn fonamentalment dues obres: L'Atlàntida i Canigó. L'Atlàntida és un poema basat en la llegenda del desaparegut continent, i mesclat amb força altres llegendes d'origen grec, relligades amb uns poderosos dots de fantasia i un gran sentit poètic. El poema Canigó és una llegenda pirinenca del temps de la Reconquesta. Però, malgrat l'existència d'un argument, el veritable protagonista del poema és el Pirineu, amb l'esplèndid paisatge de les seves valls i els seus rius.

La lírica de Verdaguer és d'una qualitat tan elevada com la seva èpica. Segons Carles Riba, al fons de la inspiració de Verdaguer no hi trobem cap principi de pensament, sinó un principi d'amor: la seva poesia no ens ofereix un mon de conceptes, sinó un món d'afectes. El misticisme de Verdaguer és fet d'un llarg enyor de la natura angèlica, en la qual la virtut és innocència i l'alegria és irreflexa.

Dins l'obra lírica ocupa un lloc destacat la poesia religiosa, expressió exaltada de la seva religiositat i feta d'una feliç conjunció d'elements místics i elements populars, cosa que fa que sempre sigui senzilla i entenedora sense deixar d'ésser elevada.

Amb temes històrics, llegendaris i populars, Verdaguer és el cantor enamorat de la seva terra, a la qual dedica una part important de la seva producció poètica. Hi destaquen l'Oda a Barcelona i diverses composicions dedicades a d'altres ciutats i comarques de Catalunya.

Entre les obres de caire històric i romancesc destaca Nit de sang, sobre la Guerra dels Segadors, i Barres de sang sobre la llegenda de l'origen de l'escut de Catalunya. I finalment, cal fer esment del tema de l'enyorança, característic de la Renaixença, i conreat per Jacint Verdaguer en alguna de les seves poesies, per exemple, en l'Emigrant.MAPA DE TERRITORIS
Mapa de vegueries
GASTRONOMIA
FESTES I FIRES 2017

  Comarca:

  Mes:


Recomana aquesta web

  Recomana aquesta web a un amic  

WEBS TURÍSTIQUES

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.